woensdag 3 juni 2015

Koken op gas of toch stroom?

In mijn vorige bericht waarin ik een update gaf over onze zonnepanelen, gaf ik aan dat wij t.z.t. nog onze elektrische kookplaat wilden verwisselen voor een kookstel op gas. In de reacties vroeg Sascha hoe wij tot deze keus kwamen, en terwijl ik over het antwoord nadacht kwam ik tot de conclusie dat het meer gebaseerd is op gevoel dan op rekenwerk.

Wat een beetje meespeelt, is dat een deel van mij hoopt nog steeds dat wij ooit naar een volledig autonoom systeem kunnen gaan, dus van het net af en met accu's. Wie weet wordt dat kosten (en milieu-)technisch nog interessant in de komende jaren. Een van de belangrijke dingen is dan dat je stroomverbruik laag is, omdat je dan minder opslagcapaciteit nodig hebt.

Wij wekken over het jaar wel genoeg stroom op maar aangezien wij dat niet kunnen verrekenen met ons verbruik maakt het nog wel uit wanneer je stroom verbruikt. In de zomer schijnt de zon nog wel wanneer ik kook maar in de winter wekken wij lang niet zo veel op. Als je echt maximaal je voordeel wil doen van de zonnepanelen dan zou je zomers als de zon schijnt op stroom koken en in de winter of als het zomers bewolkt is op gas koken.

Maar hoeveel scheelt het in kosten in onze situatie? Voor het gemak vergelijk ik koken op gas met koken op elektra (en niet half/half). De gemiddelde jaarcijfers zijn van internet geplukt, dat is 200kWh stoom per jaar of 65 m3 gas per jaar. De gasprijs baseer ik op ons huidige tarief. Bij stroom ga ik er van uit dat wij (zoals nu ook het geval is) 75% van het net afnemen en 25% gelijk van onze zonnepanelen. Voor deze 25% reken ik dan € 0,13 per kWh 'misgelopen' opbrengst als kosten.


Het scheelt dus € 6,50 per jaar, een verschil wat bijna niet de moeite waard is. Zeker als je (flinke?) kosten zou moeten maken om je keuken aan te passen zou je jezelf moeten afvragen of dat wel slim is. Blijkbaar blijkt het toch echt meer een gevoelsding te zijn, ik wil graag een laag stroomverbruik hebben. Maar volgens deze berekening lijkt het beter om het te houden zoals het is.

Natuurlijk is dit berekend met algemene cijfers, en ik weet helemaal niet of wij wel 200 kwh per jaar aan koken verbruiken of dat het meer of minder is. Ik wil graag (later) nog een keer een experiment doen een een week (of twee) de kookplaat niet gebruiken. Misschien een weekje koude maaltijden eten of maaltijden op vuur bereiden zodat ik het verschil kan meten, dat zou een indicatie geven.

Als ik dit zo zie zou onze beste bespaarmogelijkheid toch onze gewenste buitenkeuken zijn, met een hout gestookte rocketstove waarop wij efficiënt eten kunnen koken. En misschien moeten wij totdat wij concrete plannen over een autonoom systeem hebben het koken op elektra maar zo laten. Kook jij op gas of op elektra? En heeft het hebben van zonnepanelen daarbij invloed op je beslissing?

33 opmerkingen:

  1. Wij hebben het aantak te plaatsen zonnepanelen gebaseerd op ons huidige verbruik. Dit verbruik kan heel goed lager worden omdat we nog ledverlichting willen. Verder wonen onze zoons nu nog thuis en gaan tzt vast ergens anders wonen al kan dat nog even duren. Als er dan ruimte over is wil ik dat gaan invullen door bv op elektra te koken. Gewoon op een paar losse kookplaatjes. Of een warmtepaneel plaatsen in het kantoor.
    Jullie verbruik kan best eens lager liggen dan gewoonlijk omdat jullie vergetarisch eten en dan heb je weinig gerechten die uren moeten sudderen en anders kunnen die gerechten heel goed in een hooikist.
    Vandaag worden onze panelen geplaatst. De monteurs kunnen elk moment komen. Spannend :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk! Geniet er van!
      Ik denk dat het ook nog uitmaakt of je een oude meter hebt die terug telt of dat er gesaldeerd wordt. Hoe zit dat bij jullie?

