zaterdag 16 mei 2015

Vaste Lasten

Ik zat eens na te denken over onze vaste lasten, de hoogte van je vaste lasten zijn natuurlijk van belang bij het behalen van een goede savings rate. Vergelijken van de vaste lasten is wat lastig, omdat er veel variabelen zijn waar je rekening mee moet houden. Toch vind ik het wel leuk om het een beetje te vergelijken.  Ik haalde een van mijn oude begrotingen erbij en vergeleek het met onze huidige situatie. De begroting komt uit 2012, toen woonde ik alleen in een appartementje.


Situatie 2012: Alleenwonend, klein appartementje ( 40m3), stadsverwarming, huurprijs incl. stadsverwarming en gemeente belasting, waterprijs incl. waterschapsbelasting, zorgverzekering met maximaal eigen risico (per maand € 85,- premie/ € 70,- reserveringen), enorme afstand naar werk dus hoge benzinekosten (maar ook meer dan royale vergoeding)

Situatie 2015: Samenwonend, groot vrijstaand huis met tuin, hypotheekbedrag is meer dan 2/3 aflossing, in ziekenfonds dus geen premie van nettoloon, opstalverzekering duur vanwege ons grote terrein met veel gebouwen, geen brandstofvergoeding van werkgever, reserveringen zijn o.a. voor auto, scooter, dieren, glasschade en huis.

Als je het zo naast elkaar ziet vind ik de kosten nog best wel mee vallen. Natuurlijk zijn mijn vaste lasten ongeveer 35% hoger dan in 2012, maar de lasten zijn nu ook voor twee personen. Bovendien hebben wij meer woongenot op deze locatie omdat wij meer ruimte maar vooral ook meer rust hebben dan ik op mijn flatje had. Doordat wij samen wonen besparen wij vooral veel, en onze gezamenlijke savings rate is ook hoger als wanneer wij beide apart wonen.

Nu is het wel zo dat er nog wat speling in onze vaste lasten zitten, dat vind ik ook wel leuk om nog even te belichten. Stel dat wij ineens beide werkloos zouden zijn of dat om een andere reden de broekriem aangepast zou moeten worden, dan zouden wij onze lasten nog wel wat terug kunnen brengen. De cijfers hierboven zijn voor 'comfortabel leven' er valt nog wat af te snoepen, zoals het zakgeld, een deel van het boodschappengeld en eventueel wat brandstofgeld. Ons kale minimumbedrag voor vaste lasten is € 1.500,- per maand. Ik ben heel benieuwd hoe ons bedrag vergelijkt met dat van anderen, hoeveel zijn jou vaste lasten? En wat is je minimum?

11 opmerkingen:

 1. Mijn vaste lasten zijn nu € 3225,- Hier zit wel alimentatie van € 950,- in en afbetalingen van € 455,- De komende tijd valt hier nogal wat winst te behalen. Ook gaat mijn hypotheek vanaf september € 150,- omlaag. Geprojecteerd naar de toekomst en in het speciaal naar 2017 zit ik tegen die tijd op € 1800,- waarvan nog € 600,- alimentatie. Dat is dan voorlopig het absolute minimum. Maar ik doe mijn best de kosten nog verder te drukken. Iedere maand zijn er weer nieuwe kansen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar vierhonderd euro meer voor een groot huis en twee personen. Erica Verdegaal schreef het ooit. Als je gaat samenwonen is dat een voordelige oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze vaste lasten
  Hypotheek 200
  Gas/ stroom 110
  water ( incl bep. heffingen) 20
  3 in 1 tv internet en vaste telefoon 40
  2 x mobiel 6
  zorgverzekering 2 x 84
  verzekeringen 86 (wa, inboedel, opstal, auto etc)
  auto belasting 23
  kosten bankrekening 2
  waterschap+ gemeentelijke heffingen 58 (omgerekend per maand)
  kleding 2 personen 30
  cadeaus 60
  giften 60
  boodschappen/ pers verzorging/ kapper/ schoonmaak 280/ 350 (4 of 5 weken)
  benzine 80 ( brandstof voor de vakantie zit in de post vakantie)
  onderhoud en aanschaf huis en tuin 60
  Diversen 20
  Vakantie 150 ( omgerekend per maand)

  Dat is het per maand. Met afgeronde bedragen.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanvullend: inkomen 1350 per maand. En vergeten om eigen risico van ziektekosten te vermelden: 60 p/maand. En een gedeeld krantenabonnement van 15,50 per maand. We sparen ook nog een beetje. Maar dat hoeft niet, want we hebben een aardige buffer. Die is groot zat. Heerlijk zo: Mooi huis, nog maar lage hypotheek en weinig werken en veel genieten.

   Verwijderen
  2. Jullie komen dan qua kosten op een vergelijkbaar bedrag als wij. Ziet er netjes uit je lijstje! Lijkt mij ook heerlijk om alles zo op orde te hebben!

   Verwijderen
 4. Mijn totale jaaruitgave ligt rond 8400 euro, inclussief 3 weken vakantie in eenvoudige hotelletjes. Ben alleen en heb een kleine benedenwoning (koop zonder hypotheek) met tuin. Heb nooit een motorvoertuig gehad (zou niet weten wat ik er mee moet), en m'n dalurenkaart haal ik er niet uit. Alles is op loopafstand en voor iets verder en de vakantie pak ik m'n 10 jaar oude 2e hands fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Netjes hoor! Wij hopen nadat wij de hypotheek afbetaald hebben met ongeveer
   € 10.000,- per jaar te kunnen doen, woonlasten zijn nu eenmaal hoog. Voor ons duurt dat (helaas) nog ongeveer 8 jaar :)

   Verwijderen
  2. Zoals je begrepen hebt ben ik redelijk zelfvoorziend. Ik ben 12 jaar geleden gestopt met betaald werk (heb ook geen uitkering), maar dat kon vooral omdat ik m'n kleine huis direct heb betaald. Voor mij is het nog altijd te groot, ik heb niet zoveel nodig. Aan een groter huis zit meer werk en de onderhoudskosten, gemeentelijke lasten en stookkosten zijn hoger. Daarbij is voor mij een huis geen doel, maar gewoon een plek om te overnachten.

   Verwijderen
  3. Daar heb je een goed punt! Wij hebben voor deze plek gekozen, het huis 'kregen' wij er bij. Naar onze smaak is het ook wat groot, wat dat betreft mis ik soms mijn eenkamerappartement. Aan de andere kant is het een voordeel dat het zo groot is, omdat onze familie en vrienden hier gewoon kunnen blijven slapen zonder moeite.

   Verwijderen
 5. in ons huidige huis (huurhuis 710 kale huur, tussenwoning, eengezinswoning met 4 slaapkamers) waar we wonen met 2 kinderen en waar ik werk als gastopduer hebben we voor vaste lasten excl boodschappen etc ongeveer 1350 euro nodig volgens mij.. daarnaast 500 boodschappen en 150 tanken en meestal 200/300 overige uitgaven..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet slecht toch? Jij maakt inderdaad duidelijk het onderscheid tussen vaste en variabele lasten. Ik zie dat ik onder de 'vaste lasten' ook variabele lasten rekende, ik bedoel eigenlijk de lasten die maandelijks terugkomen en nodig zijn om te leven. Maar je snapt het vast wel :)

   Verwijderen