zaterdag 1 maart 2014

De babykamer


Nee, geen mensenbaby. Ik heb de bedjes voor mijn planten baby's gespreid. Het begon wel tijd te worden om wat zaadjes te zaaien en vandaag kwam ik daar eindelijk aan toe! Ik vind het super leuk om het moestuin seizoen van 2014 voor te bereiden, en probeer ook al vast te plannen wat voor planten ik wil. Aangezien ik vorig jaar enorm veel zaden gekregen heb, was het echt uitzoeken. Leuk! Gelukkig heb ik een mooi systeem voor mijn zaden dus dat ging super makkelijk!


Ik heb mij echt in moeten houden, als het aan mij ligt zaai ik alles voor in grote aantallen maar je moet ook rekening houden met ruimte en tijd. Dus voorlopig heb ik ongeveer 130 potjes in de vensterbank staan. Ik heb zomerprei, herfstprei, winterprei, twee soorten pompoen, drie soorten courgette, vijf soorten tomaat, vier soorten augurk, komkommer, ananaskers, spitskool, witte kool, calendula, peper, paprika, watermeloen. Van alles dus.


Een aantal soorten kunnen nog niet gezaaid worden, en een aantal andere planten kunnen beter/ net zo goed gelijk in de volle grond komen. Dus daar wacht ik nog mee. Ik wil ook nog capucijners en doperwten planten, maar ik denk dat ik ze gelijk in de grond doe (na een nachtje in een natte washand). Zolang ik ze afdek zijn ze wel veilig voor onze kippen.

Verder ben ik in mijn hoofd erg druk met de moestuin, en er zijn al een paar geniale ideeen naar boven gekomen (al zeg ik het zelf). Ik wordt hier helemaal gelukkig van! Het liefst zou ik onze tuin inrichten volgens de principes van permacultuur, maar ik ben hier nog niet helemaal in thuis dus het is wat zoeken. Ik kan jullie wel allemaal de website van Geoff Lawton aanraden, hij heeft hier verschillende filmpjes over permacultuur op staan. Ik wordt zo vrolijk en gelukkig van zijn filmpjes, ze zijn echt inspirerend!

Verder ben ik ook nog lekker in de tuin bezig geweest. Ik wilde de vlierstruiken snoeien, maar bleek dat ik ze eerst moest vinden. Er zit wel zoveel woeker klimop overheen. En hoewel dit een prachtige plant is (vijfbladige wingerd), wil ik hem toch echt uitroeien voordat er niks anders meer groeit daar. Het is natuurlijk zo dat dit huis twee jaar leeg heeft gestaan, en in deze tijd is de tuin ook niet bijgehouden. Een groot aantal planten hebben dus veel tijd en ruimte gehad.

Uiteindelijk heb ik het werk niet afgekregen, ik heb bijna 2m3 klimplant uit bomen, struiken en van muren af getrokken maar het einde is nog niet in zicht. Ik heb wel besloten om deze vlier heel erg rigoreus terug te snoeien, omdat het anders niet mogelijk is om de klimplant eruit te krijgen. Volgens mij (duimt nu heel hard) kan de vlier dat prima hebben, en zal hij weer goed uitlopen later. Als ik hier verder mee ben zal ik wel wat voor en na foto's plaatsen. En na al dat worstelen met de klimplant ben ik bekaf, dus ga ik rustig genieten van mijn zaterdagavond!

22 opmerkingen:

 1. Wouw prachtig, ik ben ook al bezig geweest, morgen moet ik ook nog enkele plantjes beginnen :) Leuk he :) Wouw dat ik ook zo mooi gebied had als jullie, hier hebben we maar een tuintje van 50 m3...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik wordt er ook helemaal blij van!
   Ik ben zelf ooit begonnen toen ik niet eens een tuin had, ik woonde in de binnenstad in een appartement. Aan de muur hingen bakken, daaronder stonden ook bakken. Ik had toen alleen tomaten, kruiden, courgette en framboos.
   Later in mijn eengezinswoning stonden voor en achtertuin helemaal volgepakt :D

   Het is echt super om nu zoveel ruimte te hebben, maar soms weet ik niet precies waar ik moet beginnen.

