zaterdag 29 maart 2014

De eerste werkdag

Natuurlijk is iedereen benieuwd hoe het gegaan is gisteren. Het was een aparte ervaring. Ik moest wat vroeger komen om wat papierwerk te regelen, en hoewel ik netjes om half drie daar was kon ik nog een half uur wachten. Daarna nog een uurtje papierwerk en rondleiding en ik kon aan de slag.

Ik was ingedeeld bij het röntgenapparaat aan de lopende band. Hier gaan stukken kipfilet doorheen om te controleren of er nog botjes of botschilvers in zitten. Je moet dan kratten kipfilet van 10 of 15 kilo pakken en deze filets op de lopende band leggen. Het was lichamelijk erg zwaar. Je staat natuurlijk de hele tijd, daarnaast moet je net iets verder dan comfortabel is voor je uit reiken. Ook het tillen van de kratten hakt er in. Het duurde niet lang voordat ik mijn rug, schouders (en uiteindelijk ook mijn voeten) goed begon te voelen.

Gelukkig kon ik een beetje afwisselen, ik mocht af en toe bij de lopende band staan waar het vlees met botjes naar beneden kwam. Hier moet je botschilvers uit de kleine filets zoeken, of stukjes bot van grote filets afknippen. Dit gaat op zo'n snel tempo dat ik af en toe een beetje ontmoedigt werd. Hoe erg ik ook mijn best deed om door te werken, de bak stapelde zich snel vol met vlees en dat is toch intimiderend. Van de kou heb ik eigenlijk helemaal geen last gehad, ik was lekker warm aangekleed. Af en toe waren mijn handen een beetje koud, ik had enkel latexhandschoenen met een dunne katoenen handschoen eronder aan.
Maar verder heb ik het perfect gehad met mijn nieuwe thermoleggings aan.

De pauzes vielen mij erg tegen. Als je een kwartier pauze hebt, moet je eerst vijf minuten daarvan gebruiken om door de hygiëne maatregelen te gaan en bij de kantine aan te komen. Het kost je ook vijf minuten om terug te lopen. Je kan dan dus net ongeveer 3 minuten zitten en nog even naar het toilet en dan moet je al weer terug naar je plek. Bij een half uur pauze houd je dus ongeveer 15 tot 20 minuten over om even te eten. Ik vind dat erg krap.

Al met al was het een zware, slopende avond. Wat ik vooral zwaar vond was dat je maar door moet gaan. Normaal zou ik even pauze nemen als ik pijn in mijn rug o.i.d. heb, en dat is hier niet mogelijk. Ook vond ik het lastig om mensen te verstaan. Je draagt gehoorbescherming vanwege de herrie daar, en de meeste mensen zijn niet Duits van origine en spreken dus met een accent. Ik had echt vreselijk moeite om de aanwijzingen die ik kreeg te verstaan.

Maar tot zo ver het negatieve. Volgens mijn collega's zijn de eerste twee weken het ergst qua (spier)pijn, en wordt het daarna beter. Daarnaast ben ik volgende week ingedeeld op de worstenafdeling, en heb ik zowaar normale werktijden. Ik werk volgende week van acht uur 's morgens tot vijf of zes uur 's middags. Dus dat is waarschijnlijk wat makkelijker om in te komen. Het is zeker niet mijn droombaan, maar het brengt brood op de plank en dat is hard nodig. Ik doe alles wat  nodig is om hier te kunnen blijven wonen en mijn dromen te kunnen verwekelijken, en ondertussen solliciteer ik gewoon verder.

