zondag 30 maart 2014

Aardappelen zonder spitten


Onlangs zijn wij nog een leuk experiment gestart: aardappels zonder te spitten. Voorheen heb ik aardappelen altijd 'normaal' in omgespitte grond gepoot, een keer goed aanaarden en klaar. Maar het kan blijkbaar nog makkelijker, ik kwam bovenstaand filmpje tegen en raakte enthousiast.

Wij hebben nog heel veel stro liggen, en ik keek er wel heel erg tegenop om tien tot twaalf vierkantenmeter grasveld om te spitten. Tijdgebrek speelde daar ook in mee natuurlijk. Dus ik dacht; waarom niet? Wij hebben het filmpje meermaals bekeken om goed te zien wat de beste man doet, en daarna hebben wij een poging gedaan het zoveel mogelijk te kopiƫren.

Dat ging niet helemaal. Ten eerste maakt hij de eerste laag mulch van kranten, daar zijn wij niet zo'n fan van voornamelijk vanwege de inkt. Dus wij hebben besloten het gras te dempen met een mooie laag compost.


Hier hebben wij vervolgens de aardappelen in gezet, en dit vervolgens weer afgedekt met een dikke laag stro. Over de stro heb ik organische mestkorrels gestrooid, dit omdat bloed- en beendermeel hier niet te krijgen is.Over deze laag stro heb ik weer een laag compost verdeeld, dit mede als vervanging van het zaagsel wat hij gebruikt. De aardappelen mogen natuurlijk geen licht krijgen. En hierover hebben we weer een dikke laag stro verdeeld.Waarschijnlijk verdelen wij hier later nog wat compost over, dit weer om te zorgen dat de aardappelen geen licht krijgen. Maar dat kan prima even wachten tot wij daar tijd voor hebben. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken, en vind het een heel leuk en spannend experiment.

12 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd wat het resultaat zal zijn, zou mooi zijn en lekker handig als het zo echt werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alys Fowler doet iets vergelijkbaars met haar aardappels. Zij plant ze zelfs in potten. Ik weet niet of je haar BBC-serie The Edible Garden kent? Is wel echt een leuke serie, veel nuttige tips. Ze heeft ook 2 boeken geschreven waar ik wel veel aan heb gehad.
  De hele serie staat hier online: http://www.youtube.com/watch?v=U_EEAfbKTRE&list=PL9GBa7xDftjf4z67-T_NxcNIftH0E2BAj

  Het stukje over de aardappelen zit volgens mij in aflevering 3.
  Succes met jullie aardappelen! Hopelijk gaat t goed zo :)

  Lykke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke serie! Die kende ik nog niet, ga ik zeker kijken!
   Ik ben bekend met het feit dat aardappelen in een pot kunnen groeien. Je kan ze ook in een paar opgestapelde auto (of trekker) banden laten groeien, in plaats van aanaarden leg je er dan nog een band bij en doe je daar weer aarde in.

   Verwijderen
 3. Bewonderingswaardig hoe creatief jullie je groentetuin aanpakken. Ik ben heel benieuwd of het zo werkt. Ik wens jullie een hele goede oogst toe en ik blijf je blog volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben ook heel benieuwd. Voor ons is het doel om het zo natuurlijk mogelijk aan te pakken, maar ook met zo min mogelijk werk!

   Verwijderen
 4. Leuk om te zien!
  Hier gaat het ongeveer hetzelfde, maar dan onder de houtsnippers!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, zo'n experiment. Ik ben benieuwd of het werkt. Hou je ons op de hoogte? Groet, Christina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit werkt heel goed !! je kan de aardappelen ook in een ( geprepareerde strobaal doen heb ik omlangs geleerd) en dat van aardappelen in een banden torentje werkt ook als de beste . Leuk he al die manieren om iets te verbouwen. Succes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker leuk! Het is natuurlijk de bedoeling dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt!

   Verwijderen