   Verwijderen
 2. De vlier kan het hebben hoor! Heb er twee in mijn tuin en ik kan maar op één manier snoeien en dat is rigoreus....

  Zo te zien genoeg groente voor een weeshuis, nu maar hopen dat alles aanslaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, dan ben ik al wat meer gerustgesteld!

   Ik hoop ook dat alles aanslaat, afwachten dus!

   Verwijderen
 3. Alles staat er keurig bij. Als alles goed gaat groeien kun je wel een handeltje beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop ook dat alles goed gaat dit jaar.
   Vorig jaar had ik een ziekte (leek meeldauw) in mijn courgette/ pompoen achtige planten. Hopelijk is dat dit jaar niet het geval.

   Verwijderen
  2. Een tip: plant dille tussen je pompoen(achtig)en. Dat gaat meeldauw tegen.
   Groetjes, S.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor de tip! Dat zal ik zeker doen!

   Verwijderen
 4. Het systeem met de wc rolletjes is mij vorig jaar niet goed bevallen. Maar bij ons stond het ook in de vensterbank boven de kachel. Modder droogde erg snel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de rolletjes in mini kweekkasjes staan en de kap zit erop, dus het vocht zou er beter in moeten blijven. Op hoop van zegen :)

   Verwijderen
 5. Bij mij valt het zaaien in wc-rolletjes ook vaak tegen. Ik heb de indruk dat het karton van de rolletjes behandeld is met iets groeiremmends (tegen de bacterien?). De zaadjes komen altijd heel goed op maar beginnen te kwakkelen als je ze te lang in het rolletje laat. Ik ben benieuwd of er nog tuiniers die ervaring hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had vorig jaar last van het feit dat het karton gaat schimmelen, gevalletje van te veel water geloof ik. Verder nog weinig ervaring.
   Ik had gewoon niet genoeg bakjes, en ik wilde niet los zaaien anders zitten alle wortels straks in de knoop.

   Verwijderen
  2. Ik heb ook niet echt geweldige ervaringen met de wc rolletjes. Het droogt te snel uit. En ik moet er echt voor zorgen dat ik de wc rolletjes van de wortelkluitjes af trek wanneer ik ze plant, want verteren doet het niet in de volle grond en dan drogen de plantjes uit. Hetzelfde met potjes van krantenpapier gemaakt.

   Verwijderen
  3. Ik zal het in de gaten houden! Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 6. Jeetje, wat een werk! Ziet er geweldig uit,
  Tja, van die klimop word ik ook niet echt vrolijk meer.
  Vind het wel grappig, als je net gaat tuinieren is de klimop je beste vriend, maar na een paar jaar, OEF!
  Hartstikke leuk blog weer en snik nee had al het idee dat je niet wilde ruilen.Gelijk heb je!
  Doeg, doeg Rinske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja die klimop is toch echt mijn vijand momenteel ;)
   Ik hoop dat ik hem (grotendeels) uit kan roeien maar ik vermoed dat het nog wel even zal duren

   Verwijderen
 7. Super! Heerlijk dat je zoveel ruimte hebt om een flinke moestuin te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hier staat ook volop in potten maar ook in de tunnelkas(10 x 4 meter)en binnenkort gaat buiten ook van alles de grond in(de grond is nog niet klaar),heerlijk elk jaar die moestuinplanning.heb 370 vierkante meter en daarnaast thuis nog enkele honderde vierkante meter tuin(de moestuin is een volkstuin die 1 straat verder ligt .we betalen daar 66.60 per jaar voor.wat we hierop verbouwen eten we met 6 volwassenen van en 3 kleine kinderen(4 over een poosje) ook thuis staat er nog veel zoals druiven,appelbomen,frambozen en los spul.is zo mooi te zien dat steeds meer mensen zelf iets (of veel) willen laten groeien kwa eten.wens jullie alle een mooi tuinjaar toe.groetjes Wil

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker zeg! Ik kan mij voorstellen dat de moestuin het geld dubbel en dwars waard is! Geniet er van!

   Verwijderen