zaterdag 21 januari 2017

Kkkk koud

Hoewel ik gek ben op de winter en sneeuw zit er een groot nadeel aan momenteel, ons huis blijft koud. Buiten koud en binnen behaagelijk is prima, maar buiten koud en binnen koud is wat minder. Sinds de temperaturen onder het vriespunt waren overdag is ons huis zo afgekoeld dat het eigenlijk niet echt meer warm word. Wij hebben geen thermostaat dus ik legde een thermometer in de ruimtes om te kijken of het nu aan mij lag. Niet dus, het is in huis amper 10 ℃ afhankelijk van de ruimte.

De zonsondergang vanaf onze erfgrens

In de keuken is het met de verwarming vol aan een graadje of 11 en in de hal en gang zit geen (noemenswaardige) verwarming. De badkamer is lekker warm als je er binnenkomt, met 15℃ evenals de kinderkamer en de slaapkamer. In die ruimtes hebben we het plafond geïsoleerd laatste winter, maar om nu de hele dag in de slaapkamer te zitten...

De woonkamer is heel groot en wij stoken daar eigenlijk niet met de cv, enkel met de houtkachel en daar heb ik niet altijd tijd voor. Of eigenlijk maak ik daar geen tijd voor, maar ik vind het ook wat lastig soms met baby. Toch is het de beste manier om een groot deel van het huis warm te krijgen.

De laatste dagen zit ik in onze computerkamer, de kleine kamer tussen de keuken en de woonkamer. Deze kamer is altijd het warmst, hier is het momenteel een behaaglijke 16℃ met de verwarming vol aan. Raar hoe je gewend raakt aan die temperaturen. Nu moet ik bekennen dat ik standaard een maillot onder mijn broek draag, een longsleeve onder mijn trui en een sjaal om mijn nek. Dus ik speel een beetje vals.

kkk koud buiten

Er moet natuurlijk wat aan gebeuren, want echt comfortabel is dit niet. Er zijn een aantal opties, en er hangen verschillende prijskaartjes aan.
 • We willen (en gaan) de cv ketel vervangen, er komt een zuiniger model en hij komt op een andere locatie te hangen. (Inclusief thermisch zonnepaneel).
 • We willen in de woonkamer een rocketstove bouwen met grote thermische massa.
 • We zouden extra kunnen isoleren, beneden in de koudere ruimtes hebben wij hele hoge plafonds. Later (als we groot zijn) willen we de bovenverdieping leeg halen, de houten vloer openmaken, schoonmaken en isoleren. We kunnen eventueel zelfs de plafonds wat verlagen.
 • We zouden de gevel kunnen isoleren, er zit nog geen spouwmuurisolatie in. Het is wel een enorm oppervlakte en zou dus veel geld kosten.
 • We zouden een aantal oudere dubbelglas ramen kunnen vervangen door moderne driedubbele beglazing.
 • We zitten nog steeds te wachten op een nieuwe voordeur.

Maar de vraag is, wat kost het allemaal? Wat is het meest rendabel? Wat doen we eerst?
Momenteel betalen wij zo'n € 90,- per maand aan het gasbedrijf, dus het 'valt best mee'. Vooral op het gebied van comfort is er veel winst te behalen denk ik, want alle aanpassingen gaan veel geld kosten. Soms denk ik er aan om een lening af te sluiten en het allemaal te laten doen, de rente staat zo laag. Maar ik denk niet dat het de oplossing is voor ons. Dan komt mijn mantra weer naar boven 'het is een meerjaren plan', geduld is een schone zaak.

Het plan voor nu? Volhouden en sparen, hopelijk hebben we voor volgende winter genoeg geld voor een nieuwe cv installatie. En misschien eens bekijken of de huidige cv nog waterzijdig ingeregeld kan worden, dat kan ook veel schelen. Verder is het hopen dat het snel weer voorjaar wordt 😉.

**Update**
Maarten wees mij er terecht op dat het wel warmer in het huis kán worden als ik alle verwarmingen gebruik en hoog draai en dat het mijn keus als zuinigaard is om dat niet te doen. Waarschijnlijk zal het best schelen als ik de verwarmingen in de woonkamer, boven (waar we nooit komen) en het kleintje bij de voordeur vol open zou draaien. Maar waarschijnlijk komt ons gasverbruik dan ook ruim boven de 150m3 per WEEK en dan hoor ik het geld door de gasleidingen wegstromen 😜.