      Het zou kunnen zijn dat ons verbruik inderdaad lager is dat gemiddeld, zoals je zegt door het plantaardige koken. Maar misschien koken wij wel vaker dan andere mensen, wij hebben geen magnetron en eten eigenlijk altijd thuis. Zonder meten blijft het raden :)

      Verwijderen
    2. Helaas geen panelen geplaatst gisteren. Zonder opgaaf van redenen is er gewoon niemand verschenen :-( Wel contact gehad met het bedrijf dat het niet snapte en dat er teruggebeld wordt voor een nieuwe afspraak. En contact gehad met VEH die er ook achterheen gaat.
      Echt balen zoiets.

      Verwijderen
    3. Vanochtend werden we gebeld of de panelen vandaag geplaatst konden worden. Dat kon en ze zitten nu op het dak. Wat is dat leuk om de meter terug te zien lopen!

      Verwijderen
    4. Gaaf! Gefeliciteerd! Super leuk zeg, en de zon is er gelijk bij :)
      Kan jij ook niet stoppen met naar de meter kijken ? :)

      Verwijderen
    5. Ja, ik stond er vanochtend ook al een paar keer bij. Benieuwd naar het moment van terugdraaien. Volgens mij gaat die 'verslaving' ook nog een besparing opleveren want ik heb de tv plus ontvanger ook net uitgezet. Ik zit hier nu met een ioad ipv mijn laptop, ik bedenk me of ik in de winter de koelkast uit kan zetten etc :-)

      Verwijderen
    6. Heel herkenbaar !
      Wij gingen het hele huis door om te kijken wat er nog aan stond en dan kijken hoeveel het scheelt als je het uit zet :D
      Leuk spelletje toch ;)

      Verwijderen
  2. Green evelien had volgens mij een keer een stukje geschreven over dat de kosten van accu's enzo veel hoger waren van aangesloten blijven op het stroom net en netto weinig af te nemen.

    Voor het koken: is een buitenkeuken met een houtvuur een idee?
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Lara
      Het autonoom zijn kost natuurlijk meer. heb je het er voor over en vind je het belangrijk genoeg?

      Koken buiten ? daar antwoord ik op met ja :D Maia wil heel graag een buiten rocket stove , en die komt.

      Groet
      Maarten

      Verwijderen
  3. Een inductie kookplaat is goedkoper en maakt veel efficiënter gebruik van je energie dan koken op gas.
    Eva

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is helemaal niet goedkoper niet in aanschaf en ook niet in gebruik.

      Verwijderen
  4. Dat buiten koken lijkt me een goed idee. Ik heb afgelopen zomer het 60-jaar oude gasfornuis verruild voor eentje met koken op gas en elektrische oven. Pas in nov weet ik,hoeveel dat gaat kosten aan kwh.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik was hier weer om even de reacties te bekijken en zag dat je er een hele blogpost aan hebt gewijd. Wat leuk!

    Er was ook een nabrander. Want, in hoeverre past het eventueel overschakelen op gaskoken in zelfvoorzienend zijn? Je maakt je dan voor nog een energiebron afhankelijk van een leverancier - en van politieke en internationale ontwikkelingen. Ik kan het mis hebben, maar bij electriciteit speelt dat toch wat minder en dat kun je (deels) nog zelf opwekken.

    Zoals gezegd, zijn de panelen voor ons reden om - op termijn - op electra te gaan koken, maar ook om te onderzoeken of de CV op electra kan. Ik heb begrepen dat bijvoorbeeld een electrische boiler in Duitsland heel gebruikelijk is, terwijl men daar hier maar weinig van heeft gehoord. In dat geval moeten wij er nog wel wat paneeltjes bij plaatsen.

    Zelf kook ik ook alle dagen thuis, maar dan wel vaak weinigpansgerechten die niet al te lang op hoeven staan. Het streven is om binnen een half uur een gezond maaltje op tafel te hebben. Plantaardig koken leidt in mijn ogen niet per definitie tot een lager verbruik. Tenminste, het koken van peulvruchten, haver of andere granen kost vaak veel tijd. Maar goed...

    Je zegt dat je naar een autonoom systeem wil. Nu vermoed ik dat het een kwestie is van tijd dat de opslag in accu's volgt, maar dat is natuurlijk koffiedik kijken. Tot die tijd kijk ik eerst naar buiten en doe de was en strijk als de zon schijnt.

    En, oh ja, over die meter. Het zou toch in principe niet uit moeten maken, omdat anders de ene klant voor hetzelfde product andere voorwaarden zou hebben. Dat lijkt me niet. In ons huis zat al een digitale meter, maar die moest vervangen, dat was een 'must' om terug te kunnen leveren. Maar goed, alle energie komt als eerste van ons dak en wordt aangevuld als die niet voldoende opleveren.

    Veel succes met je overwegingen!

    Sacha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor peulvruchten en granen kun je een hooikist gebruiken.

      Verwijderen
    2. Een tijdje terug sprak ik iemand die lyrisch was over het koken met de hooikist en zelfs haar stoofvlees, stoofpotjes en soepjes op die manier klaar maakte.

      Door haar verhaal heb ik het ook geprobeerd. Ik ben echter niet enthousiast. Mijn rijst werd niet gaar en een poging met stoofpeertjes mislukte (en, ja, ik heb ze wel door de dag heen een paar maal weer opgekookt). Verder vind ik het nogal een gedoe met plannen en om 's ochtends al te koken voor het avondeten vind ik ook qua geuren echt niet fijn.

      Nou ja, misschien moet ik gewoon nog eens een poging wagen.

      Sacha



      Verwijderen
    3. Het is iets wat je moet leren en ervaring mee moet krijgen. Volgende keer wellicht wat langer garen op het fornuis voordat je het eten in de hooikist zet. En is jouw hooikist goed genoeg afesloten en geisoleerd? Ook belangrijk.
      Ik gebruik een oude koelbox met een oude theemuts en nog wat handdoeken.

      Verwijderen
    4. De kooktijden had ik opgezocht op internet en netjes aangehouden. Enne, ik had niet geïnvesteerd in een echte kist - en heb ook geen koelbox tot mijn beschikking. Ik had gelezen dat sommige mensen hun pan in bed zetten, dus dat heb ik ook gedaan: heb 'm goed ingepakt in een dekbed en vervolgens nog in 2 zuiver wollen dekens. De pan moest uiteindelijk echt 'uitgegraven' worden zo goed was ie ingepakt en het water was ook nog goed warm.

      Maar goed, ik zal binnenkort nog eens een poging wagen met peulvruchten of zo.

      Bedankt in ieder geval voor het meedenken.

      Verwijderen
    5. Als je zoekt naar www.veganisme.org en dan naar het kopje 'culinair' en dan zoeken op bonen weken met zout. Daar staat handige info om peulvruchten beter gaar te krijgen. Ik werk nu op de ipad en kan de link niet kopieren, vandaar mijn omslachtige uitleg.
      Wat ik met koken ook graag doe, is het gas eerder uitzetten en het eten zo laten nagaren. Met de aardappelen vind ik dat nu wat lastig omdat het het einde is van het seizoen. En nieuwe aardappelen moeten meestal langer koken.

