woensdag 20 mei 2015

Wij gaan beleggen!

Al langer heb ik het in mijn hoofd gehad, beleggen, maar wij hadden eigenlijk nooit geld 'extra'. Financiële zekerheid was tot op heden niet vanzelfsprekend en dus iets om naar te streven, maar nu wij meer zekerheid dan ooit hebben lijkt het mij een mooi punt om er wat mee te doen. Beleggen dus.

Natuurlijk is het volgende punt dat het in het Duits toch net weer wat lastiger uit te zoeken is als in het Nederlands, kleine lettertjes en voorwaarden leest toch net even wat lekkerder in je moedertaal. Ook daarom heb ik het ook nog enige tijd uitgesteld, maar ik heb mij er aan gewaagd. Daarnaast heb mij goed ingelezen bij verschillende betrouwbare bronnen zoals jlcollinsnh.

De meeste waren het eens over een aantal dingen, de belangrijkste daarvan is dat beleggen in ETF's een goed plan is en daarnaast is het goed om op de kosten te letten (dit is natuurlijk overgesimplificeerd). Dus ik heb een beetje rondgekeken en goed vergeleken en ben bij de DAB bank uitgekomen, hier kan je spaarplannen instellen waardoor je bijna geen kosten hebt.

Dus wij openden een (gratis) waardepapierendepot en als wij een een (gratis) spaarplan opzetten hebben wij de keus uit 160 gratis verhandelbare ETF's (dus geen transactiekosten). Het 'nadeel' aan deze constructie is dat je dus maandelijks een vast bedrag op een vast moment laat afschrijven om hiervoor jouw ETF naar keuze aan te kopen. Er zijn ook een aantal niet gratis, dan betaal je € 2,50 + 0,25% maar er is genoeg (goede) keus in het gratis aanbod dus wij gaan zeker niet betalen daarvoor (waarschijnlijk hopen ze dat je dat wel doet). Voorlopig gaan wij voor een 'buy and hold' strategie, ik ben van plan de aangekochte ETF's voor minimaal 10 jaar te laten staan.

Ik vond een passende ETF om mee te beginnen, het gaat om eurostoxx 50 variant met een Total Expense Ratio van 0,10%. Het is binnen Europa, in euro's en redelijk gediversifieerd. De TER van 0,1%  vind ik ook acceptabel, het lijken mij schappelijke kosten. Wij beginnen in eerste instantie met een bescheiden bedrag van € 50,- per maand tot het einde van het jaar, mede omdat ik niet de hele begroting om wil gooien dit jaar ( ik heb ook nog een spaardoel wat ik wil halen). Volgend jaar kijken we wel verder of en hoe het bevalt. Ik ben heel benieuwd of jij ook belegt... waarom wel of juist niet? En waarin beleg jij? En natuurlijk bij welke aanbieder? Ik hoor natuurlijk altijd graag goede tips!

28 opmerkingen:

 1. ik zou nog even wachten met je instap-moment. Er hangt een enorme bubbel boven de markt.En ja, die gaat echt barsten! Mijn advies: wacht een half jaartje.
  Kijk even aan wat het effect geeft van de exit van Griekenland uit de Eu...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meh, Anoniem, dat zeiden ze 2 jaar geleden ook al. Ik denk dat "Weg naar zelfvoorziening" juist goed bezig is: elke maand een beetje. Komt er een koersdaling, dan heeft ze een paar aandelen tegen hogere koers gekocht, maar koopt er dan nog wat meer tegen een lagere koers (want elke maand een beetje). Komt er geen koersdaling, dan is ze maar mooi vast begonnen en kan profiteren van de koersstijgingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo denk ik er ook over, de grootste fout die je kunt maken is denken dat je de markt kunt 'timen'. Daarom begin ik maar gewoon :)

   Verwijderen
 3. Fabiooltje:
  Tja...ik volg alle markten zeer nauwgezet, en het enige advies wat ik hen wil geven is even hun instapmoment uit te stellen. De beurzen lijken als een trein te gaan , maar weet wel dat veel grote bedrijven als de Unilevers en Shells heel veel eigen aandelen opkopen, er hangt een enorme derivatenbubble boven de markt en ga zo maar verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eens met anoniem, ik zou nu niet instappen wegens veel onrust. (Eerder omgekeerd, ik zou nu overwegen om te verkopen.) Maar ieder moet doen wat hem/haar het beste lijkt.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eens, eens. Even wachten nog. Zeker het instapmoment is belangrijk. Doe zelf ook even niets. Maar ja de beurs blijft onvoorspelbaar. Feit is dat de economie gezond is en er groei in het vooruitzicht is dus beleggen blijft voorlopig nog lucratief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Elke maand aankopen en laten staan op de lange termijn is een prima strategie. Niemand kan de markt voorspelllen en 'het juiste' aankoopmoment bepalen. Gewoon doen en je niet bang laten maken zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon doen. Niemand kan timen, niemand kan je dus ook vertellen of de markt nog gaat stijgen of gaat dalen. Maandelijks automatisch inleggen is een uitstekende strategie om te middelen in je aankopen. Je koopt zowel duur als goedkoop (alleen dat weet je alleen achteraf) en betaald dus de gemiddelde prijs.

  Ik beleg sinds 2003. Inmiddels 2 keer een crisis gehad, waarvan de laatste er fors inhakte. En de derde gaat ook nog wel komen. Niet teveel opletten en automatisch kopen.

  Ik beleg in een wereldindexfonds via Fidelity, Vanguard en Meesman. Hierdoor spreid ik beleggingen over duizenden bedrijven en alle sectoren en landen. Het gaat altijd wel ergens goed, en ergens slecht. In Fidelity heb ik de langste historie en is mijn initiele investering uit 2003 130% in waarde gestegen (bijna 12 jaar dus). Dat is gemiddeld 7,2% per jaar wat je op langere termijn zou verwachten. En wat dus - inclusief die 2 crisissen - nog uitkomt ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nice! Leuk om te horen! Zo zie ik het zelf ook wel, je moet het echt op de lange termijn zien. En ach, we beginnen gewoon rustig :)

   Verwijderen
 8. Het boeit mij niet het beleggen, totaal niet. Ik vind het ook tegenstrijdig met je filosofie van zelfvoorzienend leven, zelf wc-papier maken enz. en dan gaan beleggen. Ik zou het niet doen als ik jou was. Het kan een hele slechte uitwerking op je hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou mij ook meer vrijheid kunnen geven om de dingen te kunnen doen die ik graag zou willen doen....
   Het leven zit vol met risico's en kansen, af en toe neem ik er een paar :)

   Verwijderen
  2. Wat mij tegen staat in de huidige maatschappij is dat we onzeker worden gemaakt over onze oude dag en mensen nu veel bezig zijn met graaien. Als je in je blog van 21 mei schrijft dat alles goed gaat ook financiël waarom zou je het dan nog meer willen uitmelken?

   Verwijderen
  3. Het gaat nu goed financieel, maar als ik nu zou stoppen met werken zou het snel niet meer goed gaan. Mijn doel is om in onze basisbehoeften te kunnen voorzien zonder dat wij verplicht zijn om betaald werk te doen, zodat wij ons dan kunnen richten op wat er echt toe doet.
   Daarom wil ik het geld wat ik verdiend heb verstandig bewaren en laten vermeerderen.

   Verwijderen
 9. Vanaf eind deze maand heb ik geld over. Dan is mijn aflosplan en buffer volgestort. Dan wil ik dus gaan beleggen. Ik had Rabo Rendemix uitgekozen, maar die tarieven zijn exorbitant verhoogd. Dus ik moet me er opnieuw in verdiepen.