**Aanvulling**
Blijkbaar schreef ik nogal onduidelijk, het deel van het huis wat warmer kan worden door extra te stoken is vooral de gang. De warme ruimtes zullen daardoor niet warmer worden. Wij houden natuurlijk rekening met Vera, daarom zitten we als het zo koud is in een warme kamer. Daarnaast is ze goed aangekleed in wolletjes en zit ze bijna nooit stil (tenzij ze slaapt). Ze groeit prima en ik controleer altijd of ze het niet koud heeft.

52 opmerkingen:

 1. De computerkamer zit tusse andere ruimtes en dus relatief weinig buitengevel....

  Hm misschien zou ik me daar dan toch eens in verdiepen. Zonder isolatie meer stoken is natuurlijk wel een beetje zonde......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mij lukte het niet om aan die lage temperaturen te wennen. Ik heb het jaren gedaan om geld uit te sparen, maar met chronische vermoeidheid kostte het teveel van mijn eigen energie. Ook met thermo ondergoed. Nu op de dag 18.5-19 graden en in de avond 20-20.5. Niet echt wereldschokkend, maar wat een gevoel van rijkdom :-)
  Zou een techelkachel iets voor jullie zijn? Die zie je veel in Duitsland, dus de kennis is er daar ook. Of een grote in de woonkamer en dan met buizen de warmte naar andere kamers? Als dat kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een tegelkachel is inderdaad erg vergelijkbaar met wat wij van plan zijn qua rocketstove, ook eventueel met de buizen naar de andere kamers.

   Verwijderen
 3. Tegelkachel natuurlijk ipv met ch, oops

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heeft Duitsland, of jullie stad/provincie/deelstaat/energiebedrijf, geen subsidies?

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik meen dat jullie een grote woon eetkamer hebben, met een soort oog er tussen. Kan je daar in de winter een dik gordijn tussen hangen zodat je de warmte in 1 helft houdt? Als tijdelijke oplossing - zoveel kou kan ook tot vocht in huis leiden, daar moet je voor waken.
  t Is dat mijn man het niet wil, anders hing ik voor de trappen ook gordijnen (boven aan de trap is al een deur) en bij de achteringang. Dat is nu geveto'd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben daar nu tijdelijk een doek hangen en dat houd wel wat tocht tegen, op zich heeft de houtkachel genoeg vermogen voor de hele ruimte dus het hoeft niet maar met de ergste kou wel lekker.

   Wij hebben het trapgat dichtgemaakt met een plank :) Toch zonde als alle warmte (makkelijk) naar boven stroomt.

   Verwijderen
 6. DAt is wel koud. Hier is de bovenverdieping en het bijhuis zo'n graad of 5. Maar in de keuken stook ik het 20 gr en warm snel op bij de kachel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is lekker. Als de houtkachel aan is dan worden de woonkamer en computerkamer ook makkelijk 20 graden, dus dat is lekker.

   Verwijderen
 7. Mijn ouders hebben 30 jaar geleden hun huis laten bouwen en vervangen nu alle ramen en laten de muren opnieuw isoleren. De ramen houden dan veel meer warmte tegen en qua gas besparen ze 1100m2 op jaarbasis. Ik zou dus gaan voor spouwmuur isolatie, eventueel met een nieuwe cv-ketel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat dat op de lange termijn de beste oplossing is, we sparen nog even door ;)

   Verwijderen
 8. Hebben ze in Duitsland zoiets als EPA-adviseurs, die bekijken welke maatregel het meeste rendement oplevert? Zou dat iets voor jullie zijn, of hebben jullie zelf al alles uitgezocht? Waar ik woon, krijg je zelfs subsidie voor het inschakelen van een EPA-adviseur. groet anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ik eens moeten uitzoeken, kan best zijn dat daar subsidie voor is.

   Verwijderen
 9. Met een warmtecamera kun je zien waar jullie huis het meeste "lekt".

