dinsdag 25 maart 2014

Hugelkultur

Zoals al eerder vermeld zijn wij hier bezig geweest met het bouwen van een hugelkultur. Een hugelkultur leek ons een leuk experiment, daarnaast zochten wij nog een zonnige maar vochtige plek voor de aardbeienplanten. Een hugelkultur is eigenlijk een verhoogd bed met daarin hout en takkenmateriaal, dit verrot en verteerd over de jaren en zorgt voor vruchtbare en vochtige grond. Voor meer informatie kan je op deze Engelstalige site kijken.

Ik zat al een tijdje te bedenken waar ik de aardbeienplanten zou laten, ik wilde ze graag zo zonnig mogelijk plaatsen. Toen bedacht ik mij dat ik een hugelkultur kon bouwen en een kant vol op het zuiden kon richten, dit zou een mooie warme plek voor de aardbeien worden. Aan de noordkant waar meer schaduw is wil ik (voornamelijk) munt laten groeien.


Ik begon met hout, takken, blokken, groot en klein. Ik legde alles in de gewenste vorm en probeerde een mooie basis te maken. Hierover deed ik een laag van bladeren met veel fijne takjes erin, het was een zeer dichte en compacte laag. Daarna weer een laag met zwart zand, wat wij ergens over hadden. Tijdens het bouwen maakte ik de heuvel regelmatig goed nat, zodat het een beetje zou inzakken. Zo kan ik beter de vorm en massa inschatten tijdens de bouw.




De volgende dag waren wij in de kippenren (waar de kippen nooit zijn) om het blad en stro op de ruimen. Wij hebben hier echt wel tien kruiwagens met blad weggehaald en wij hebben dit alles op de hugelkultur gebouwd. De heuvel is hierdoor weer een mooie laag dikker geworden.


Uiteindelijk hebben we een laatste laag gemaakt van compost, deze dikke laag heb ik er mooi overheen gevormd en hierin kunnen we de planten zetten. Ik kon natuurlijk niet wachten, en het was mooi weer dus we hebben gelijk de aardbeien uit de potten gehaald. Het was hoog tijd dat ze verpot werden, want ze zaten flink strak in de potten. Vriend heeft geholpen door ze los van elkaar te steken, zodat ik ze makkelijk kon planten. Ik had er meer dan ik dacht!



Wat maakt dat het geheel af zeg! Ik heb mijn twee kleine muntplanten aan de andere kant vast geplant, zodat daar ook al wat groen staat. De rest van de planten ga ik er bij zaaien binnenkort, er komen een aantal planten die goed met aardbeien combineren. Als ik morgen tijd heb ga ik nog wel even mulchen met stro, ik wil de aarde niet zo bloot laten maar beschermen tegen de zon. Ik ben erg benieuwd hoe deze hugelkultur er over een paar maanden uitziet, als het goed is zou hij dan vol met groeiende en bloeiende planten staan. Ik ben benieuwd!

18 opmerkingen:

  1. Wat een goed idee, zeg! Neem je Corona's?
    Leuk die poes!
    Mooi, he, dat het over drie maanden helemaal groen is! En plukbaar!
    Groetjes,
    Rnske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat zijn corona's?
      Ik kijk er ook naar uit dat het helemaal groen en eetbaar is, super!

      Verwijderen
  2. Mooi gedaan hoor. Het werkt perfect. Je kan er van alles inplanten. Super

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er veelbelovend uit!
    Ik hoop dat jullie een flinke oogst krijgen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hopen wij natuurlijk ook, niets is lekkerder dan aardbeien uit eigen tuin!

      Verwijderen
  4. Wat zijn jullie toch super bezig! Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben heel erg benieuwt naar het vervolg wat interesans allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk he? Ik vind het ook super om te doen en mee te experimenteren. Het schijnt dat je in de volle zomer de planten op een hugelkultur bijna geen water hoeft te geven, ik ben heel benieuwd!

      Verwijderen
  6. Leuk zeg, ik kende dat helemaal niet. Ben benieuwd hoe het uitpakt. Onze tuin is hier echt te klein voor, maar ik vind het leuk om dit bij jou te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik ben ook blij dat ik de ruimte heb om het te doen hier. Voorheen was het altijd passen en meten, nu kan ik gewoon een heuvel van 4 m3 ergens neergooien :)

      Verwijderen
  7. Planten die goed met aardbeien combineren, welke gebruik je hiervoor? groetjes S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga in elk geval komkommerkruid erbij zaaien, dit is een bekende vriend van de aardbeien. Hij trekt bijen en andere bestuivers aan terwijl hij een aantal ongewenste insecten afschrikt.

      Anderen goede voorbeelden van planten die bestruivers aantrekken zijn: Duizendblad, echte kamille, teunisbloem en guldenroede.

      Kruiden die bepaalde schadelijke insecten weren zijn: wild kattenkruid, wijnruit, basilicum,

      Je kan ook groenten tussen je aardbeien planten. Sla doet het erg goed tussen de aardbeien, evenals bonen en erwten omdat ze de grond voeden. Uien en knoflook weren ongewenste insecten af evenals spinazie.

      Ik plaats ook nog wat kamille, teunisbloem en basilicum erbij.

      Verwijderen
  8. Ik lees nu pas jullie stuk over Hugelcultuur en ben benieuwd hoe jullie het ervaren hebben en of het nog steeds aanwezig is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Hugelcultuur is ons goed bevallen.
      We hebben dat jaar een goede aardbeienoogst gehad, en hebben geen water hoeven geven.
      Ook het jaar daarna was super.
      Daarna hebben we de aardbeien verplaatst en er andere dingen in gegroeid.
      Hij is wel steeds lager geworden, maar het is nog steeds een hele vruchtbare plek.
      Dit jaar hebben we er een laag compost opgegooid en wat vroege aardappelen erin gezet.

      Verwijderen
  9. Als de grond heel erg droog is, verdort alles toch. Omdat de planten het van het hangwater = regenwater moet hebben. Want die dode takken onderin bevatten toch geen water?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De dode takken onderin bevatten juist wel water.
      Op de voorwaarde dat het wat dikkere stammetjes zijn. Als ze gaan rotten gedragen ze zich als een spons.
      De plantenwortels groeien daar naartoe en kunnen drinken.

      Verwijderen