      Verwijderen
    6. Ik gebruik inderdaad ook een soort hooikist methode voor peulvruchten, ik gaar pannen na in het bed :) Ik laat de bonen een nacht weken en de volgende dag zet ik ze op te koken, laat het ongeveer 15 min. koken en zet het dan een paar uur in bed. Het is echt een kwestie van oefenen, gewoon een beetje proberen :)

      Verwijderen
    7. Hallo Sasha,

      Nabrander , ja id. Kijk het echt losgekoppeld zijn van water, gas en elektriciteit zullen we nooit doen. en afhankelijk van een gasaansluiting zijn we nu ook ivm met de verwarming en warmtap water.
      Ja idd dus kijk ik naar zelf gas maken. maar dat heeft geen haast en komt later nog, 30m3 heb je jaarlijks nodig om te maken. in 1 kilo hout zit nog 0.3 m3 gas. dus 300kilo aan hout zou je daar dus voor nodig hebben. of 3 koeien :D, en ik wil wel eens weten of het met menselijk "afval" te doen is. opties genoeg dus.

      Koken op elektriciteit met zonnepanelen is een goed ding als je gewoon aan het net blijft leveren. in de winter niet zo rendabel maar toch een goede zomer kan dus flink schelen. Voor mensen die "off grid"zijn is koken met elektra bijna onmogelijk ivm de kost prijs om zoveel energie op te slaan.
      Vandaar ook mijn zoek tocht naar minder elektra gebruik om zodoende uit te kunnen komen in een autonoom accu systeem.
      Maar eigenlijk wil ik helemaal geen accu's als opslag.kijk er zit ongeveer 1,5kw stroom in een watermassa van 1m3 op 10m hoogte.
      Nu je dagelijkse verbruik bekijken en uitrekenen en kijken of het haalbaar is.
      Updates volgen dus. en voor ons rest dus ook nu om naar buiten te kijken en dingen doen met mooi weer.
      Zoals morgen :D 30 graden en ik ga lekker gras maaien en wat roest van ijzer halen.

      Over de eleketriciteitsmeter kan ik het volgende zeggen.
      dat is nu ook verschillend ! dus voorwaarden zijn voor mensen anders.
      De "analoge draaimeter" telt terug op hetzelfde telwerk dus wat je verbruikt is het zelfde als wat je levert. dit is een situatie die de netbeheerder niet wil, eigenlijk heeft de netbeheerder gelijk. kijk, s'avond draait er een gascentrale of kolencentrale om jou stroom te leveren daar zitten kosten aan, daarom krijg je minder betaald per kwh teruglevering. Laten we zeggen ongeveer 25cent afname- 13cent terug levering.
      Met een analoge meter is de verhouding 25 cent afname - 25 cent levering.
      Vandaar dat als je een draaimeter hebt en zonnepanelen moet de draaimeter zolang mogelijk houden.

      Voor digitale meters geldt dat je die met met en zonder teruglever telwerk.
      als je dus een digitale meter zonder terugtelwerk had is dat inderdaad een must als je zonnepanelen wilt,

      Morgen dus ! laat die zon maar komen.

      Groet
      Maarten

      Verwijderen
  6. Voor de zomer is een bushcooker of woodga-stove leuk. Om meet buiten te koken. Een oudig van 2 blikjes te maken. http://www.beorc.nl/diy-bushcooker-deel-1/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor de zomer is een bushcooker of woodga-stove leuk. Om mee buiten te koken. Een voudig van 2 blikjes te maken. http://www.beorc.nl/diy-bushcooker-deel-1/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Koken op gas is echt het goedkoopst die 65 M3 vindt erg aan de hoge kant halen wij met gasoven erbij bij lange na niet met 6 personen.

    Als je ook een elektrische oven erbij hebt wordt het nog veel duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je kunt niet genoeg zonnepanelen hebben is mijn idee. Beter teveel zonnepanelen dan te weinig. Ik vind het zo jammer dat ik op het platte dak er maar 6 heb liggen. Volgens Milieucentraal hadden er 18 kunnen liggen, maar ik heb last van veel zijschaduw. Gelukkig nog 2 op de schuur.

    Als je panelen hebt ga je meer energie gebruiken. Ik kook altijd water met de waterkoker.
    Bijvoorbeeld: gekookt water in de snelkookpan. Zilvervliesrijst en wortelen er bij. De snelkookpan op het gas is snel onder druk. Binnen tien minuten is alles gaar!
    Electrische econoheats voor verwarming.
    Dit jaar is het gasverbruik hoger door de slechte weersomstandigheden.

