zaterdag 9 mei 2015

Hoeveel hebben de zonnepanelen al opwekt?

De zonnepanelen gaan als een trein, je kan echt merken dat we richting de zomer gaan. De totale opbrengst van de panelen sinds half januari ligt inmiddels op de 575 kWh, dat betekent dat wij dus meer als een derde van ons jaarlijkse stroomverbruik (1500 kWh) al opgewekt hebben. Super!

Zelfs als het bewolkt is doen ze het goed!

Daarnaast hebben wij een leuke mijlpaal bereikt, de teruglever-meter is de afneem-meter inmiddels voorbij gegaan! Ze staan inmiddels op 405 kWh afgenomen en 436 kWh teruggeleverd. Leuk hoor! Natuurlijk zal dat in de zomer waarschijnlijk zo blijven en dan in de winter weer andersom zijn, maar voor nu is het toch wel een bijzonder moment waar wij van genieten.

De laatste weken nemen wij slechts 15kWh per week van de energieleverancier af, ik ben heel benieuwd hoe de eindafrekening zal uitpakken. Helaas zullen wij daarvoor nog even moeten wachten, de eindafrekening verwacht ik in september. Voorlopig ziet het er naar uit dat wij minder gaan verbruiken dan verwacht, dus wij gaan zeker een beetje geld terug krijgen.

De afrekening van de stroom die wij terugleveren gaat via het Bundesnetzargentur, dit wordt jaarlijks aan het eind van het jaar geregeld. Hiervoor krijgen wij dan ook nog een aparte afrekening. Natuurlijk ben ik daar ook heel benieuwd naar, dat is toch wel de kers op de slagroom op de taart!

7 opmerkingen:

  1. Wat toch een heerlijkheid he. We leveren hier elke week alweer terug , de ene week meer de andere week minder. Je staat er versteld van. Nu willen we het gas nog minderen, afgelopen jaar gebruikten we 915 m3... zoiets. Op zich heel netjes met ons oude jaren dertig huis maar het kan vast nog minder. Grandpa is druk met orienteren, een houtgestookte cv-ketel, aardwarmte of meer zonnepanelen en alles elektrisch, interessant want er zijn zoveel mogelijkheden.

    Wat doen jullie het toch goed daar ! Petje af hoor (nog steeds :) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Grandma,

    Id heerlijk.
    Ben benieuwd naar jullie plannen.
    Wij (ik) denken aan een “houtgestookte c.v + tap water” voor in de winter periode.
    Voor de zomer periode zonnecollectoren. Dit in combinatie met een buffer vat.
    Na verwarming van tap water met gasketel, voor het moment de zonnecollectoren niet genoeg produceren of als je ziek bent en geen vuurtje wilt stoken.

    Ik zelf vind de rocketstove een leuk idee, samen met thermische massa een winnaar in mijn ogen.
    Zeker als je het lage hout verbruik en schone(re) uitstoot overweegt.

    Het vraag stuk hoe te verwarmen en met wat is zeer interessant .
    “greenevelien” is hier ook mee bezig geweest en heeft er een mooi stukje over geschreven op haar blog.

    23-04-15 Had ik een vraagje. Weet Maarten geen oplossing om stroom op te slaan, zijn er in Europa al zulke grote batterijen ?

    Ja die zijn er, en “stand alone” systemen ook al, prijzig dat wel.
    Vind alleen in de winter dat zonnepanelen gewoon weg niet genoeg opwekken voor je dagelijkse verbruik. dus heb je heel veel panelen nodig als je dat wil. en dan heb je ook veel overschot in de zomer.
    Verlichting “led” kun je makkelijk uit batterijen halen voor de winter, de koelkast/wasmachine ect dat word moeilijk.
    Als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

    Groet
    Maarten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He Maarten, grandpa wil ook een houtgestookte cv met tapvat. Daarnaast denken we aan warmte -collektoren en natuurlijk onze grote droom , de Liam, een kleine windmolen. Archimedes kan ook een off-the -grid systeem leveren met zonnepanelen. Ik las laatst dat TESLA een nieuwe serie batterijen ontwikkeld heeft , helaas erg duur...tja. We zoeken en kijken, oriƫnteren en peinzen door tot we iets gevonden hebben :)

      Verwijderen
    2. Ha leuk om te horen.
      Ben nu benieuwd naar jullie dagelijkse stroom verbruik.
      Zeker om dat we dan wat gerichter kunnen kijken wat de mogelijk heden zijn.
      En hoeveel panelen hebben jullie ? Leuk is om in de winter te kijken wat je panelen opleveren per dag. je dagelijkse verbruik er tegen aan houden. dan weet je ongeveer hoeveel panelen je nodig zult hebben voor je verbruik.

      Vet die liam, special zelfs.
      Ben benieuwd of jullie ook water op (grote) hoogte op kunnen slaan?
      dit in verband met energie opslag, veilig vooral, en luchtdruk opslaan kan ook een idee zijn. Als je benieuwd bent laat het weten.

      Groet
      Maarten

      Verwijderen
  3. Wij twijfelen eraan om zonnepanelen te zetten of niet. Is het, nu er geen subsidies meer zijn, geen fiscale aftrek, groencertificaten op nul staan en er bovendien wellicht vanaf 1 juli een taks zal worden aangerekend op het vermogen van de omvormer nog rendabel om de investering te doen ? Wij zijn met twee en zijn al ietwat ouder, weten niet of we in 'dit' grote huis met grote tuin zullen blijven wonen naar later toe. Heeft het voor ons dan nog zin om de investering te doen ? Hier in de omgeving zie ik de laatste maanden nergens meer zonnepanelen 'bijkomen' wellicht omdat anderen ook twijfelen aan de rendabiliteit en de terugverdientijd serieus zal verlengd worden door de invoering van de taks vanaf 1 juli.Vorige afrekening hadden wij een verbruik van iets meer dan 2800 kwh elektriciteit. Ik vermoed dat dit verbruik in de toekomst zal verminderen als ik geen of niet meer elke week ons dagelijks brood bak, ene van de twee komt te overlijden dus minder was, minder strijk,.....liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben ook die twijfel gehad over leeftijd(68jr) en terugverdienen. Tot de rente op spaargeld weer omlaag ging. Die 2000 euro van de 5 panelen hadden we niet nodig. Ik zie het nu als een goede rente via mijn dak

      Verwijderen
  4. Ik kan ook zo genieten van het bijhouden van de stand. Wij hebben sinds okt. nog maar 200 kw van het net gebruikt. De rest zelf geleverd. Aangezien dat de donkere maanden zijn,ben ik benieuwd van het resultaat van een (hopelijk zonnig) jaar zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen