dinsdag 10 januari 2017

Wateropslag

Misschien kan iemand van jullie zich nog herinneren dat wij een aantal jaar geleden verschillende IBC containers regelden voor wateropslag, helaas werkte dat toch niet zoals wij wilden omdat de containers geen stalen frame hadden. Hierdoor zakken ze toch te veel door als ze vol zitten met water. We hebben voor deze containers een ander doel kunnen bedenken en hebben de wateropslag verder maar met onze normale regentonnen gedaan.


Tot op heden, want met onze tuin plannen van dit jaar kwam natuurlijk ook het punt van de wateropslag weer naar voren. Wij hebben een enorm dak en zouden heel veel regenwater op kunnen vangen, maar daarvoor hebben we wel grotere opvang bakken nodig. Ik was dus al een beetje aan het rondkijken voor IBC containers met stalen frame, het moet wel een beetje in de buurt zijn want zoiets verstuur je niet :)

Meestal worden ze voor rond de € 40,- a € 50,- verkocht, maar ik vond ze hier redelijk in de buurt voor € 35,- per stuk. Ik had de advertentie in mijn favorieten gezet en kreeg daardoor een melding dat de advertentie was gewijzigd, ze waren in de aanbieding nu 3 voor € 75,-! Dus ik zag dat als een teken, en we hebben afgelopen week de aanhanger van Maarten zijn werk kunnen lenen. Zo zijn wij nu de trotse bezitters van 3 1000l IBC containers. Die regenwateropvang moet nu echt wel goed gaan komen!

11 opmerkingen:

 1. wauw! dat is weer een positief beginnetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met een (dompel)pomp erbij, kan je een deel heel goed gebruiken voor wasmachine en/of toilet doorspoelen. Dat hebben we in een huisje in Spanje ook. Je kan ze zelfs met een tussenstuk aan elkaar verbinden. Er is ook een Gardena aansluiting als je het water wilt gebruiken voor een tuinslang in de moestuin.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien een domme vraag. Hoe zit dat met bacterie vorming als het bijvoorbeeld een tijdje niet regent, maar je nog niet volop sproeit? Kan dat kwaad?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Kopa,

  Zeker geen domme vraag, vragen maakt je juist slim! Nooit iets vragen, das pas dom. :-)

  Ja in regenwater en op het dak zitten bacteriƫn. maar dat maakt voor planten water geven niet echt uit. zolang je de vruchten die je eet niet wast met dat water is er niets aan de hand.
  Tja, en dan heb je nog zure regen. als het regenwater te zuur is kunnen zware metalen er in opgelost worden, dat is gevaarlijk voor planten en mensen. Maar als ik het goed heb is het minder zuur dan vroeger.
  Als de PH waarde rond de 6,5-7 is er geen gevaar.
  En je moet natuurlijk oppassen met je regenton in de zon. Legionella is en blijft gevaarlijk maar dat kan je dus prima voorkomen.

  leuke info:

  Regenwater was oorspronkelijk van goede kwaliteit? Maar deze kwaliteit verslechtert door contact met stoffen die zich in de lucht of op de daken bevinden, door zure regen, overvliegende vliegtuigen, vogelstront die in het regenwater valt tijdens de afvoer ervan, en door materie in de regenwatertank. Het regenwater is dus niet meer drinkbaar. Wij kunnen door filtratie 4 kwaliteiten water leveren:

  Kwaliteit 1 : Gebruiken voor tuin

  Geen enkele filtering noodzakelijk. Enkel drijvende aanzuig is voldoende.

  Kwaliteit 2 : Gebruiken als technisch water voor WC spoeling, auto's wassen en wasmachine (57% autonomie)

  Je kan regenwater, na een eenvoudige drijvende aanzuigfilter en filter in de pers met tegenstroomspoeling (50 micron of 300 micron), voor heel wat toepassingen gebruiken (WC spoeling, de auto wassen, het huis schoonmaken,...).

  Kwaliteit 3 : Gebruiken voor bad, douche, wasmachine en vaatwasmachine (97% autonomie)

  Je kan regenwater, na een bijkomende filtratie met een drievoudige filter verder zuiveren. Deze filter bestaat uit een vuilfilter met tegenstroomreiniging, voorfilter en actief koolfilter voor de verwijdering van geur- en smaakdeeltjes.

  Kwaliteit 4 : Drinkbaar water (100% autonomie)

  Je kan dit gefilterd water verder zuiveren tot steriel water dat beter is dan drinkwaterkwaliteit met een keramische filter. Deze heeft een standtijd van 4000l (gaat 1 jaar of 4000 l mee).

  Al deze filters hebben een regelmatig onderhoud nodig. Zij moeten niet-lichtdoorlatend uitgevoerd worden (algengroei) en er moeten afsluitkranen voor en na de filters, ontluchting en aflaat voorzien worden om deze op een praktische en eenvoudige wijze te kunnen uitbouwen.
  (bron:http://www.golantec.be/Regenwater.htm)

  Groet Maarten

  BeantwoordenVerwijderen