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe doen de buren het, waar je over schreef, in de winter? Hier in Amsterdam schijnt momenteel de zon in de woonkamer (20,5 C.) op twee hoog, ik heb de schuifdeur open staan voor wat frisse lucht en het is niet nodig om 's avonds de verwarming aan te zetten omdat de warmte lang blijft hangen. De achterkant is wel heel koud maar dan bevinden zich de slaapkamers enz. Ik zou de meeste tijd door brengen in de warmste kamer en toch blijven bewegen en warme dranken innemen. Ik associeer koude met ongezelligheid en armoede en natte was die niet kan drogen enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De buren met het oudere huis stoken gewoon veel meer, zij stoken ook nog op olie. Het zijn oudere mensen en het is daar heel warm binnen. De andere buren hebben een modern huis.

   Ik heb nog even als update geschreven dat het misschien wel wat warmer zou kunnen worden als ik alle verwarmingen open zou draaien (ook in ruimtes waar ik niet zit) maar dat ik er voor kies om spaarzamer te zijn.

   Normaal gaat het ook wel, maar het was de laatste dagen flink koud dus het is behoorlijk afgekoeld.

   Verwijderen
 11. Ik heb een Qlima-kacheltje, een bijzetkacheltje op petroleum.Qlima is de nieuwe naam van Zibro.
  Als het huis opwarmen me teveel gas kost, zet ik deze in een van de kleinere ruimtes om in elk geval één ruimte op fijne temperatuur t krijgen. Met zo'n petroleumkacheltje heb je binnen een kwartier een aangename warmte. Het zijn geen dure kacheltjes en ze zijn ook handig als backup voor als stroom/gas uitvallen (wat hier onlangs vijf dagen achter elkaar gebeurde en iets wat ik om me heen ook steeds vake zie gebeuren)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad in het verledn ook wel een zibro gebruikt, lekkere warmte en heel snel warm, er dichtbij zitten is meteen al behachelijk. Het nadeel is weer het zuurstof verbruik in de ruimte. Wat ook en optie is tot jullie het een en ander veranderd hebben zijn van die verplaatsbare panelen die stralingswarmte afgeven. Die zet je dichtbij je en die verwarmd meteen je lijf ipv van eerst de lucht en dan jou. Volgens mij verbruiken ze niet al te veel, zijn niet duur in de aanschaf en ze zijn smal en gemakkelijk te verplaatsen. Je hebt dan mobiele noodverwarming net waar je het nodig hebt.

   Verwijderen
  2. Behachelijk is behagelijk. ;)

   Verwijderen
 12. Vluchtelingen in een Grieks kamp zitten in de bijtende kou omdat ze niet anders kunnen en jullie doen het (beetje overdreven gezegd, natuurlijk) vrijwillig. Er zijn grenzen aan zuinigheid, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat zijn inderdaad geen aangename temperaturen. Het valt je te prijzen dat je het er voor over hebt.
  Voor vergelijkbare grote aankopen/onderhoud voor het huis overweeg ik ook wel eens of een lening niet een betere keus is. Je hebt er dan tenminste meteen de lusten van. Anders kun je sparen tot je een ons weegt en daarna weer doorsparen voor de volgende aanschaf. Ik ben er nog niet over uit wat het beste is.
  Laat het niet te koud worden, vooral niet met een baby in huis. Baby's hebben warmte nodig voor hun groei. Als de omgeving te koud is raken ze daar hun energie aan aan kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan verblijven in een kamer waar het 16 graden is niet echt comfortabel noemen. Je dochter kan nog niet zeggen dat ze het koud heeft. Prima, je huis aflossen maar dan heb je nog geen comfortabel huis. Ik zou daar eerst voor zorgen. Een huis moet een thuis zijn waar het lekker vertoeven is. Waarom doe je zo zuinig? Je doet alleen jezelf een plezier door geld over te houden. Maar om nou maanden in de kou te gaan zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tot nu toe hebben we niet echt stenge winters gehad en ging het prima qua verwarmen, we hebben er vooral last van tijdens de echte koude periodes. Tot op heden zijn dat geen maanden, hoogstens weken. Zeker niet prettig, maar vandaar dat het nog geen priotiteit had.

   Ik heb nog wat aangevuld wat ik omschreef het niet duidelijk maar ik kan dus bepaalde delen van het huis warmer krijgen (die nu 10 graden zijn) maar dat zijn delen waar ik niet echt zit (gang en ongebruikte ruimtes) en dat kost wel heel veel gas. Vandaar dat wij er voor kiezen om dat niet te doen (tenzij de temperatuur nu nog verder zou dalen).

