zaterdag 1 oktober 2016

Zero Waste Zaterdag: Baby Tips

Deze week was zeker geen zero-waste door de grondige keuken-opruim-anti-beestjes-actie. Ik heb helaas toch het een en ander weg moeten gooien, erg zonde. De keuken is nu wel lekker opgeruimd en ik heb meer inzicht in wat ik op voorraad heb. Ik mag van mijzelf geen droge peulvruchten meer kopen totdat ik van bepaalde soorten wat voorraad heb weg gegeten. Gelukkig zijn mijn inkopen wel heul verantwoord geweest, lekker bij de bioboer en goed gelet op het verpakkingsmateriaal voor de paar dingen die ik bij de supermarkt haalde. Dus ik beschouw de week toch maar als geslaagd :)

Opgeruimde kastjes

 Deze week wilde ik wat tips geven over hoe je je afval kunt verminderen met een baby.

 1. Bovenaan de lijst natuurlijk de luiers, want volgens mij is dat de grootste veroorzaker van extra afval. Bij ons niet, wij gebruiken wasbare luiers. Wij kozen voor luiers die volledig van bio-katoen zijn met een bio wollen broekje als waterdichte laag. Maar er is veel meer keus, er zijn ook luiersystemen die meer lijken op de wegwepluiers. En je zou nog kunnen overwegen om het doorelkaar te gebruiken (bijvoorbeeld alleen 's nachts wegwerp) als dat je over de streep trekt. Wasbare luiers zijn ook nog wel eens tweedehands te koop, zo spaar je het milieu en je portemonnee. Als je trouwens echt het milieu wilt besparen kan je vanaf de geboorte beginnen met zindelijkheidstraining, wij doen dat hier vanaf 3 maanden er naast en dat werkt vrij goed. Ik doe het niet fulltime, maar elke luier die je bespaard is natuurlijk mooi meegenomen.

Ons tweedehands luierpakket

2. Een logische aanvulling of wellicht een mooi begin zijn wasbare billendoekjes in plaats van de wegwerp variant. Billetjes zijn namelijk prima schoon te maken met water en een lap stof. Je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil maar een washandje of waslap volstaat. Als je nog een (oude) handdoek hebt zou je er mooi lapjes van kunnen maken of (als je lui bent net als wij) je koopt een paar pakken waslappen van de ikea. Ik gebruik zelf een thermoskan waarin in 's ochtend warm water pak zodat ik het bij de hand heb op een acceptabele temperatuur (dus niet ijskoud).

Onze wasbare lappen

3. Verzorgingsproducten voor baby's vinden ook gretig aftrek, want jij wil natuurlijk ook het beste voor je baby én dan ruikt de baby zo lekker naar baby. Maar baby's hebben eigenlijk heel weinig nodig (en het meeste zou ik niet eens aanbevelen te gebruiken qua inhoudsstoffen). Wij gebruiken hier water, wat kokosolie af  en toe om te smeren en zelfgemaakt babybillenpoeder. Omdat wij onze baby graag schaamteloos verwennen heb ik ook een kruidenbadmengsel gemaakt. Ik heb een grote pot met havermout en gedroogde  kruiden (kamille, guldenroede en salie). Als ze een keer in bad gaat doe ik een paar scheppen in een washandje en koop het dicht. Hier zet ik "thee" van en dit gaat met het kruidenbuiltje in het badwater.  Lekker, luxe en simpel.

Zelfgemaakt babypoeder

4. De babykamer, als je zwanger bent dan moet je er een "kopen". Of toch niet? Waak er vooral voor dat je dingen in huis gaat met een korte levensduur omdat ze maar 1 functie hebben. Gelukkig is er veel tweedehands te krijgen, en denk ook eens aan alternatieven. Een dressoir of oud kastje is prima als commode te gebruiken en heeft zo een leven voor of na de babytijd. Babyhanddoeken zijn ook zoiets, totaal niet praktisch en korte te gebruiken. Gewone handdoeken volstaan prima. Ook hier gaan zero waste en geld besparen hand in hand, alles waar "baby" voor staat vermijden want dat is onnodig duur.

