dinsdag 5 mei 2015

Oh nee, de Grundsteuer is verhoogd!

Afgelopen week kregen wij een brief van de gemeente, zij verhogen de grondbelasting. De Gewerbesteuerhebesatz word in 2015 verhoogd van 320% naar 340%. Dit heeft desastreuze gevolgen voor ons budget!! Oh nee... toch niet ..... voor ons komt dit neer op een verhoging van de jaarlijkse kosten met € 8,29 waardoor wij nu in totaal € 11,75 per maand betalen.


Omgerekend is het een verhoging van ongeveer 6%, maar omdat wij maar een heel klein bedrag betalen is het voor ons prima te overzien. Het is een groot voordeel voor ons dat wij in een ouder huis wonen, omdat wij daardoor met de grond- en huisbelasting veel gunstiger uitpakken. In Duitsland hebben ze namelijk een heel vreemde manier van berekenen voor deze belasting.

Hier wordt eerst door het Finanzamt een eenheidswaarde van je huis vastgesteld, voor deze waarde wordt gekeken hoeveel je huis waard was in 1964 of 1935 en dan met een inflatiepercentage verhoogd. Oude huizen zijn hierdoor relatief weinig waard. In de praktijk komt dit neer op een bedrag tussen de 15% en 40% van de marktwaarde. In ons geval is de Einheitswert € 15.952,- wat neerkomt op een percentage van 15% van de marktwaarde.

Vervolgens wordt er gekeken naar het soort grondstuk. Is het landbouwgrond, een eenfamiliehuis, een tweefamiliehuis of nog wat anders? Voor elk soort grondstuk is een apart percentage (eigenlijk promillage) vastgesteld, dit noemt men het Steuermesszahl. De eenheidswaarde wordt met het Steuermesszahl vermenigvuldigd.

Als laatste wordt er door de gemeente een heffingspercentage vastgesteld, dit ligt meestal ergens tussen de 150% en de 400% en verschilt dus per gemeente. Er wordt onderscheid gemaakt tussen agrarische grond (Grundsteuer-Hebesatz A) en bouwgrond (Grundsteuer-Hebesatz B).

De belasting wordt dus berekend door de getallen met elkaar te vermenigvuldigen. Dus in ons geval hebben wij een Einheitswert van € 15.952,- dit wordt vermenigvuldig met een Steuermesszahl van 2,6 ‰. Dus € 15.952,- * 0,0026 = € 41,48. Nu nemen wij het gemeentelijke heffingspercentage van 340% en vermenigvuldigen wij dat met het eerder gevonden getal. Dus € 41,48 * 340% = € 141,00 per jaar. Dit is dan dus het jaarbedrag, wat wij vervolgens in 4 termijnen betalen.

Dit was de versimpelde uitleg van een vrij ingewikkelde constructie. Maar ik klaag niet, want wij komen er enorm gunstig uit. Toen wij hier net kwamen wonen gingen wij uit van een bedrag van rond de € 200,- dus met een maandbedrag van nog geen € 12,- zijn wij nog steeds gelukkig!

4 opmerkingen:

 1. Ik kan enkel dromen van dergelijke grondlasten. Wij betalen veel grondlasten ondanks ons stuk grond niet extreem groot is : 750 euro per jaar voor het stuk grond met het woonhuis op. Ons huis is 32 jaar oud en is een vrij grote maar 'gewone' rijwoning. Naast het huis hebben we nog een stukje bouwgrond liggen en daar betalen we taksen op omdat het een onbebouwd stuk bouwgrond is. Sinds een aantal jaar wordt die taks progressief berekend per vierkante meter dus hoe langer je de bouwgrond liggen hebt, hoe meer taksen. Voor dit jaar zal die taks ongeveer 450 euro zijn voor het stukje bouwgrond.....Wij betalen dus dit jaar 1200 euro grondlasten en taksen en dat bedrag neemt jaarlijks toe. In totaal hebben wij 770 m2 grond dus oppervlakte bouwgrond en grond waar het huis op staat. Via de belastingsbrief wordt er dan ook nog eens 'iets' aangerekend......Wij wonen aan de rand van een grootstad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo heeft ieder land zijn eigen systeem , in Roemenië betaal je alles in één keer dus voor je huis, de grond, gemeentebelasting etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is nig eens wat anders dan het huurwaardeforfait in Nederland. Daar word ik echt niet blij van.
  Wel heel fijn voor jullie dat jullie zo voordelig kunnen wonen :-)

  BeantwoordenVerwijderen