   Het comfort is iets waar wij aan werken. Het kijken naar subsidies is een goede tip, wellicht kunnen we het wat bespoedigen.

   Verwijderen
 15. In de wintermaanden stook ik (avonds) tot 20 graden, in de zomer is 20 graden voor mij weer te warm. Maar 10 graden of 16 graden is voor mij te koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Succes met deze grote investeringen. Voor jullie plannen met de rocket zie ook batchrocket.eu en ecologieforum.eu. Daar is een weelde aan informatie beschikbaar om ook betaalbaar een massakachel te realiseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zou in jullie geval inzetten op isolatie. Hebben we zelf ook recent gedaan en dat was met de subsidie die je nu kan krijgen goed te doen. Wij hadden alleen spouwmuurisolatie en dakisolatie nodig (de rest is al gedaan) en ons verbruik is nu (vrijstaand oud huis) zo'n 1500 m3 gas per jaar. Overdag als we er niet zijn en 's nachts overal in huis 18 graden, 's avonds en in het weekend als we thuis zijn 20 graden. De isolatie kostte in totaal 2000 euro en we kregen 1150 euro subsidie.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik zit zelf ook rond de zestien graden, maar als ik het koud krijg ga ik wat doen. Dat besef heeft jullie kindje nog niet. Ik vind het naar haar toe niet zorgzaam dat de kachel niet hoger mag. Als hier een baby, peuter, kind is, wordt de temperatuur daar op afgesteld.

  Over isoleren, begin in de huiskamer en keuken met vloerisolatie, zeker omdat jullie kind deze en komende winter vaak laag bij de vloer kruipt,loopt,speelt. Ik zou met een kind in huis isoleren zelfs even belangrijker vinden dan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volledig mee eens eigenlijk!

   Verwijderen
  2. Zie mijn extra aanvulling, ik hou Vera goed in de gaten maar tot nu toe gaat het goed qua warmte. Ze heeft lekkere warme wolletjes aan en zolang het zo koud is zit ze lekker bij de verwarming. We hebben een speelkleed bij de verwarming liggen waar ze goed kan vertoeven, dus daar houden we echt wel rekening mee.

   Vloerisolatie gaat hier helaas niet lukken, dit huis heeft geen kruipruimte maar spouwisolatie is zeker iets wat wij willen doen. Ik ga eens een offerte aanvragen en kijken hoe het met subsidies zit.

   Verwijderen
 19. Hadden wij in ons vorige huis ook. Een kachel en verder verwarmden we niks. Inderdaad, je hoort de kronen door het dak verdwijnen voor een paar graden meer. Het was bij ons boven ook vaak rond het vriespunt en daar sliep Torhild ook. En als we 's ochtends wakker werden duurde het ook nog een uurtje of twee voordat het lekker was beneden (in de woonkamer dan). En ze leeft nog, sterker nog ze is prima gewend aan de kou en heeft een prima weerstand :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad ook dat Vera het best kan hebben, ze lijkt er niets van te merken en groeit als kool. Het scheelt 's nachts ook dat ze naast mij slaapt, wij houden elkaar lekker warm :)

   Verwijderen
 20. Hier is het ook echt koud in huis. Hooguit 14 graden.Is wel pech.
  Wat ik wel heel erg vind, is dat in deze stad een vrouw van 74 in de kou zit omdat haar ketel kapot is en de verhuurder die weigert te vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo dat is koud. En is vaak een een denkfout van velen zuinig stoken dus maar een radiator gebruiken maar ketel die over gedimensioneerd is kan zijn warmte niet kwijt. 3-dubbel glas is behoorlijk duurder en ik denk dat er betere dingen haalbaar zijn bij jullie die meer opleveren bv dak/muur isolatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lees even mijn reactie die ik zo ga posten Suzanne en Marcel!
  Misschien hebben jullie er ook wat aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Er zijn in Duitsland diverse regelingen voor subsidies. Niet alleen voor raam, dak en spouwisolatie, maar ook voor andere energiebesparende maatregel zoals een (Pellet) CV instalatie! In Niedersachsen kan je advies inwinnen bij de link die ik onderaan
  zal plaatsen. (Nee ik heb aandelen)

