maandag 24 maart 2014

De moestuinbedden

Al enige tijd zijn wij druk bezig met de voorbereiding van de moestuinbedden, en er is veel werk in gegaan. Maar voorlopig liggen de bedden er goed voor! Vanmorgen heeft onze buurman ons geholpen om met zijn trekker en aanhanger een lading compost op te halen in de buurt, en toen konden wij aan de laatste stap beginnen.


Ik wilde graag een soort van verhoogde bedden, zonder echt een grote verhoging. Ik wilde graag een moestuin zonder spitten en het idee was om de bedden op te bouwen uit lagen met verschillende materialen. Eigenlijk een beetje volgens het idee van sheet mulching. Daarnaast wilde wij het zo natuurlijk mogelijk maken en met zo min mogelijk kosten.

Wij zijn op het idee gekomen om de omheining te 'vlechten' van takken, dat leek ons wel wat. Dus ben ik ijverig begonnen aan een proef-bed. En in eerste instantie was het lastig. Ik had de paaltjes wat te ver uit elkaar, te takken waren te kort, het ging niet echt lekker. Toen bedacht ik mij de stapels klimop die ik ergens had weggehaald, deze slierten waren flexibel en makkelijk twee of drie meter lang.


Vriend heeft geholpen om de enorme stapel tuinafval naar de voortuin te halen om er mee te proberen en dit was veel beter. Het ging alleen langszaam, vandaar dat wij probeerden om het met meer slierten tegelijk te proberen. Dat ging een stuk beter, het begon ergens op te lijken. In eerste instantie was het beetje grof wellicht, maar er was een omheining.


De volgende dag gingen we verder. Ik heb die dag besloten het rustiger aan te doen, omdat ik het graag wat netter wilde. Langzaam vonden wij onze draai, en toen kregen we het te pakken. In de komende dagen maakten we de bakken af. Ik heb nu drie bakken voor wisselteelt, en een langwerpige ernaast voor vaste planten.


De bakken hebben onderin een laag (deels los) gras, hier overheen hebben we een laag met blad en takjes. Daar hebben we weer een laag met half verrot blad, stro en wat aarde gestort. Uiteindelijk ligt hierover weer een dikke laag compost. Na het planten en zaaien komt hierover weer een laag stro als mulch.


Voorlopig is hiermee nu het meeste werk aan de moestuin gedaan. Ik kan nu beginnen met het zaaien van een aantal dingen, waar ik ook al echt op zat te wachten! Wij hebben morgen eerst nog wel wat ander werk te doen, wij hebben pas de halve berg compost verwerkt vandaag. Dus nog wat sjouwen morgen, maar wat een voldoening! Wij zijn echt super tevreden. De bakken zijn klaar, en wij hebben nog flink wat afvalmateriaal kunnen gebruiken en verwerken.

21 opmerkingen:

 1. Lijkt me een goede basis voor je groentebedden. Wat hebben jullie veel werk verricht zeg, petje af. Dat wordt een mooie oogst deze zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een werk zeg,maar ziet er mooi uit zo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het was veel (en zwaar) werk maar wij zijn ook erg tevreden.

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige en natuurlijke bedden zijn dat zeg!
  Het ziet er echt fantastisch uit.
  En geweldig dat je het met afvalmateriaal hebt kunnen doen. Win-win :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben ook erg blij om van een groot deel van mijn klimop afval af te zijn, en wij hebben ook veel herfstblad weg kunnen werken. Wat dat betreft is het op andere plekken ook weer een stuk beter opgeruimd. Win-win-win dus :)

   Verwijderen
 4. Super, super, super!
  Rinske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het ziet er mooi uit hoor. Je hebt wel voldoening van je werk. Nu maar hopen dat de kippen straks de plantjes laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben ook benieuwd hoe het met de kippen gaat uitpakken. Maar tot nu toe zijn ze flink kieskeurig, ik wacht het gewoon even af.

   Verwijderen
 6. Hoi, tip, baken het wel af, zodat je kippen er niet in kunnen komen.
  Kippen eten alles op uit je moestuin, zeker je jonge sla plantjes etc, of ze woelen het lekker om.
  Mss een simpel stukje gaas eromheen.. Succes Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil het nog even aankijken en afwachten hoe het gaat.
   Ik ga nog een dikke laag stro als mulch op de bakken leggen, en ik wil jonge plantjes individueel beschermen.
   Als de kippen te veel problemen veroorzaken ga ik er wat aan doen :)

   Verwijderen
 7. Wat een prachtige bakken heb je daar van gemaakt zeg! Het ziet er heel leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Dat vind ik ook, ik loop met een grote grijns door de tuin ;)

   Verwijderen
 8. Wat een mooie en slimme oplossing. Ziet er netjes uit! En je zaaigoed binnen schiet ook al mooi op, dat wordt vast een mooie oogst dit jaar, leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, ik hoop ook op een goede oogst. Wat mij betreft kan het moestuin seizoen helemaal beginnen!

   Verwijderen
 9. Ziet er super uit, hopen op een goede oogst dit jaar
  http://levenzonderschuld.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. supermooie oplossing! ziet er heel natuurlijk en organisch uit zo :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Wij zijn ook erg blij met het resultaat, het staat goed in het landschap.

   Verwijderen
 11. Owh, wat super om zoveel ruimte te hebben! Heerlijk, en nu maar hopen op een hoge opbrengst en veel moestuinplezier natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen