donderdag 7 mei 2015

Ruim € 9.000,- aan Aftrekposten!

Net voor 1 mei heb ik ook eindelijk de belastingaangifte de deur uit gedaan. Ik was er eerder al mee bezig geweest maar wilde nog even wat puntjes op de I zetten. Ik heb even gebeld met het Finanzamt en na een kwartiertje was ik zeker dat ik het allemaal goed gedaan heb, dus dat was de kosten a
€ 1,50 meer dan waard! Zoals het er nu naar uitziet gaan wij veel terugkrijgen, want wij hebben flinke aftrekposten.Vooral Werbungskosten hebben wij veel, dat zijn kosten die je maakt om te kunnen werken (dus reiskosten e.d.). Hieronder een overzichtje:


Reiskosten van en naar het werk
Wij mogen per gewerkte dan € 0,30 voor de enkele reis aftrekken. Dit geld als je met de auto rijd maar ook als je meerijd mag je tot € 4.500,- aftrekken. Aangezien wij een regelmatig samen hebben gereden is dit extra gunstig. Zo komen wij op een totale aftrekpost van € 2.137,-

Kosten voor werkgerelateerde zaken
Hieronder vallen werkkleding maar bijvoorbeeld ook de reiniging van werkkleding of bijvoorbeeld een aktetas, pc, bureau, gereedschap e.d. Standaard mag je hiervoor € 110,- per persoon opvoeren zonder bonnetjes. Wij trekken hier dus samen € 220,- voor af.

Kosten voor verzorging tijdens langere werkdagen
Maarten heeft afgelopen zomer veel overgewerkt, voor extra lange werkdagen kan je een verklaring van je werkgever krijgen waarop staat hoeveel dagen je extra lang gewerkt hebt en of je hiervoor een extra vergoeding of eten gekregen hebt. Als je geen vergoeding van je werkgever hebt gekregen mag je een standaardbedrag per dag opvoeren als kosten. Dit levert ons een aftrekpost op van € 1.680,-

Kosten voor pensioenafdragingen en zorgverzekeringen
Voor pensioenafdragingen en zorgverzekeringen en ook andere verzekeringen mag je de betaalde kosten/ premie tot een bepaald bedrag aftrekken. Dit komt voor ons op een bedrag van € 5.560,-

Hiermee komen wij op een totaalsom van € 9.597,- aan aftrekposten. Daardoor daalt ons bruto jaarinkomen voor 2014 van € 33.255,- naar € 23.836,- (wij waren natuurlijk een groot deel van het jaar werkloos). Volgens de voorlopige berekening levert dit ons een teruggave op van ruim € 1.800,- en dat is lekker! Ik hou nog even een slag om de arm, maar volgens mij klopt het zo helemaal.

Het geld kunnen wij natuurlijk goed gebruiken (ook al is het een sigaar uit eigen doos) en gaan wij grotendeels in ons potje voor woningverbeteringen stoppen. Het plan is om € 1.500,- in woningverbeteringen te stoppen en de overige € 300,- gaat richting ons spaardoel van 2015.
Als het zo door gaat hebben wij de nieuwe cv installatie zo bij elkaar!

6 opmerkingen:

 1. Dat zijn "ouderwetse" aftrekposten naar nederlandse begrippen. Hier is veel geschrapt.Fijn voor jullie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn voor jullie. In Duitsland zijn wel nog veel meer aftrekposten dan in Nederland, zo hebben jullie nog eens extra voordeel van je verhuizing naar Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn zo'n financiële meevaller. En dit zijn aftrekposten waar we hier in Nederland alleen nog maar van kunnen dromen. Hier wordt je financieel gestraft als je ver voor je werk moet reizen. Wij hebben een diesel (127 euro motorrijtuigenbelasting per maand) en vanwege de hoge accijns plus btw 350 euro aan diesel per maand.
  We zijn vanwege de hoge reiskosten (en de reistijd) verhuisd naar een woonplaats dichter bij het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn inderdaad veel aftrekposten waarvan wij er veel in NL niet kennen/er niet meer zijn. Echter de teruggave van ruim 1800 euro is ook in feite maar een kleine 20% van je aftrekposten dus wordt het in Duitsland schijnbaar anders berekend. Maar altijd mooi als je geld terug krijgt en 1800 is zeker een heel erg leuk bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dat komt omdat wij in 2014 een enorm laag bruto inkomen hadden, amper € 25.000,- voor twee personen. Daardoor zaten wij in een laag tarief.

   Verwijderen