  Verder sparen of lenen? Gezien de huidige rentestand zou ik er voor kiezen om te lenen, zeker in Duitsland. Dit loopt via de KfW Bank. kfW Bank bied startersleningen aan (op dit moment ca 0,5% 10 jaar vast voor 50.000 Euro) maar ook krediet om energiesparende maatregelen mee te financieren. Nou niet direkt naar je huisbank rennen, want die laten liever alle KfW kredieten buiten beschouwing omdat ze er -in hun ogen- niet genoeg aan verdienen.Ga dan liever naar een betrouwbare adviseur. Ik geef graag zijn contactgegevens...

  http://www.eveecon-beraternetzwerk.de/energieberaternetzwerk/niedersachsen/?gclid=CPCjn_Wb1dECFYML0wodYd0EUw

  BeantwoordenVerwijderen
 24. het is echt heel koud in jullie huis ik heb dat vroeger ook meegemaakt en heb er geen goede herrineringen aan

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zat al even te kijken of je al gereageerd had, zie ik opeens een paar storende fouten in mijn tekst. Schrijven, radio luisteren, koffie drinken en een hond temmen gaat dus niet samen ;-). Even rechtzetten dus!

  1. Ik heb GEEN aandelen in het genoemde bedrijf!!

  2. Niet elke bank is slecht, maar nogmaals, vraag na en laat je geen dure hypotheek of een duur krediet van de bank zelf aansmeren! Zoals ik schreef KfW mogelijkheden ontkennen ze vaak, want ze verdienen er amper aan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel erg bedankt voor je tips, hier hebben wij heel veel aan.

   Dat van de huisbank heb je gelijk in, achteraf hadden wij een deel van onze hypotheek als starterskrediet kunnen krijgen maar daar heeft onze bank ons niet van op de hoogte gesteld. Helaas kwamen wij hier pas te laat achter.

   Verwijderen
  2. Ik zal de lezers even niet lastig vallen met de details en achtergronden, dat gaat denk ik te ver hier. Ik mail jou vanavond of morgen even, en zal ook een reactie achter laten bij Marcel en Suzanne.

   Omdat ik geen zin heb in spammail, en dit jouw weblog is, stel ik voor dat andere lezers van je blog die in Duitsland wonen en ook meer willen weten mijn mailadres via jou kunnen krijgen!

   Fijne zondag!

   Verwijderen
 26. Ik vind dit echt spartaans. Ik kan gewoon niet begrijpen dat je accepteert dat je met een soort wintersport outfit ín je huis moet leven voor comfort. Dat je niet stookt tot 21 graden vind ik heel bedachtzaam, maar 10-16 vind ik echt idioot, zeker met een kind in huis.

  Ik geloof dat ik me nooit kan verplaatsen in de gedachte dat je nu volledig comfortloos leeft met als doel dat je straks snel je hypotheek hebt afgelost. En dan? Waarom wil je aan levenskwaliteit inleveren om iets eerder van een heel normaal iets als een hypotheekschuld verlost te zijn.

  Duurzaam leven (hoewel ik dat niet doe) begrijp ik. Maar wel met grenzen (vind ik). Het leven kost hier en daar nu eenmaal geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens.
   Zuinig leven moet wel prettig leven blijven.
   Wat je jezelf aandoet is je eigen keuze, maar met een baby zou ik als de sodemieter extra gaan verwarmen.

   Verwijderen
  2. Hallo,

   Misschien is het inderdaad wat onduidelijk geweest, het verhaal over kou in huis.

   Dus misschien moet ik wat extra uitleggen.
   Slaapkamer is prima te verwarmen met de verwarming en is dus lekker warm. wij zetten de kachel aan uurtje of 2 voor het slapen en is dus niet onaangenaam.

   De badkamer daar gaat de kachel 's ochtends aan en is dus voor vrouw en kind bij het opstaan prima op temperatuur.

   De werk/computer kamer waar wij veel zitten en ook het dubbele kleed ligt waar Vera op speelt is ook prima te verwarmen met de C.V.
   In die ruimte loopt ook de afvoer buis van de kachel, dus als we de kachel aan hebben is het daar warm.

   De hal en de keuken doen er langer over om op te warmen en zijn dus 'ochtends vrij kou.

   Voorbeeld : vanochtend kwam ik de woonkamer binnen , temp. 10 graden. kachel aangemaakt en nu is het 25 graden en lekker vertoeven.

   Wees niet bang wij laten ons niet omvormen tot ijspegels.

   Groet Maarten.

   Verwijderen
 27. Wat ik vooral uit het stukje haal is dat 'alles te verwarmen is', maar dat jullie dat nauwelijks doen want dan vliegt het geld eruit. En enkele kamers opstoken en dan weer een koude ruimte inlopen is niet heel gezond.

  Als je aangeeft binnenshuis altijd met dubbele lagen kleding en sjaals te werken, dan klopt er toch al iets niet?

  Je huis overal opstoken tot een gelijkmatige temperatuur is gezonder, beter voor je huis en als je het goed bijhoudt en isoleert behoud je die temperatuur dan prima, zonder extreme kosten.

  Ik vind het knap als je duurzamer leeft en nadenkt bij de dingen die je doet, maar bij twee mensen die gewoon normaal geld kunnen verdienen en geen beperkingen hebben kan ik me niet voorstellen dat je ervoor kiest om zo te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Voor deze tijd is het vrij spartaans maar ik kan me herinneren uit mijn jeugd, in de jaren zestig, dat in de winter de ijsbloemen op de slaapkamerramen stonden wil wil je met enkel glas en geen verwarming. We hadden altijd dikke wollen dekens op bed en een kruik mee. Alleen in de woonkamer was een kolenkachel, pas later waren er twee kachels op olie in de woonkamer en keuken. In de jaren zeventig lieten mijn ouders pas verwarming aanleggen. Het heeft ons als kinderen niet geschaad. Maar als je nu goed gaat isoleren, is het voor jullie zelf veel fijner wonen qua comfort. Zou een cv gestookt op hout niets voor jullie zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Omdat jullie graag duurzaam willen leven zou het denk ik goed zijn om eerst vol in te zetten op een goede isolatie, desnoods gefinancierd. Daarna pas een andere manier van verwarmen. Het is tenslotte niet echt duurzaam als de warmte aan alle kanten het huis uitvliegt (ook wanneer het wat minder koud is!), wat voor soort kachel je ook hebt. Bovendien beinvloedt de isolatie weer de capaciteit van de verwarming die je nodig hebt.

  Wat isolatie betreft, een spouwmuurisolatie verdien je behoorlijk snel terug. Wij hebben een oud vrijstaand huis(je) en wij hebben een jaar of 7 terug de spouwmuur laten isoleren. Dat kostte toen zo'n 1600 euro en dat hadden we er in 5 jaar weer uit. Helaas kon bij ons de vloer niet geisoleerd worden want geen kruipruimte en niet voldoende ruimte onder de vloer om isolatiemateriaal te laten spuiten. De vloer is nu nog steeds erg koud. Dat maakt voor het comfort erg veel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik wil je even laten weten dat ik van mening ben dat je het goed doet. Je denkt over dingen na en maakt je eigen afweging. Koude ruimtes in huis zijn helemaal niet erg, goed voor de weerstand. Wij wonen in een oude boerderij van 1800. Niks geen spouwmuren of vloerisolatie. Enkel steens geisoleerd met stro en veel natuurlijke ventilatie. Gezonder dan menig over geisoleerd huis. De vloer ligt gewoon op de zand/klei grond. Wollen vloerkleden zijn dan heerlijk. Stoken doen wij in de woonkeuken op een houtgestookt fornuis. Gemiddeld is het daar 16 graden. Als je bezig bent is dat genoeg en anders zit je voor de kachel en is het warm door de stralingwarmte. Heerlijk genieten. 1 x per maand stoken wij het hele huis door en ramen open. Dit om te voorkomen dat het te vochtig wordt. Daarnaast ben ik astmapatient en sinds wij op deze manier in ons huis leven heb ikmgeen aanval meer gehad. Gewoon lekker je eigen ding doen en genieten.
  Groetjes,
  Jenna

