zondag 9 maart 2014

Ra ra wat is het?


Toen in laatst in het bos aan het opruimen was kwam ik een aantal planten tegen die mij bekend voorkwamen. Zo te zien is het framboos of braam. Er staan meerdere lage kleine planten/ struiken op een vrij groot stuk van ongeveer 4 tot 6 vierkante meter. Elke struik bestaat uit ongeveer 5 loten van ongeveer een halve meter hoog. Het lijkt erop dat de plant zichzelf vermenigvuldigd heeft op deze plek, omdat er zo veel planten staan.

Vorig jaar stonden ze hier natuurlijk ook al, maar we zijn hier komen wonen in de zomer. Het bos was toen zo dicht daar dat ik er nooit echt doorheen gelopen ben, vandaar dat de planten mij toen niet opgevallen zijn.

Aan het soort blad en de doornen kan ik wel herkennen dat het een framboos of braam is, maar is er een mogelijkheid om nu al te zien welke het is? Of moet ik wachten tot ze vrucht dragen? Ik heb mijn best gedaan om er een foto van te maken, helaas werkte de camera niet helemaal mee.  Is er iemand die weet hoe ik er achter kan komen?

21 opmerkingen:

 1. Het lijkt mij een bramensoort, maar als die vrucht droeg, dan had je dat in augustus/september ook al wel gemerkt. Dus, heel misschien is het ook wel wat anders? Kun je niet googelen op afbeeldingen van braamblad of bramen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het dus, ik ben in die tijd nooit in dat deel van het bos geweest. Dus het zou best kunnen dat ze vrucht dragen. Het blad en de doornen zijn mijn enige aanwijzing, maar met afbeeldingen wordt het mij niet duidelijker helaas.

   Verwijderen
 2. http://www.groeninfo.com/
  Ga naar tuinforum en stel je vraag met foto bij identificatie.
  Je moet je wel eerst registreren, maar het is echt de moeite waard. Hier is zoveel kennis aanwezig en ze zijn zo snel met antwoorden. Bovendien zijn de vragen van anderen leuk en leerzaam, zeker als je veel tuin/grond hebt.
  Success daar en veel leesplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is op de foto niet goed te zien.maar bramen hebben zijscheuten(nu waarschijnlijk nog niet,) te stengels zijn vaak ook dikker en de doorn groter.maar omdat er van zowel bramen als frambozen verschillende soorten zijn is ook dit antwoord vaag.
  frambozen groeien per tak.bramen vormen dus zijscheuten zoals eerder aangegeven.de bladeren zijn ook grover afhankelijk van het soort.

  ff op internet foto's zoeken?ondankt dat ik beide heb kan ik het op de foto niet zien.
  groetjes Wil

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook frambozen staan elders in de tuin, en die zagen er veel meer verwilderd uit. Maar deze planten lijken ook jonger, wellicht moet ik eens zoeken waar ze vandaan komen. Het lijkt of ze zichzelf voortgeplant hebben, er moet dus ergens een moeder staan.

   Verwijderen
 4. Ik heb geen idee, maar hier zijn ook een heleboel braamachtige dingen die geen vrucht lijken te dragen. Ja, eentje op een vierkante meter ofzo. En dan meestal nog niet eens een flinke volle vrucht. Misschien is het zoiets, een wilde braam ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ook nog kunnen. Maar gezien dit hele terrein vol geplaatst is met eetbare vruchten door de vorige bewonder, denk/ hoop ik dat het een vruchtdragende variant is.

   Verwijderen
 5. Het lijkt wel op een braam, maar zeker weten doe ik het ook niet. Misschien heb je meer aan de hierboven geplaatste link van het tuinforum.
  Als je er achter komt wat het is, laat je het ons dan weten?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het kan ook nog een soort bosaardbei zijn.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor zover ik weet verliezen bramen niet alle bladeren maar doen frambozen dat wel. Daarom zou ik zeggen dat dit een braamsoort is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt, nu je het zegt mijn andere frambozenplanten hadden nu helemaal geen blad. Dus wat dat betreft zou het een braam zijn.

   Verwijderen
 8. Draai het blad om. Onderkant groenig? = Braam. Onderkant wit = framboos. Maar dit geldt alleen als het daadwerkelijk een van die twee is. Ziet er op het eerste gezicht wel zo uit.
  Groetjes, S.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens kan ik moestuinforum.nl aanbevelen. Zij hebben ook een identificatietopic, maar ook een deelforum over zelfvoorziening e.d.
   Gr. S.

   Verwijderen
  2. De onderkant van het blad is groen, dus nog een aanwijzing dat het om bramen gaat. Leuk!
   Bedankt voor de tip over het forum, ik zal eens een kijkje nemen!

   Verwijderen
 9. hier hebben de frambozen voor een deel al bladeren Sofie vandaar dat ik het ook niet zeker weet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ik kan wel duidelijk her verschil zien tussen oud en nieuw blad. Deze plant heeft een aantal oude bladeren nog door de winter heen behouden, daarnaast groeien er al wat kleine nieuwe bladeren uit nu.

   Verwijderen
 10. Het lijkt mij een braam, daar heb je best veel wilde soorten van. Bij jullie denk ik zomaar 10

  BeantwoordenVerwijderen