donderdag 20 maart 2014

Goed bezig

Wij zijn hier echt lekker op dreef, de tuin begint al echt vorm te krijgen. Ik heb ervoor gekozen om mijn moestuin plannen in eerst instantie wat klein te houden, en maar vier moestuin bedden te maken. Ik heb inmiddels drie van de vier bedden al voorbereid, dus dat schiet op. Ook heb ik al een bed voor vaste planten, en complementaire planten voorbereid.

Morgen krijgen we hulp van de buurman om wat compost hier naartoe te halen. Dit kunnen we hier in het dorp voordelig krijgen bij het gemeentelijke afvalbedrijf, en hebben we nodig voor onder andere de groentebedden.

Ik heb ook plannen om een hugelkultur te maken voor de aardbeien. Hier ga ik vandaag mee verder, door stukken hout naar de gewenste plek te halen. Hopelijk kan vriend mij vanmiddag nog even helpen met het  laatste groentebed, want die wil ik eigenlijk zo veel mogelijk voorbereid hebben voor de komst van de compost.

Het is veel en zwaar werk, zeker omdat het de opzet-fase is. Maar wat is het heerlijk, om bezig te zijn en om het resultaat te bekijken. Ik ben goed tevreden tot nu toe, binnenkort volgen foto's!

16 opmerkingen:

 1. wat is een hugelkultur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hugelkultur is een heuvel of bed waarin je een grote hoeveelheid houtmateriaal verwerkt. Het hout gaat rotten en verteren en hierdoor is er een rijker bodemleven. Daarnaast werkt het rottend hout als een spons, je hoeft de planten in de hugelkultur minder (of soms zelfs geen) water te geven.

   Verwijderen
  2. Dank je voor je antwoord. Nooit geweten.

   Verwijderen
 2. Zo te lezen ben je zeker goed bezig. Wat zul je binnenkort genieten van je moestuin als het zware werk gedaan is. Zo leuk om alles te zien groeien wat je later op je bord krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij genieten nu al :)
   Hoewel ik aan het einde van de middag toch echt helemaal gesloopt ben! Maar als ik dan zit en om mij heen kijk, super!

   Verwijderen
 3. Heb je geen last van spierpijn? ;-) gr madelief

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Ik ben ook behoorlijk moe :)
   Maar ja, het moet toch echt gebeuren, en ik heb ook wel een voldaan en trots gevoel!

   Verwijderen
 4. Verstandig om klein te beginnen, zo hou je overzicht en groeit het je niet boven t hoofd. Uitbreiden kan altijd nog. We zijn hier begonnen met tien bedden, drie voor vaste planten ( twee voor appelbomen, frambosen, rabarber en spinazie en een aparte bak voor de aardbeien ), een bak is een rondje waar dit jaar de knoflook in groeit. Dit jaar hebben we er drie bakken bij, Grandpa en ik werken straks allebei partime zodat we genoeg tijd hebben voor de tuin en daarnaast nog tijd overhouden voor andere zaken, anders hadden we het bij de 10 gehouden hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het he? Er gaat ongemerkt veel tijd naar de tuin. Wij hebben zo'n grote tuin dat je het makkelijk vol zet en dan achteraf te weinig tijd hebt. Vandaar dat ik het bescheiden houd, dan zien we volgend jaar wel weer verder :)

   Verwijderen
 5. ik ben heeeeeel benieuwd naar de foto's! en inderdaad, klein beginnen is wel zo veilig! ik heb maar een kleine tuin in vergelijking met jullie, maar ik heb er toch al mijn handen vol aan! dit jaar heb ik ookl een beetje uitgebreid en zodoende heb ik nu ongeveer 3m² erbij voor eetbare planten. bij ons staan de vaste planten zoals kruiden, bessen en meerjarige eetbare planten (zoals wilde ruccola en look-zonder-look) verspreid in de tuin, en niet samen op één bed. dat is vooral uit esthetische overwegingen. ik wil dat ons tuintje zowel mooi als eetbaar is. en door de vaste planten te verspreiden over de hele tuin is er op alle plekjes in elk seizoen wat te beleven :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat een mooie en eetbare tuin prima samen kan gaan! Ik streef er ook naar om een mooie tuin te hebben, en het is ook een leerweg denk ik. En het heeft vaak ook wat tijd nodig.
   Met wat aandacht en geduld kom je een heel eind!

   Verwijderen
 6. Hee, harde werker, petje af!
  Ik vind jouw blog echt zo leuk om te lezen, Je bent zo positief en happy!
  Tuurlijk is er veel ellende in de wereld, maar ik vind het heerlijk om eens een blog te volgen waar van het leven genoten wordt. Van je huis, je tuin, je scooter!
  Luv you!
  Rinske

  PS Kippie nog ok?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Wat leuk om te horen. Wij genieten hier ook heel erg, wij leven hier onze droom :)
   Met het kipje gaat het nog prima, ze zit nog lekker te broeden.

   Verwijderen
 7. Respect voor jou/jullie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk al die plannen. Het lijkt me fijn om je leven zo vorm te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook echt super! Wij hebben hier natuurlijk al jaren over gedroomd, dus het is heel bijzonder om het nu echt te leven :)

   Verwijderen