60 opmerkingen:

 1. Phoeeeeeee, echt zwaar dus!!
  Hopelijk red je het allemaal en ga je er snel aan wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Respect, je hebt de ware emigranten mentaliteit.
  Succes en sterkte

  hanna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed hoor doorzetten als het hoor valt best mee hier in Nederland zelfs veel zwaarder werk gedaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste dag is altijd zwaar natuurlijk, wennen is echt wel nodig :)

   Verwijderen
 4. dat klinkt zwaar, maar je weet waar je het voor doet. Heel veel sterkte, en hou voor ogen dat het niet voor de eeuwigheid is!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Respect hoor. Jij bent een echte doorzetter. Het is maar tijdelijk en het levert geld op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Na een ochtend in de zon in onze tuin weet ik weer precies waar ik het voor doe!

   Verwijderen
 6. Pfoe, dat is zwaar! Maar je hebt in ieder geval werk, en je zult zien, je wordt met de dag sterker en dan protesteren die spieren niet meer zo hard!
  Het wordt wel druk, thuis bezig met tuin en kipjes, werken + solliciteren.
  Probeer jezelf zo nu en dan ook lekker te verwennen, dat hoeft niet veel geld te kosten en je hebt het verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies! Ik houd het gewoon vol en het wordt vanzelf beter.

   Het gaat zeker erg druk worden, ik hoop dat ik het allemaal ga redden. Gelukkig kan vriend bijspringen.
   Ik ga zeker mijn best doen om te ontspannen en mijzelf wat vrije tijd te geven, een boek en een kop thee is al heerlijk !

   Verwijderen
 7. Jé, sterkte als ik jou zou ik ook lid worden van een vakbond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoelde natuurlijk als ik jou was. Zwaar lichamelijk werk en dan niet zoveel verdienen, heb ik nogal moeite mee.

   Verwijderen
 8. Dat klinkt zwaar inderdaad. Verbazend dat het papierwerk zo lang in beslag nam, kreeg je dat uur ook betaald?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat niet. Het is op zich ook geen goed betaalde baan. Ik krijg bijvoorbeeld de reiskosten ook niet vergoed.

   Verwijderen
 9. Sterkte met doorzetten. Ik hoop,dat je lijf snel went.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Krijg je wel een loodschort aan bij dat röntgen apparaat? Sterkte hoor, groet Dirkje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het is een compleet gesloten machine. Speciaal voor de kipfilet. Ik heb begrepen dat het niet nodig is , en daar ga ik dan maar van uit.

   Verwijderen
 11. Ik kan begrijpen dat dit werk zwaar is. Merk dat bij ons ook hoor als ze aan de lijn kaas inleggen enz. Ook geen ligt werk. Maar je lichaam went er inderdaad aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het ook te maken heeft met het feit dat je de hele tijd hetzelfde doet en dat 8 uur lang. Als je het maar even doet valt het wel mee. Maar als je lichaam het gewend wordt dan gaat het vast makkelijker.

   Verwijderen
 12. Jeetje wel heftig. Je bent een topper ! Het is inderdaad makkelijker om vanuit een baan , een baan te zoeken. Het zegt ook iets van je mentaliteit dat je werkt aanneemt wat helemaal niet je ding is en daar voor gaat. Iemand zoals jij zou ik direkt aannemen. Ik vind je een doorzetter hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. bikkel ;-) gr madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tjee, dat is heftig! Mijn dochter heeft tijdens haar studie in een rozenkwekerij gewerkt en kwam altijd bezweet (soms zomers 34 graden in de kas) en vol krassen thuis (littekens heeft ze, nu 10 jaar later, nog steeds) maar wat jij nu doet is volgens ons nog veel zwaarder! Chapeau......sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Pff, die warmte lijkt mij ook niks. Ik denk dat ik het liever koud heb dan warm, daar kan je je tenminste op kleden.

   Verwijderen
 15. Respect! Ik hoop voor je dat het idd snel went, en dat je snel iets lichter en beter betaald werk vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. gemengde gevoelens bij jouw logje, zo veel uur werken weinig pauze en niet goed betaald...

  wat mot dat mot dat is duidelijk, je bent nog jong en trekt dit lichamelijk nog wel maar ik heb toch een beetje een vieze smaak in mijn mond over jouw werkgever.
  hoop dat je heel snel iets beters vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw werkgever is wel wat een uitbuiter, zo veel is duidelijk! Dat uur met de papierwinkel bezig hoort gewoon bij je werk en je moet ook fatsoenlijke pauzes hebben. Alles beter dan niets, dat snap ik, ook ik wens je iets beters toe!

   Verwijderen
  2. Ik vind zelf ook dat deze werkgever gebruikt maakt van de mensen die er werken. Er werken ook bijna alleen maar buitenlanders, Nederlanders, Spanjaarden, Roemenen, Polen. Je krijgt geen reiskostenvergoeding, en er wordt ook niks extra's vergoed. Ik heb een contract voor 7 maanden met 6 maanden proeftijd :S

   Maar ik ben ook verwend geweest, bij mijn vorige werkgever was alles super geregeld. Goed loon, normale reiskostenvergoeding, bedrijfsfruit en altijd meedenken.

   Ik ga er van uit dat dit tijdelijk is, en het feit dat dit geen fijne werkgever is maakt dat ik mij straks niet schuldig hoef te voelen als ik vertrek ;D

   Verwijderen
 17. Goed gedaan hoor. De spierkracht die je kweekt kan je straks ook lekker gebruiken in je moestuin. Wat ikzelf deed bij een nieuwe baan, was gedurende de wentijd(zo noem ik dat maar) in de weekenden lekker koken voor doordeweeks. Zodat mijn energie doordeweek niet ook nog naar koken hoefde. Misschien een idee voor jou/jullie?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo denk ik ook! Ik kook inderdaad wat extra in het weekend, en ik laat vriend wat koken. Zo heb ik doordeweeks geen kook stress, en kan ik lekker aanschuiven :)

   Verwijderen
 18. Je doet het maar mooi! Respect hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Respect voor je dat je dit werk doet. Het lijkt me erg zwaar en dan ook nog in die kou. Ik hoop voor je dat je snel wat anders vindt want je bent altijd zo positief en een doorzetter dat je dat meer dan verdient.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb goede hoop voor de toekomst. Ik heb toch het idee dat het feit dat ik nu werk in Duitsland en straks een positief getuigschrift kan meenemen gaat bijdragen bij het vinden van een nieuwe baan.

   Verwijderen
 20. Dapper, dat je je er zo goed doorheen hebt gelagen en dat je doorzet.
  Het klinkt wel heel zwaar en onderbetaald. Maar ik begrijp dat op dit moment voor jou iets beter dan niets is. Pas goed op jezelf en hopelijk vind je gauw een betere baan.
  Groet, Christina

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Petje af voor jou.
  Hopelijk went je lichaam snel aan het zware werk. Het zijn zware en lange uren met weinig pauze als ik het zo hoor. Hopelijk vind je binnenkort een betere baan meisje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Dat hoop ik ook, en eigenlijk ga ik er ook wel van uit dat dit maar tijdelijk is!

   Verwijderen
 22. Vanuit barca gefeliciteerd met je baan, ken het soort fabriekswerk dat je doet en inderdaad die spieren dat gaat wennen hoor. Qua geld kan ik niet inschatten of het goed of slecht betaald, plezier onder de collega's maakte voor mij vaak dingen goed. Bedenk dat je nu overal extra je best op moet doen terwijl straks bepaalde handelingen uit automatisme gaan en je dus veel relaxter aan de band zult staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik erg jammer vind is dat je tijdens het werk niet mag praten/ kletsen met elkaar. Dat zou het nog wat beter maken denk ik. Natuurlijk is er veel herrie dus het gaat niet altijd, maar ik vind het wel heel flauw dat je niet even een praatje mag maken (terwijl je gewoon doorgaat natuurlijk)
   Ik kijk er inderdaad naar uit dat het allemaal wat meer vanzelf gaat :) Dat zal een hoop inspanning schelen!

   Verwijderen
  2. Niet praten en socialising is de Duitse manier, ze houden privé en werk strikt gescheiden.

   Verwijderen
  3. Het is toch wel wat saai, helemaal geen praatje te kunnen maken tijdens het werk :)

   Verwijderen
 23. Heeft nou werkelijk niemand moeite met het feit dat kipfilet nog ff bestraald wordt?! Ik vind het nogal schokkend! Dat kan nooit goed zijn voor consumptie...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mij daar ook zeer over verbaasd! Lijkt mij ook niet gezond. Maar ze zeggen dat het maar heel weinig straling is, en dat de consument nu eenmaal geen botjes in zijn vlees wil. Tja.. als je eerlijk en schoon vlees wilt zal je blijkbaar je eigen kipje moeten slachten.

   Verwijderen
  2. .......dit is dus een van de redenen dat ik al jaren geen vlees eet!

   Verwijderen
  3. Dat kan ik mij goed voorstellen, ik wil eigenlijk niks eten wat op zo'n massale industriële manier geproduceerd is. Dat is ook mijn uiteindelijke streven. Voor nu probeer ik het mijzelf niet te moeilijk te maken :)

   Verwijderen
  4. De cellen van dode kip kunnen niet meer delen, dus de rontgen straling kan echt geen kwaad. Bij rontgen straling bestaat een zeer kleine kans dat een cel beschadigd en indien deze cel niet door het lichaam wordt vernietigd en gaat delen, kunnen er fouten optreden. Een radioactief middel inspuiten is een ander verhaal.

   Verwijderen
  5. Goed om te weten, ik vond het al een vreemd verhaal.

   Verwijderen
 24. Heeeeel veel respect voor je. Wat een geweldige mentaliteit heb je. Een voorbeeld voor velen. Hopelijk kom je snel in het ritme en heb je niet al te veel lichamelijke klachten. Mooi hoe je het werk beschrijft, geeft een goed beeld van hoe het eraan toe gaat. Het is hard werken zeg. Zoals je die pauze beschrijft kun je niet echt je rust pakken, lijkt mij lastig. De mensen die daar langer werken hebben die er foefjes op bedacht zodat ze er toch nog meer uit kunnen halen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je compliment! Ik moet ook nog echt mijn weg vinden daar, collega's zijn niet echt spraakzaam. Ik voel mij een beetje een buitenbeentje nog. De pauzes zijn niet echt rustmomenten, maar meer momenten waarop je even aan de sleur kunt onttrekken en je vingers kunt laten ontdooien.
   Maar voorlopig heb ik de tweede dag ook al weer overleefd, we komen er wel ;)

   Verwijderen
 25. Wow, respect, ik prijs me nu nog gelukkiger met mijn luxe baan/werkgever. Hoe was de worstendag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik heb nog geen worst gezien op de worstenafdeling :) Ik werk nu op een plek waar kippenvlees wordt ingevroren en in zakken wordt gestopt. Eigenlijk net zo zwaar qua werk, alleen nog iets kouder en een wat kleinere hal. Maar ik begin een beetje in te komen, ik leef gewoon van pauze naar pauze.

   Verwijderen
 26. Wat vind ik je een kanjer en doorzetter. Niet het leukste baantje, maar je kan met opgeheven hoofd gaan hoor. Je hebt het toch maar mooi gedaan.
  (ene nu weet ik zeker dat ik verder ga met mijn kippen fokschema voor ons eigen vlees)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Lief! Ik zou je zeker aanbevelen om te steven naar zelfvoorziening in (kippen)vlees. Het is veel respectvoller en diervriendelijker!

   Verwijderen
 27. Super dat je zo doorzet, en meteen goed blijven solliciteren.. hoop je snel een wat minder belastende baan vind al zal dat niet mee vallen in deze tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ga gewoon af en toe de vacatures door, en ik zie wel! Misschien een keer in de week ofzo, er komt vanzelf wat langs :)

   Verwijderen