  Verder sluit ik me aan bij de reageerders die zeggen: 'wel doen'. Niet te veel naar het moment kijken. Je moet je altijd realiseren dat je geld kan verliezen als je gaat beleggen.
  Maar: ik heb nog geen ervaring met beleggen dus het is niet op ervaring gebaseerd.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had begrepen dat Meesman in Nederland een goede partij is, misschien kan je daar eens kijken. Rab.oba.nk zijn volgens mij per definitie schurken die je geld afhandig willen maken ;)

   Verwijderen
 10. Ik pleit naar aanleiding van je vorige Blog eerst ervoor te gaan zorgen dat je een Riesterrente afsluit (Met staatssubsidie) en je je Vermögenswirksame Leistung in gaat zetten... Hou er rekening mee dat jullie beiden zowel in NL als D een gebroken pensioen gaan krijgen, om maar te zwijgen over de AOW en de Duitse Rente waar je nu pas mee begint, en die vele malen lager is dan de AOW in NL.. Mocht je dan toch nog willen beleggen, dan raad ik jullie DBS aan, das Fondsbeleggen, met een gegarandeerd rendement, en daarbij kan je tussentijds bij je geld..

  Bij vragen meld je even..

  Daniel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem met een Riesterrente is dat je er niet eerder dan op je 60e toegang tot hebt, dat duurt in mijn geval nog bijna 30 jaar. Ik wil al lang voor die tijd stoppen met werken. Het is vast een goed plan voor mensen die er een wat meer traditionele levensstijl en loopbaan op na houden :)

   Het is eigenlijk zo dat wij op geen enkele manier rekening houden met het ontvangen van pensioen uit Nederland of Duitsland, in principe gaan wij er van uit dat wij niets krijgen en dat wij er helemaal zelf voor zorgen.

   Wat de bank betreft, bedoel je The Development Bank of Singapore Limited?? Ik ben geen voorstander van actief beheerde fondsen omdat ze duurder zijn dan een indextracker en niet beter presteren.

   Verwijderen
 11. Jullie kunnen beiden een klein bedrag per maand storten om jullie AOW in Nederland
  verder op te bouwen. dan ontvang je vanaf je 67e gewoon AOW. Aangezien jullie inkomen niet hoog is, zijn de maandbetalingen relatief laag.
  Je kunt op de SVB-site nu uitrekenen wat je tot nu toe al hebt opgebouwd en wat de eventuele maandelijkse bijdrage is op je AOW verder op te bouwen. Lijkt me waardevaster dan beleggen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen wij verhuisden hebben wij dat bekeken, dan moeten wij jaarlijks per persoon meer dan € 5000,- inleggen. Ik vind dat vrij veel geld!

   En het probleem met AOW is vergelijkbaar met de Resterrente, je geld staat ergens vast tot je 67e. Wij willen veeeel eerder stoppen met werken en daarvoor hebben wij beschikking over ons geld nodig. Bovendien is het geld weg als je overlijd. Wij willen meer vrijheid en flexibiliteit met ons geld, daarom houden wij het in eigen beheer.

   Verwijderen
 12. Interessant! Ook ik sta te trappelen om te gaan investeren nu ik eindelijk geld "over" heb. Maar er zijn wat haken en ogen wat ik mee zit.
  Ik ben een aantal jaar geleden bewust overgestapt van bank, naar een bank met een beter beleid betreft milieu, sociaal investeren en bonussen. Ik vind het een bittere pil om dan weer te gaan beleggen in (deels) aandelen Shell, Unilever en in andere discutabele bedrijven, want die zitten ook in zo'n brede index natuurlijk.
  Beleggen in een groen fonds lijkt dan voor mijn geweten (en de fiscus) en goede oplossing, maar ja: beheerd fonds en dus duurder / minder rendement. Ik hoef echt geen 8% te verdienen, maar 3 a 4 zou toch wel fijn zijn.
  Wat is jouw idee hierover?