    Mijn advies: Neem zoveel zonnepanelen als je kunt en investeer in voldoende econoheats.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Altijd een lastig dilemma he. Fijn dat je de berekening gepost hebt. Grandpa en ik koken in de zomer regelmatig buiten, op een stoofje gemaakt van losse bakstenen, werkt perfect. Ook hebben we een dutch oven en een pertromax ( waar je snel water in kunt koken maar ook op kunt koken)
    Binnenkort ben ik een weekje vrij en is het plan om die hele week buiten te koken :) k zal de recepten op mn blog zetten en ook hoe het bevalt natuurlijk.

    grappig dat deze ideeën onder zoveel mensen leven!

    Water verwarmen we nu in de waterkoker, ook voor minder gasverbruik tijdens t koken.
    In de winter wordt er gekookt op de houtkachel.

    en zoals al vermeld....hoe meer zonnepanelen hoe beter

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het grappige is dat je dus in de zomer Door jullie panelen het voordeligst op een tweepits camping plaatje kunnen koken ( met eventueel een hooikist/madam) er bij en in de winter binnen op een houtkachel. Ik kook ongeveer 9 a 10 maanden binnen op mijn houtkachel. De andere 2 maanden op een soort rocketkachel buiten of elektrische plaatje (2stuks) binnen. Mocht echt de nood aan de man zijn dan kan ik altijd nog op zolder mijn camping gasstelletje pakken. Is nog nooit gebeurd in de afgelopen 5 jaar. Ben hier heel tevreden mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij het woord Rocketkachel krijg ik het al warm. En hier over ben ik nog lang niet uitgepraat.
      Rocketstove is wat wij (ik) ga maken. Ik zal hier in de toekomst een groter blogje aan wijden.
      Een blik op de toekomst.
      Zonnecollector voor warm water in de zomer. na verbranding met gas.
      Winter Rocket stove(s) met thermische massa als warmte opslag. sowieso is warmte straling beter en gezonder dat warme lucht maken. en een warmte wisseling tussen rocket stove en warm water opslag die ook nodig is als je een zonnecolector hebt.

      Hier nog een idee, zoek op "Jean Pain" deze man maakte warm water, gas en compost. en ik weet dat 3 koeien genoeg gas produceren om van te koken.
      Hebben we het nog niet eens over houtgas en de productie van "biochar" gehad.

      Zoals gezegd meer blogs zullen hier nog op door gaan.
      Groet
      Maarten

      Verwijderen
    2. Waarom naverwarmen met gas? We hebben alleen warm water van zonnecollector. Dat warmt een buffervat op. Op dit vat is ook de houtkachel aangesloten waar we op koken. In het begin dachten we ook dat we moesten gaan naverwarmen voor legionella en extra warmte. Volgens de installateur was het niet nodig en inderdaad het blijkt niet nodig voor ons in de praktijk. Het buffervat verwarmt ons warme kraanwater en het water voor de radiatoren boven en vloerverwarming beneden.
      Jean pain, ga ik me eens in verdiepen. Bedankt. Blijft allemaal interessant. Helena.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    4. Hallo Helena,
      Ik dacht ook dat het nodig was na verbranden als dat niet nodig wordt het verhaal alleen maar beter, zal er me eens verder in verdiepen. hoe groot is jullie collector ?

      Groet
      Maarten

      Verwijderen
  12. Leuke post! Ik dacht namelijk dat inductie koken duurder was, en dat hebben wij. Nu ben ik dus opgelucht dat het wel meevalt.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nog even over weken van peulvruchten. Ik vind het fijner om peukvruchten 24 uur te laten weken. Dan zijn ze sneller gaar en beter te verteren. Weken met zout heb ik nog niet geprobeerd omdat ik een tijd geen peulvruchten verdroeg. Nu gelukkig wel weer, al heb ik alleen nog maar die uit pot of blik geprobeerd.

    BeantwoordenVerwijderen