Alles gekregen of we hadden het al :)

5. Veel speelgoed betekent dat je veel van je kind houd, toch? Wij hebben in onze directe omgeving duidelijk aangegeven dat wij geen kado's wilden. Wat ongezellig? Wij vinden van niet, de kleine merkt er voorlopig helemaal niks van en heeft toch liever aandacht. En hoe vaak hoor je niet dat je een kamer vol duur speelgoed hebt en dat ze toch het liefst met je autosleutels/ haar/pannen spelen. Een paar leuke/mooi dingen, met zorg uitgekozen is genoeg. Laten we de kinderen een minder vervuilde aarde schenken,  dat is waardevoller dan welk speelgoed dan ook.  Ik weet niet meer wat ik van oma voor mijn verjaardag kreeg, maar wel nog dat ik 1 keer per jaar mee mocht met de trein. Dan mocht ik kiezen waar we heen gingen en hadden we lekker broodjes bij ons. Super!

6. Babies groeien snel, dus de kleertjes slijten bijna niet. Tweedehands kleertjes zijn daarom zinnig. Ook hier spaar je weer afval terwijl je geld bespaard.


7. Qua voeding is borstvoeding natuurlijk de top wat zero waste betreft. Zelfs als je een kolf en flesjes gebruikt spaar je nog de verpakking (en productie en transport) van de kunstvoeding. Gelukkig kunnen de meeste vrouwen borstvoeding geven. Persoonlijk vond ik het moeilijker dan ik verwacht had in het begin,  maar ik ben eigenwijs en heb volgehouden en gelukkig werd het vanzelf makkelijker. Nu kan ik het bijna slapend :) Als je vanaf een maand of 6 bijvoeding gaat geven kan je gewoon wat extra maken voor de baby, al die potjes kant en klaar voeding produceert veel afval. Of je nu voor puree gaat (invriezen in ijsblokjesvorm) of de rapley methode (lekker gestoomde groente uit het vuistje) het is gezonder voor je baby, beter voor het milieu én je houd geld over.

Denk ook eens aan flesjes van glas of rvs

De conclusie is vooral; laat je niks aanpraten eigenlijk heeft een baby niet zo veel nodig. Bedenk ook dat alle kleine beetjes helpen, dus als je geen wasbare luiers hebt maar wel wasbare billendoekjes bespaar je toch afval en het milieu. Wees kritisch en kijk naar dingen die multifunctioneel zijn, want die gaan waarschijnlijk het langst mee en besparen dus afval. Wij produceren amper meer afval nu wij een baby hebben en zijn daar heel blij mee.

5 opmerkingen:

  1. Mooi dat je er zo goed over nagedacht hebt! Ik heb ooit een commode van een collega overgenomen, die is zo goed, dat hij nu al jaren dienst doet als stevige werkbank in de garage. Eerst werden zijn luiers op verschoond, en nu gebruikt mijn zoon hem zelf bij het opknappen van brommertjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ontzettend knap hoe jullie dit doen. Ik ga toch voor dat beetje gemak door wegwerpluiers en billendoekjes te gebruiken. Verder hier heel veel tweedehands en probeer het aantal producten en kleding tot een minimum te beperken, al lukt dat laatste niet helemaal. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ontzettend knap hoe jullie dit doen. Ik ga toch voor dat beetje gemak door wegwerpluiers en billendoekjes te gebruiken. Verder hier heel veel tweedehands en probeer het aantal producten en kleding tot een minimum te beperken, al lukt dat laatste niet helemaal. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Even nieuwsgierig, hoe werkt de zindelijkheidstraining bij zo'n jonge baby?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Simpel gezegd door te letten op de signalen van je baby en als je ziet dat ze moet plassen/poepen boven het potje houden. Dan maak je er een geluidje bij zodat ze weet dat ze kan plassen/poepen. Wat ik een handige tip vind is om de baby na elk slaspje op het potje te zetten, dan moet ze eigenlijk altijd plassen.

      Lees meer hier:
      http://kiind.nl/article21/

      Verwijderen