zondag 3 mei 2015

Lekker bezig!

Afgelopen vrijdag waren wij vrij en hoewel het mijn plan was om eindelijk weer eens wat in de tuin te doen, bleek het weer wat tegen te vallen. Ik besloot een kijkje te nemen bij Maarten in de schuur en hem te helpen met zijn project.

Wij hebben een schuurdeel aan het huis vast, je kunt hier via onze koelkastkamer naar toe lopen. Boven het schuurdeel zit de hooizolder en hier kan je met een trap komen vanuit de schuur. De hooizolder zit echter ook boven een klein stukje woonhuis en hier willen wij later de vloer nog vervangen en isolatie plaatsen. Dat betekent ook dat wij nog veel werk hebben liggen op de hooizolder. Maar op dit moment is het niet handig om daar te komen, de trap naar de hooizolder staat midden voor de deur, is erg stijl en het trapgat is klein. Gelukkig is mijn man geniaal!

Maarten had het idee om de trap te verplaatsen naar een kamer naast de huidige plek, deze kamer was tot op heden een rommel opslag waar wij eigenlijk nooit kwamen. Het vereist wat (lees: veel) opruimen maar ik had ook wel zin om mijn handen vuil te maken en met zijn tweeën kwamen wij een heel eind. Het bewijs volgt in foto's.

Voor deze deur stond de trap eerst

Het originele trapgat
De rommelkamer (een deel is al opgeruimd hier)

De rommelkamer en het nieuwe trapgat

Het is echt een enorme stoffige bende!
Tijdens het opruimen vond ik ook nog wat leuke dingen. Zo vond ik een paar mooie oude houten schilderijlijsten die ik bewaarde, twee kleine lampjes geschikt voor hergebruik en wat bewaarbakken die altijd handig zijn. Het meeste was echt troep en ging bij het afval. Ik deed ook nog een bijzondere vondst, achter een gebroken schilderij vond ik twee tekeningen:Ze zijn beide kapot maar ik vond het een leuk stukje geschiedenis. Zo komt de tekening van de man uit 1942, het lijkt mij een soldaat. De tekening van de vrouw is niet afgemaakt, misschien was de tekenaar niet tevreden over zijn werk? De tekeningen en andere bladzijden uit een schetsboek waren gebruikt als achtergrond voor een schilderij, waarschijnlijk omdat ze geen ander stuk papier hadden.


In het kader van geschiedenis vond ik ook nog een lederen paardentuig-achtig iets, het lijkt op iets om paarden voor te spannen. Aan de hoeveelheid stof te zien ligt het er ook al minimaal 20 a 30 jaar.
Maar voorlopig hebben wij de hele dag hard gewerkt en aan het eind van de dag zag het er zo uit:

Aan het eind van de dag, de kamer opgeruimd!

De trap op zijn nieuwe plek

Wat een verbetering!
De deur is nu vrij toegankelijk.

Nu kan je hier zonder moeite op de hooizolder komen, en kan je zelfs makkelijk dingen meenemen op de trap omdat het trapgat zoveel groter is. Ook is het ideaal dat je niet meer steeds om de trap heen hoeft te lopen als je door de deur naar de schuur komt. Het was veel werk maar het heeft ook veel opgeleverd! En daar gaan wij nog lang plezier van hebben!

10 opmerkingen:

 1. Wat hebben jullie veel werk verzet! Netjes geworden hoor en handig zo met die trap. Wat gaaf dat je zulke onverwachte dingen hebt gevonden, dat is altijd leuk he? Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hard gewerkt. Mooie tekeningen, ze horen bij het huis. Weet je iets af van de geschiedenis van het huis? Hou je de tekeningen, of geef je ze aan familie van de geportretteerden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zat ik ook te denken. Ik liet de tekeningen hier aan mijn kunstenaarszoon zien en hij vond de tekeningen ook erg goed. Vooral die van die vrouw. De bovenste tekening kwam me op de een of andere manier bekend voor. Alsof die voor een affiche is gebruikt.

   Goed gewerkt zeg!

   Verwijderen
  2. Nog even een aanvulling van zoonlief. Ik schrijf hem toch even want ik vind het wel intrigerend. Het lijnwerk is veel beter dan wat een gemiddelde amateur doet. Het kan dus heel goed een professionele kunstenaar geweest zijn.

   Verwijderen
 3. Zo, jullie hebben flink wat werk verzet. Het klinkt in ieder geval een stuk makkelijker op deze manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw wat is dat opgeknapt zeg! Heerlijk is dat hè, zo veel eer van jullie werk en meteen ook nog praktischer in het dagelijks leven.
  Die tekeningen vind ook ik erg bijzonder. Het zou mij intrigeren om er meer over te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superspannend, die tekeningen! Wie heeft ze gemaakt? Wie waren de geportretteerden? Hoe zijn hun levens verlopen? Dubbel zo interessant is dat ze ten tijde van WO II leefden!! Ben echt nieuwsgierig of je hierover meer weet! Ik droom altijd van het vinden van interessante dingen vd vorige bewoners in mijn huis, dingen waar een verhaal aan vastkleeft, maar dat van ons is pas in 78 gebouwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er mooi uit! En wat leuk dat jullie op deze vondsten zijn gestuit! Ik zou ook benieuwd zijn naar het verhaal erachter!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk die tekeningen, gaaf!
  Misschien kan je naar het Einwohnermeldeamt gaan en zo achterhalen wie er voor jullie allemaal in het huis hebben gewoont.
  En misschien kunnen jullie zo nog iemand vinden die meer over de mensen op de tekeningen kan vertellen.
  Wie zijn / waren het? Spannend.
  Groetjes uit Venlo, Susanne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wouw wat een werk, het ziet er geweldig uit. De tekeningen zijn ook prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen