donderdag 5 januari 2017

Makkelijk gezond eten

Ik ben al een tijd lang bezig met 'gezonder' eten, voor mij betekend dat vooral veel groente en fruit eten. Na het lezen van het boek 'eat to live' van dr. Fuhrman ben ik overtuigd van de positieve invloed van een grote salade op je gezondheid. Maar de eerste tijd met een baby was ik al blij als ik een gezonde maaltijd per dag kon bereiden, laat staan dat ik in de middag ook nog even een salade maak. Inmiddels heb ik een goede oplossing om makkelijk én gezond te eten, een soort halve meal-prep.

Weer bij de bio boer geweest vandaag, heerlijk!

Toen ik nog werkte deed ik vaak de moeite om salade's voor te bereiden en mee te nemen, het scheelt werk als je in een keer meerdere salades voor bereid. Nu maak ik voor thuis een soort salade bar, ik bereid verschillende bakjes voor met rauwkost om later mijn salade sneller samen te stellen.  Ik was altijd bezorgd dat de voedingswaarde hierdoor flink achteruitging, maar dat schijnt reuze mee te vallen.

De broccoli snijd ik gelijk in roosjes en de steel in snippers

Speciaal hiervoor heb ik mijn koelkast weer aangezet en ik streef er naar ongeveer het volgende in mijn koelkast te hebben:
  • Gesnipperde rode ui of lente ui
  • geschaafde kool 
  • gesneden paprika
  • stukjes bleekselderij
  • broccoli roosjes
  • reepjes wortel 
  • maisstukjes
  • stukjes komkommer
  • gekookte bonen (kidneybonen, zwarte bonen of kikkererwten)
  • scrambled tofu en/of gebakken tofu blokjes
  • gekookte rijst, gierst of pasta
  • zelfgemaakte dressing 

Natuurlijk snijd ik niet van alles evenveel

Sommige dingen bereid ik gelijk voor na het boodschappen doen, en andere doe ik als ik het nodig heb. Niet alles is natuurlijk even lang houdbaar na het snijden, maar dat is ook handig want dat betekend dat ik elke dag maar 1 of 2 dingen hoef te snijden om mijn voorraad bij te houden.

Tegen lunchtijd pak ik dan mijn saladeschaal en gooi ik uit alle bakjes een beetje in mijn schaal, alleen de sla was en verwerk ik direct omdat het anders (afhankelijk van de soort) snel slecht word. Als laatste gaat er nog wat avocado of fruit of noten bij en dan ben ik klaar. Zo heb ik in een korte tijd een heerlijke gezonde maaltijdsalade voor de lunch!

De salade van vandaag

En ik deel graag ook nog even mijn huidige favoriete dressing, het is een recept van dr. Fuhrmann en blijft na bereiding zo'n 5 dagen goed in de koelkast. Neem een blender (oid) en doe hierin:
1/4 cup balsamico azijn
1/2 cup water
1/4 cup walnoten
1/4 cup rozijnen
1 theelepel mosterd
1 teentje knoflook
1/4 tl gedroogde tijm
Meng het allemaal tot het glad is en je bent klaar! Deze hoeveelheid is genoeg voor ongeveer 5 grote salade's. Echt goedkoop is het niet, maar wel super lekker!

Heb jij nog goede tips om makkelijk gezond te eten?

9 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker, die dressing. Ik ga hem ook eens maken.
    Maak ook veel tegelijk, grote hoeveelheden. Hummus, auberginesalade, zachte uien, choriatiki enzo. Blijft superlang goed en een gezonde maaltijd is minder werk nog dan een boterham beleggen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmmm ja, grote porties op voorraad hebben is inderdaad handig. Zo maak ik ook regelmatig hummus, kikkererwtensalade of zonnebloempittenpate.

      Verwijderen
  2. Gebruik je geen olijfolie in de dressing?
    Voor de lekker voeg ik meestal nog wat peper en zout toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee ik probeer nergens olie aan toe te voegen omdat het niet zo gezond is. De walnoten maken het lekker vettig.

      Verwijderen
  3. Fat Free Vegan, Forks over Knives, high Carb Hannah, krijg ik Fb berichten van en er zitten leuke recepten bij. Morgen ga ik de corn chowder van Hannah maken. Vind ik erg lekker.
    En ken je www.vegetus.nl? Ik heb hier het gezonde koken een beetje laten versloffen. Dat was te merken in mijn spieren en gewrichten. Whole food plantbased gaat bij mij toch het beste. Al heb ik helaas moeite met salades (gebitsproblemen als gevolg van ziekte) en zoek ik het meer in warme gerechten of iets wat makkelijker kauwt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. High carb hanna kende ik nog niet, zal ik ook eens rondneuze . De rest van de sites die je noemde zijn hier inderdaad ook favoriet, vegetus is inderdaad een super site!
      Ik merk hier ook dat simpele plantaardige voeding het beste is voor mijn lijf, dan voel ik mij fit en heb ik geen last van mijn buik/darmen.

      Wel jammer dat je moeilijk salades kan eten, gelukkig is er nog veel meer lekkers!

      Verwijderen
  4. Ik ben een groot fan van Dreena Burton. Je kunt veel recepten online van haar vinden. Soms wat meer werk, maar het zijn in mijn gezin succesrecepten.
    En ken je www.cookingwithplants.com ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ken ik niet, ik ga zeker even kijken want ik kan altijd nieuwe recepten gebruiken ;)

      Verwijderen
  5. Dat lijkt me een lekkere dressing, die ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen