woensdag 6 mei 2015

Harde cijfers: Onze Saving Rate - Jan t/m April

Op 11 november 2014 schreef ik over hoeveel wij verwachtte te kunnen sparen in 2015, hierbij berekende ik onze ‘savings rate’, dit is het percentage van je inkomen wat je kunt sparen. Na een paar kleine veranderingen kwam ik op een verwacht percentage van 43%, wat zeker niet slecht is.

De praktijk blijkt heel anders om verschillende redenen, voornamelijk omdat wij meer inkomen hadden dan verwacht. Zo kregen wij nog twee giften van schoonvader, kregen wij veel geld terug van het gasbedrijf, vond ik nog een kleine spaarrekening, ontving ik een bedragje advertentie inkomsten van mijn blog, in totaal kwam er in deze periode € 3.915,- extra binnen naast ons loon. Ook was mijn loon wat hoger dan verwacht door overuren, wat toch ook weer een paar honderd euro extra is.

Sparen is voor mij alles wat ik opzij kan zetten na onze vaste lasten. Ik reken onze standaard aflossingen op de hypotheek niet mee als sparen, en ook onze reserveringen voor verwachtte kosten reken ik niet mee. In de reserveringen zit bijvoorbeeld ook een potje voor huisonderhoud, dit beschouw ik als een vaste last. Alle extra aflossingen op de hypotheek beschouw ik als wel als sparen. Met deze dingen in het achterhoofd hier de cijfers van de eerste vier maanden van het jaar:


Januari
Savings rate : 51%
Inkomen totaal: €3.485,19
Totaal Sparen: € 2.805,00

Februari
Savings rate : 56%
Inkomen totaal: €4.070,77
Totaal Sparen: € 2.260,00

Maart
Savings rate : 54%
Inkomen totaal: €3.582,19
Totaal Sparen: € 1.932,00

April
Savings rate : 49%
Inkomen totaal: €3.922,00
Totaal Sparen: € 1.925,00

Totaal gespaard in periode januari t/m april
€ 4.500,- Sparen extra aflossing
€ 2.702,- Sparen buffer
€ 1.720,- Woningverbeteringen
€ 8.922,-

Ons gemiddelde savings rate in deze periode was 52,5%!! Dat is bijna 10% hoger dan verwacht. Dit komt natuurlijk doordat wij verschillende extra inkomsten gehad hebben, onze uitgaven/vaste lasten
zijn redelijk stabiel dus zodra ons inkomen stijgt gaat dit naar een van onze spaarpotjes.

Als ik de cijfers zo opschrijf besef ik mij dat wij ons in een enorme luxe positie bevinden. Vorig jaar rond deze tijd zaten wij nog aan het einde van ons spaargeld en hadden wij net een baan gevonden
( ik in de kippenfabriek brrr).Vanaf dat moment is het langzaam aan beter geworden.

De komende maanden verwacht ik volgens de begroting weer een savings rate van gemiddeld 44%. Voor zover ik weet krijgen wij niet weer zoveel extra inkomsten, maar wat niet is kan nog komen. Het blijft afwachten, en ik zal over een paar maanden wel weer een update geven. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw savings rate, hou jij je hier ook mee bezig??

20 opmerkingen:

 1. Nou, nu zijn we hier zeker niet mee bezig. Dat komt wel weer als er weer geld binnenkomt. Spaart een stuk makkelijker. Maar ik vind het wel helemaal super om te lezen dat het op alle fronten zo heel goed gaat met jullie!!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan mij goed voorstellen dat het bij jullie momenteel niet leeft, maar dat komt wel weer. Het tij zal ook voor jullie keren!

   Verwijderen
 2. Wat een geweldig vrolijke grafiek!
  Ik heb een heeel wisselend inkomen: per maand tussen de 0 en 20.000 euro. En ook de uitgaven variëren enorm maar zijn minimaal zo'n 4.5000 euro. Eenmanszaak, immers.
  Ik ga het eens uitrekenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Proficiat! Ik hoop voor ons gezin met 3 kinderen eind dit jaar gemiddeld uit te komen op 50 of 51%. Met een super dure zomervakantie en enkele grote ikosten aan ons huis erin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jullie zijn goed bezig, jouw blog stimuleert mij ook om zoveel mogelijk te (be)sparen en toch fatsoenlijk en goed te leven. Vind je recepten ook altijd fijn om te proberen. Gezond, voordelig en lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, echt heel erg netjes!! Knap hoor! Wij spaarden tot nu toe 15,2% van de inkomsten. Jouw blog bewijst maar weer dat het echt nog wel veel beter kan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd. Zo zie je maar weer, als je je ergens op focust dan groeit het.
  Ik vind het top dat je reserveringen voor onderhoud niet meeneemt. Momenteel heb ik voldoende reserve opgebouwd voor vervoersmiddelen 10 mille en ik bouw vierwekelijks 300 euro voor onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauwie wat goed, heb het eigenlijk nog nooit zo bekeken. Is ook erg lastig omdat een gedeelte van mans loon onkostenvergoeding voor onderweg is is chauffeur. Denk dat ik rond de 20% kom op jaarbasis

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik spaar maandelijks ongeveer 45% van mijn salaris. Op jaarbasis zal ik 50% sparen van mijn inkomsten. Dit omdat ik ook gedeelte van vakantiegeld spaar en de volledige eindejaarsuitkering. Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super hoor. Bij ons is de saving rate ook enorm hoog, echter er zijn welke enkele potjes die ik weer opmaak. Zoals bv theater. Gemiddeld zal ik op een 45-50% zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik de reserveringspotjes meereken (geld wat ik dus op de spaarrekening zet om later te gebruiken) dan kom ik inderdaad ook nog hoger uit ( meer dan 60%). Maar ik vind dat een vertekenend beeld geven omdat het eigenlijk uitgestelde kosten zijn.

   Verwijderen
 10. Goed hoor!
  De gegevens van januari, zijn die wel goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die zijn wel goed maar vertekenen een beetje, dit komt omdat ik de teruggave van de gasleverancier niet bij de inkomsten heb gerekend maar als een negatief cijfer bij de uitgaven. Zo klopt het op jaarbasis maar ziet het er een beetje scheef uit voor de maand zelf.

   Verwijderen
 11. Vorige maand was mijn savings rate 2,43%, deze maand komt hij uit op 26% en volgende maand ongeveer 53%. In de laatste maand zit de vakantietoeslag. Als alle schulden betaald zijn dan ga ik naar ongeveer 42%. Het zal pas in 2017 zijn als dat percentage weer omhoog gaat en in 2024 als kinder respectievelijk partneralimentatie aflopen. Uiteindelijk moet ik op ongeveer 60% uitkomen, maar dan hoop ik andere luxe problemen te hebben, zoals vermogensbelasting

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zit vooruitgang in! Gaaf zeg!
   Dat voelt vast goed!
   Het afbetalen van schulden wordt vaak ook meegenomen in de savings rate omdat het je vermogen vergroot.

   Verwijderen
 12. Tja, met twee parttime banen schiet het inkomenstechnisch niet zo heel erg op. Maar ook wij sparen wat, zeker nu ik sinds dit jaar ook eindelijk een baan heb. Mijn prive spaarpercentage ligt best hoog (rond de 50%) door veel meer kunnen werken dan ik op had gerekend in eerste instantie, ons gezamelijk spaarpercentage ligt zo rond de 20% en dat van vriendlief: geen idee. Hoger dan 0, lager dan 50% ;)
  Al met al zeker niet ontevreden hoor.

  Wat ik zo knap vindt is dat jullie beiden zo hard werken naast twee fulltime banen om jullie verdiende geld ook vast te houden (door zelf klussen, diverse maaltijden per dag zelf zuinig koken etc.). Zuinig zijn kost energie. Ik ben na een paar dagen op fulltime-niveau werken al wel bekaf, dan ben ik blij dat ik geen zonnepanelen hoef te installeren en zuinig/gezond/lekker koken schiet er dan ook wel eens bij in. Dus, chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief! Ik ben vaak ook bekaf en heb het gevoel dat ik dagelijks meerdere uren te kort kom, veel dingen die ik wil doen schieten er dan bij in. Ik hou mijzelf voor dat het voor een goed doel is, en dat het een meerjarenplan is. Voor ons is het ook een kwestie van keuzes maken en een balans vinden, wij zijn ook gewoon mens wat dat betreft ;)

   Verwijderen