zondag 16 maart 2014

Broedse kip


Voor ons is het voorjaar toch echt wel een beetje begonnen nu, wij hebben namelijk een broedse kip. Zoals te zien op de (semi-onduidenlijke) foto heeft zij zich een lekker plekje tussen het stro gevonden om de hele dag op te blijven zitten. Grappig genoeg is het de plek met het meeste licht, naast het stuk witte licht doorlatende plexiglas. Maar ze heeft wel genoeg privacy, want als je het kippenhok in loopt kan je haar in eerst instantie helemaal niet zien.

Afgelopen donderdag hadden we al de indruk dat er wat was, maar inmiddels zijn we er helemaal zeker van. Ze zit vrijwel de hele dag op het nest, en komt er maar een keer per dag af. Ergens in de middag gaat ze even de benen strekken, dan zoekt ze wat eten en drinken en gaat ze heel even socialiseren met de rest van de groep. En na een kwartiertje of twintig minuten rent ze weer terug en gaat ze weer zitten, heel schattig.

Wij hebben besloten om haar helemaal met rust te laten, we gaan ook geen speciale kuikenren maken. Ze mogen het eerst allemaal op de natuurlijke manier oplossen, we zien wel of er wat overleefd. Tot nu toe hebben onze kippen laten zien dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen, en een goed instinct hebben. Afwachten dus hoe het loopt, maar het is wel enorm leuk!

32 opmerkingen:

 1. oh, wat leuk hier nog geen broedse kippen. Heb wel al eieren apart dat als er een broeds is ik de eieren eronder kan leggen maar tot nu toe nog steeds niets. Over 3 weken lezen we wel hoeveel kuikens ze heeft

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk zeg! het voorjaar is begonnen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. kom ook eens op mijn site kijken? succes met je site

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, geweldig! Onze 2 kippen leggen niet meer en we hebben ook geen haan (meer). Als er een nieuwe toom kippen met haan komt is de broedse kip altijd een hoogtepunt. Wij hadden (op een keer na) wel een kuikenren met doorloop naar het binnenhok. De ene keer zonder kuikenren werd het een slachtveld, niet alleen de kuiken werden gestolen ( kraaien, eksters, torenvalk, uil en sperwer en vos) maar ook moeder kip werd afgeslacht. Het blijven en zijn gedomesticeerde dieren en ze hebben ook recht op bescherming van onze kant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier vond een rat kuikens erg lekker, moederkip heeft met de rat gevochten maar helaas einde kuiken.
   jij woont buiten waar waarschijnlijk ook marters in het bos zitten, bekende kippendieven.
   Maar ook egels eten eieren en halfwas kuikens.

   Verwijderen
  2. Ook wij hebben wel roofdieren in de buurt, maar tot nu toe lossen de kippen het zelf goed op. Ze waarschuwen elkaar als ze een roofvogel zien en verstoppen zich dan, heel leuk om te zien.

   Ik heb mijn best gedaan om de kippen te beschermen, maar deze krieltjes zijn liever vrij dan veilig. Dus dat krijgen ze dan. Als ik later andere kippen erbij heb zal ik die wel volledig insluiten.

   Verwijderen
  3. Dat snap ik wel en is voor kippen ook heerlijk en dat waarschuwen werkt meestal wel alleen niet bij kuikens.

   Verwijderen
  4. Ik verwacht ook dat het waarschuwen niet voor de kuikens zal werken, afwachten hoe dat uitpakt dus.

   Verwijderen
 5. Oh, wat leuk! Ik vind kippen zo gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben heel benieuwt hoe het gaat zijn, en op de natuurlijke manier :) Dat vind ik slim, zo blijven de sterkste altijd over he :) Puur natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet van bij mijn oma dat er vaak niks overblijft als je de natuur zijn gang laat gaan. Omdat er te veel dingen op te kleine kuikens jagen. Maar wij hebben een iets betere omgeving, waar kippen zich ook kunnen verstoppen op veilige plekken.

   Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaan redden, tot nu toe blijken ze erg vindingrijk dus wie weet verassen ze ons!

   Verwijderen
 7. Elisa, kippen houden heeft bar weinig met vrije natuur te maken. Ze zijn gedomesticeerd dus ze hebben recht op beschermijng. Als je een paard hebt laat je hem toch ook niet aan zijn lot over, vrije natuur en zo blijft de sterkste over!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt natuurlijk, in de toekomst willen wij ook een dichte ren voor de kippen. Op dit moment hebben wij een groepje vrijheidsliefhebbers, de kippenren blijft ongebruikt :)

   Verwijderen
 8. Ik hoop dat we er binnenkort ook één broeds krijgen wil namelijk heel erg graag kleine seramaatjes erbij. Als we een kip broeds hebben kan ik er meerdere eieren onder leggen en wellicht er ook wat verkopen nadat ze zijn uitgekomen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lief he. Hier nog geen kip echt broeds. Kom nog. We laten de kippen in de ren als er kuikentjes zijn. Er zitten hier roofvogels in de buurt en ook onze katten vinden kleine kuikentjes heel interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook benieuwd hoe onze kat er mee om zal gaan. Ik heb goede hoop dat het wel goed komt, de kat is erg bang voor de haan en kippen.

   Verwijderen
  2. kat heeft hier nog nooit naar de kuikens gekeken en dit terwijl het een echte jager is en iedere dag met buit thuis komt

   Verwijderen
  3. hihi onze katten doen de kipjes niets maar ik zag ze vorige jaren wel likkebaardend kijken naar het piepend grut als ze los liepen. :)

   Verwijderen
 10. Ooh wat leuk een paar van die piepende pluizenbolletjes straks. Hoe lang duurt het eigenlijjk voordat de eieren zijn uitgebroed?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, wat leuk. Ik ben benieuwd hoeveel eieren uitkomen en hoeveel kuikentjes zullen overleven.
  Groetjes, Christina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk!! Hopelijk gaat alles goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je Duits wordt ook al beter :-) "heeft zij zich een lekker plekje gevonden"

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik merk inderdaad dat mijn Nederlands bij vlagen erg vreemd klinkt :)

   Verwijderen