zaterdag 7 januari 2017

Hypotheek Update

Ik zal beginnen met een korte samenvatting:
Huis gekocht: juli 2013
Aankoopbedrag huis: € 103.000,-
Hypotheekbedrag: € 92.000.-
Extra familielening: € 5.000,-
Looptijd hypotheek: 15½ jaar, annuïtair -186 aflossingen van € 600,- per maand

Ons stekkie

We zijn echt lekker op dreef met het aflossen, op 1 januari hebben we weer de maximale extra (boetevrije) aflossing voor dit jaar overgemaakt en de stand na 3½ jaar aflossen is nu € 56.831,-! Maandelijks zetten we geld opzij zodat wij de extra aflossing steeds in januari direct over kunnen maken, dit zodat wij maximaal rente besparen.

De familielening hebben we ruim twee jaar geleden al helemaal afgelost en als we die meerekenen hebben we dus in totaal al € 40.169,- op onze woningschuld afgelost! Hier zijn we super blij mee! De looptijd is inmiddels verkort tot een totaal van 148 aflossingen (in plaats van de 186) waarvan de 43e eind deze maand zal komen. Als we verder niets extra's zouden aflossen zijn we dus in november 2025 hypotheekvrij. Maar daar willen we het niet bij laten, we willen zo snel mogelijk hypotheekvrij zijn voor onze gemoedsrust en natuurlijk om zo min mogelijk rente te betalen. Dus het plan is om de komende jaren gewoon elk jaar de maximale aflossing te doen van € 4.500,- hiermee zullen we (als het allemaal goed gaat) de looptijd verder verkorten tot juni 2022. Nog 5½ jaar te gaan dus!

Het idee om over zo'n korte tijd al hypotheekvrij te zijn motiveert ons enorm,  en wat nog meer motiveert is hoeveel rente we besparen. Als we niets extra's zouden aflossen zouden we over de looptijd van 15 jaar exact € 19.444,- aan rente betalen aan de bank (en dat terwijl we een relatief lage rente hebben van 2,5%). Door onze extra aflossingen hebben wij nu nu al € 5.820,- bespaart! Dat is niet mis! Door de komende jaren verder extra af te lossen kunnen wij nog eens bijna € 2.500,- besparen, dus dat is echt wel de moeite waard. Zonde om de bank onnodig rijk te maken natuurlijk 😉.

15 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Fijn dat het lukt om ook extra af te lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super! Ik ben het met je eens dat aflossen gewoon heel motiverend werkt. Ik doe mijn extra 10% ook meteen op 2 januari, en dan doet de hypotheek verstrekker en heel lang over om het te verwerken. Maar in feb is mijn maandbedrag lager. Ik ben over 5 jaar hypotheek vrij. En heb dan een 20'jarige hypotheek in 9 jaar tijd afgelost. Het gaat mij vooral om de financieele vrijheid van schuldvrij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lekker is dat he? Ik kijk echt uit naar die laatste aflossing, lijkt mij een magisch moment!

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een sprongen maken jullie. En 2022 is al ontzettend snel, wat heerlijk dat jullie al zo jong hypotheekvrij kunnen leven. En dan ook nog in een vrijstaande woning met zoveel grond erbij, zodat je ook nog de mogelijkheid hebt om te moestuinieren. Die weg naar zelfvoorziening gaat jullie goed af! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed bezig zeg! Ik heb respect voor jullie aanpak! Een heerlijk vooruitzicht! Aflossen werkt inderdaad motiveren (ik wou bijna verslavend schrijven). En weet je? De wetenschap dat het je meer (financiële) ruimte geeft is waar wij (en velen met ons) het voor doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, we gaan dan gewoon € 600,- per maand over houden. En natuurlijk de € 375,- die wij steeds op zij zetten, dus het scheelt veel geld!

   Verwijderen
 6. Respect!! Heel knap!! leuk dat je dit weer deelt! Dat inspireert!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed gedaan! Is inderdaad motiverend als je zuinigheid zulke vruchten afwerpt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super van jullie . Wat zullen jullie blij zijn dat er al zoveel is afgelost .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt fantastisch! Maar hoe krijg je het voor elkaar zoveel per maand opzij te zetten voor extra aflossing?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar hebben we het (ondanks ons verlaagde inkomen) nog steeds enorm goed, en onze vaste lasten zijn erg laag. We leven ook wel redelijk zuinig dus we houden over.

   Nu is het wel zo dat we het grootste deel van wat wij over houden opzij zetten voor de extra aflossing, dit kan omdat de buffer al op peil is.

   Verwijderen
 10. Je focus om de lening zo snel mogelijk af te lossen is goed maar je vergeet hierbij een belangrijk element. Je moet telkens bij elke boetevrije aflossing je de vraag stellen of het nog wel de moeite is. In de eerste jaren is extra aflossen zeker interessant want je bespaart op de totale intrestkost.
  Maar hoe minder het kapitaal, hoe kleiner je besparing zal worden dus dan dient je extra cash te beleggen ipv af te lossen.

  Stel bijvoorbeeld (actief beheerd of passief) beleggingsfonds in dividenden geeft je een return van 4 à 5% per jaar en dat voor de rest van je leven.

  Doe maar eens de berekening, je zal snel ontdekken dat vervroegd aflossen financieel een slechte piste is. Zeker als je dit al enkele keren hebt gedaan

  BeantwoordenVerwijderen