  Aangezien ik ook nog iets wil opbouwen voor pensioen (zou nu enkel aow krijgen) en een aanbetaling voor een toekomstig huis aan het opsparen ben, is beleggen voorlopig even wat op de "back burner" beland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft een duivels dilemma, maar op dit moment is er (naar mijn weten) geen goede duurzame keus. Er is wel een ETF die in de 'schone/duurzame energie' zit, maar daarin zitten ook bedrijven uit China. Het kan zijn dat die bedrijven helemaal niet zo duurzaam zijn als je zou willen.
   Link naar ETF:
   https://www.ishares.com/us/products/239738/ishares-global-clean-energy-etf

   De meeste duurzame producten zijn op dit moment gewoon opgezet om geld te kloppen, zoals zo'n beheerd fonds. Ik kies er voor om te investeren in een brede index waarin inderdaad ook slechte bedrijven zullen zitten. Mijn redenering is dat ik in het dagelijks leven veel meer invloed kan hebben op de samenleving in het algemeen dan dat ik bij beleggen kan.

   Ik breng mijn stem uit wanneer ik biologische producten koop, of wanneer ik geen plastic zakje neem, als ik de tijd neem om iemand te helpen. Met al die dingen kan je veel invloed uitoefenen op de wereld om je heen, als ik er financieel goed voor sta kan ik dus meer invloed uitoefenen.

   Ook de 'slechte' bedrijven zullen mee moeten doen met de markt, vraag en aanbod, ik hoop dat wij ze op die manier kunnen veranderen. Want ze gaan echt niet veranderen omdat wij het lief vragen, of uit bezorgdheid voor het milieu. Ze zullen veranderen als ze daarvoor financiële redenen hebben.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie. Ik snap je keuze, soms moet je voor jezelf kiezen. Jammer dat er zo weinig goedkope groene opties lijken te zijn voor beleggen! Kan me toch voorstellen dat er wel vraag naar is.
   Stemmen doe je idd met je portemonnee, daar wringt de schoen. Voor nu maar investeren in de minst slechte optie en wie weet tzt in een groene index, als die er komt. Dan krijg ik vriend ook aan boord; die is er een stuk rechtlijniger in dan ik en wil pertinent niets te maken hebben met de Shells en Nestlées van deze wereld.

   Verwijderen
  3. Kleine update: ik heb inmiddels meer gelezen en uitgezocht over indexbeleggen en ETF's. Er zijn wel degelijk duurzame ETF's (in NL, althans), maar de spreiding van die index is niet zo groot (250 bedrijven ipv 16000). Daarom kies ik er voor nu voor om het grootste deel in een wereldwijde index te beleggen + een kleiner deel in de duurzame ETF (Think Sustainable World UCITS ETF). Toch nog een klein beetje groen(ig), maar ook de zekerheid van grote spreiding.

   Verwijderen
  4. Bedankt voor de tip, ik zal er eens naar kijken!

   Verwijderen
 13. en toch is die bubbel er wel degelijk..met ETF's zit je snel wereldwijd in aandelen. Maar als iedereen ETF's gaat kopen, gedraagt een ETF zich ook als een normaal aandeel. Dus bij verkoop gaat iedereen dat volgen. Daarnaast zie je bij ETF's dat het nog steeds veel financials zijn. Koop je een AEX ETF dan is 40% ervan maar 3 aandelen. Verder zijn de shels, unilevers van deze wereld ook globale spelers met fabrieken overal dus de spreiding heb je toch wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat er ook niet om of er wel of niet een bubbel is, het gaat er om dat je de markt niet kunt timen. Daarom begin ik maar gewoon, het is toch een lange termijn project.

   Verwijderen
 14. Hoe is dit nu afgelopen na paar jaar? Ik vind het ook altijd eng om te beleggen omdat je niets in de hand hebt. Ik denk dat als ik zou beleggen voor iets zou gaan wat tastbaar is zoals investeren in diamant of goud. mocht de waarde dan gaan dalen kan je het altijd nog omdoen!

  BeantwoordenVerwijderen