zaterdag 12 april 2014

Wilde salade


Gisteren had ik nachtdienst, en dat gaf mij de tijd om eens lekker uitgebreid te koken. Ik wilde iets gezonds maken, maar ook iets lekkers en ik koos ervoor om een maaltijdsalade te maken. Normaal gesproken maak ik dat met rucola, ijsbergsla, gekookte volkoren pasta, avocado, komkommer, paprika, koolrabi en (soms) wat vlees.Wij zijn op dit moment erg bezig met het leren van welke planten eetbaar zijn en hoe je ze kunt gebruiken dus deze keer wilde ik het nog bijzonderder maken. Ik koos ervoor om in de tuin eetbare planten erbij te plukken.

Ik heb het volgende geplukt:
Bonte gele dovenetel, bloemen en blad
Paardenbloem, bloemen en blad,
Madeliefjes, bloemen en blad
Kleefkruid, jonge blaadjes
Hondsdraf, bloemen en blad

Tijdens het plukken kwam ik er achter dat wij niet de enige zijn die de bloemen van de bonte gele dovenetel lekker vinden, ik kwam er een dikke hommel tegen die druk bezig was alle bloempjes te bezoeken. Natuurlijk heb ik er genoeg voor hem laten staan. Ik heb het geplukte goed als een soort sla mix gebruikt en verder mijn gebruikelijke ingrediƫnten toegevoegd. Het resultaat was een bijzonder kleurige, gezonde en smakelijke salade.

13 opmerkingen:

 1. En smaakte het?Dat van de hondsdraf en dovenetel wist ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. super!
  dovenetel en madeliefjes hebben we jammer genoeg niet in de tuin, maar de rest wordt bij ons ook vaak gegeten! paardenbloem (zowel de loem als het jonge blad) vind ik ook erg lekker gestoofd met een uitje en wat knoflook erbij. als je het op zichzelf te bitter vindt: heel lekker gemengd met spinazie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik ook altijd veel zevenblad in de wilde salade's. En paardebloemknoppen een tijdje in mengsel van azijn/olie en kruiden laten staan geeft ook een heerlijke toevoeging!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zevenblad heb ik hier nog niet gevonden, zal eens beter opletten. Ik las ook dat je de knoppen van madeliefjes op azijn/olie kon zetten, leuk dat dat ook met paardenbloemen kan. Ik zal het zeker eens proberen!

   Verwijderen
 4. Ik heb je een award gegeven! Op mijn weblog kun je zien wat het inhoudt. Wat mij betreft is deze award geheel vrijblijvend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je nog een foto van het kleefkruid? De andere kruiden wist ik wel (al is dit blog een goede inspiratie om het ook echt te gaan doen), maar kleefkruid weet ik niet hoe het er uit ziet.
  Welbekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op deze site vind je meer informatie over kleefkruid:
   http://wilde-planten.nl/kleefkruid.htm
   Het kan eigenlijk niet missen, het blijft aan je kleding kleven :)

   Verwijderen
 6. Ik wist ze niet allemaal, dankjewel :)

  BeantwoordenVerwijderen