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat ik hier niet begrijp is al de zorgen om het kind. Volgens mij is mijn moeder echt niet groot gebracht met een cv en had zei daadwerkelijk ijsbloemen op de ramen staan. Wij zelf stoken hier ook weinig. Hij staat hier overdag van 8 tot 8 op 17 graden. Als ik het echt koud heb en er klaar mee ben, dan zet ik hem wel eens op 18 graden. Boven is de verwarming overal dicht op mijn werkkamer na omdat het gewoon niet te doen is anders oja en de badkamer maar dat lijkt me logisch. De slaapkamer staat uit en er is een raam open waardoor het tussen de 9 en 12 graden is. Lijkt me vrij gezond en ik slaap er heerlijk bij. Ik heb wel in de gang alles open staan. Ik zie niet in waarom je die dicht zou doen. De gang naar de garage is ook koud omdat die muur enkel is daar gaan we volgens jaar iets aan doen. Ons huis komt uit 1985 en is een hoekhuis op het noorden dus het is niet geweldig maar zeker niet slecht geïsoleerd. Ik moet wel bekennen dat ik niet helemaal begrijp waarom de verwarming in de woonkamer dicht is? Ik zou die open zetten. Ik draag zelf ook altijd warme dingen en ik stoor me aan mensen die klagen dat ze altijd te weinig geld hebben maar dan wel 21 graden stokken. Over wat de beste keus is wat je eerst moet doen is altijd een afweging. Ik zou ook kijken hoe snel je het terug verdiend hebt. Ik snap ook dat het minder belangrijk de afgelopen jaren. Deze winter is ook wel ff een kouden. Ik heb een pomp in de eendenvijver zitten maar toch kan ik hem elke ochtend ( behalve deze ochtend joehoe ) open breken. Tijdens het paardrijden krijg ik het zo koud dat ik niet eens kan praten hahahha ik ben ook echt klaar met de kou en ik hou net als jij van de winter. Ik heb gezeurd om kou maar nu weet ik het wel. Ik zou voorstellen dat je bv in het weekend de verwarming aan zet en er van geniet als een extra iets. En voor die ene dag even niet aan al het geld denkt ; ) en dan volgend jaar met een nieuwe voordeur en wat dingen die aangepakt zijn komt het helemaal goed ( zul je zien dat het een flut winter word hahaha )

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik ben het met je eens hoor Clarissa!
  Ik denk dat Vera prima verzorgd wordt en in de landen waar het veel kouder is dan hier zullen de temperaturen die jullie in huis hebben écht ook als warm beschouwd worden.
  Zoals wij altijd zeggen: op koude kan je je kleden op warmte niet!
  Komt vast goed en laat je door ons niet sturen in een richting die tegen je gevoel gaat.
  Zo went Vera ook niet aan een cv huis en zal ze later minder moeite hebben om zich behaaglijk te voelen in een wat koeler huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat leuk en bijzonder om alle reacties te lezen. Schiet hier en daar in de lach. Ik neem aan dat je niet zit te bevriezen in huis 😉 . Ikzelf ben altijd een fris huis gewend. Nu zit ik in een warm huis. Vreselijk verstikkend vind ik het. Dat het binnen, met alles uit, niet eens 15 graden wordt als het buiten min 15 is.
  Zo zie je maar dat temperatuur beleving voor iedereen anders is en nee mijn kinderen zijn niet zielig.
  De norm is zo verdraaid. Hoezo geen dubbele lagen aan? Ik vind dat heel normaal. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 34. In mijn vorige huis was het ook moeilijk warm te krijgen zonder idd de euro's gewoon door de gasleiding te horen lopen. Ik heb op het laatst een pelletkachel geplaatst: geweldig. Erg makkelijk, zeker als je (als vrouw, mannen vinden dat geloof ik leuk) niet steeds met hout wilt gaan zeulen of gewoon simpelweg die haard moeilijk aan krijgt. Voordelig (maar ik betaalde wel een stuk meer per maand dan jullie) en heerlijk warm in de woonkamer. Als ik de deuren open zette, dan werden de gangen (bij mij nogal een oppervlak) ook fijn warm. Je kunt dat soort systemen ook laten plaatsen in combinatie met een ketel, dan verwarmt je pelletkachel ook bv het water voor je kraan en voor andere radiatoren.

  BeantwoordenVerwijderen