donderdag 11 december 2014

Koud wassen?

Natuurlijk blijf ik altijd op zoek naar manieren om te besparen, en dat kan besparen op geld, energie of tijd zijn natuurlijk. Momenteel probeer ik ons energieverbruik nog wat naar beneden te krijgen, en ik zat na te denken over het wassen van kleding en ander wasgoed.

Wij draaien elke week een trommel met kleding op 30 of 40 graden, en ongeveer elke 14 tot 20 dagen een was op 60 graden. Wij draaien alleen was met een volle trommel, maken altijd gebruik van het energiespaarprogramma, gebruiken minimaal wasmiddel, azijn als wasverzachter  en drogen aan het rek. Maar toch valt er wellicht nog op te besparen.

Want wat als ik de kleding kouder zou wassen? Meestal is het niet echt vies en moet het gewoon wat opgefrist worden, het is hoogstens een beetje zweterig. Wat als ik niet op 30 of 40 graden zou wassen, maar gewoon koud? Zou dat schoon worden? En hoeveel energie zou dat besparen?

Online vond ik verschillende bronnen die suggereren dat het zeker mogelijk is en ook veel energie zou besparen. Per wasbeurt zou het tussen de 20 en 50% kunnen schelen, dus dat zijn indrukwekkende cijfers. Het is natuurlijk ook zo dat de meeste energie (stroom) in de wasmachine gebruikt wordt om het water te verwarmen (daarom is een hotfill ook zo'n goed idee, maar dat moet nog even wachten).

Ik ga het in elk geval eens proberen, in elk geval een keer om te kijken of het voor mij werkt. Als het bevalt zal ik het vaker testen. Indien er echt een vlek in zit zal ik deze gewoon even voor behandelen, dat is sowieso beter. De 60 graden was blijf ik wel gewoon doen, omdat sommige dingen nu eenmaal gewoon heet gewassen moeten worden. Maar in het geval van shirts, blouses, broeken e.d. denk ik dat het (in theorie) ook prima schoon zou kunnen worden met een koud programma. We zullen het zien, aanstaande zaterdag begint mijn experiment. Op welke temperatuur was jij?

29 opmerkingen:

  1. Mijn wasmachine is zo oud,daar zit geen programma met koud wassen op. Dus was ik op 30 gr.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Afhankelijk van wat ik was, gebruik alle temperaturen. Wat voor mij een Eyeopener was is dat het programma dat maar 20 minuten duurt de meeste energie vreet. Toen ik dat aangaf aan degene die hem plaatste zei hij het is logisch want tijd kost geen geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. What?! Wist ik dus niet!! Ik ga het ook eens uitproberen. Schrik hier wel van, dacht dat ik altijd zo goed bezig was met op 30 graden wassen met het korte wasprogramma! :P

      Verwijderen
    2. Ja dat klopt, vaak staat het energieverbruik per programma ook aangegeven in de handleiding. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Ik draai als ik was op 60 graden het eco programma, en die duurt haast een keer zo lang als het gewone 60 graden programma, maar is een stuk zuiniger. Ik wil ook eens proberen te wassen in een hooikist. Ik lees daar ook goede dingen over.

      Verwijderen
    3. Ik gebruik ook het langere programma, omdat dat volgens de gebruiksaanwijzing minder energie kost. Ik was op 30, 40 of 60 graden, afhankelijk van wat voor was en hoe vuil. Heel af en toe op 95 graden om de wasmachine schoon te spoelen en eventuele zeepresten te verwijderen.

      Verwijderen
    4. Eigenlijk reageer ik nooit .Maar het verbaasd me dat er niet begrepen word dat een kort wasprogramma gewoon duur is omdat de machine heel snel op moet warmen en dat kost mega veel energie .Zo met bezuinigen bezig zijn en dit niet weten ? Ik ben er heel veel jaren geleden al voor gewaarschuwd door onze leverancier van apparaten .En niet hatelijk bedoeld mijn reactie ,ben gewoon stomverbaasd !

      Verwijderen
  3. Oh dat is inderdaad een eyeopener, geldover! Ik was hier altijd op het 30min programma. Misschien een enkele keer op 60°. Volgende week hebben we een nieuw wasmachine, wasgedrag wordt dan toch es onder de loep genomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Elke 2 weken 2x een 60-gradenwas. Beddengoed en handdoeken. Elke zoveel tijd een 90-graden was met de spullen die daar tegen kunnen. Schijnt voor het behoud van de machine goed te zijn.

    Kleding en ondergoed/sokken was ik op respectievelijk 30 en 40 graden. Daar zie ik mezelf niet snel van afstappen. Ik denk niet dat het wasmiddel goed oplost in koud water.

    Ik hoor graag de resultaten van je experiment.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik was bijna altijd op koud maar dan wel met het lange programma. Het wasmiddel lost prima op en het wordt fris en schoon. Alleen de heel vuile kleding was ik nog op 40 en dan ook het lange programma. Werkt prima. Ik vind mensen tegenwoordig erg smetvrezerig. Alles in de was na 1 keer dragen en wassen op heel hoge temperaturen. Als iets niet vies ruikt en geen vlekken heeft waarom zou je het dan wassen? Even uithangen en opnieuw dragen. Dat soort dingen zet zoden aan de dijk in de zin van water en energie sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ben het met je eens, want kleding verslijt ook heel snel van wassen.
      Groet,
      Wendy

      Verwijderen
    2. Hier ben ik het ook helemaal mee eens, wassen omdat je het een keer gedragen hebt is onzin. Je zou moeten wassen omdat het vies is, en dat moet je per kledingstuk beoordelen. Ik hang ook vaak wat te luchten.

      Verwijderen
  6. Ik was niet meer te laag, deed ik wel altijd maar sinds ik wasluis kreeg doe ik nu een keer per week een was op 60 graden voor beddengoed en handdoeken. Andere was doe ik op 30.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik was alles op 40 graden i.v.m. allergie. Soms gaat het witte goed op 60 graden, maar veelal gewoon op 40. Echt vuile kookwas, denk aan vaatdoekjes en stoffen zakdoeken, zet ik in de week en die gaat daarna gewoon mee op, jawel, 40 graden.
    Qua wasmiddel heb ik gewoon uitgeprobeerd hoeveel ik nodig heb voor een wasbeurt. Is de was erg vuil dan gaat er iets meer in. Het programma van 40 graden loopt normaal gesproken 67 minuten, maar de machine pakt meer tijd als de was erg vuil is. Eens in de tijd laat ik de machine op 90 graden zonder was draaien om alle vuil- en zeepresten eruit te spoelen. Ik laat de machine dan niet centrifugeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Handdoeken en beddengoed altijd op 60 graden, op het eco programma. De rest op 30 of 40 graden en voor wol het wolwasprogramma. Ook ik draai, een keer in het half jaar ongeveer, een lege trommel op 90 graden, met schoonmaakazijn tegen de kalkaanslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik was bijna alles op 60 graden en soms op een speciaal programma zoals voor wol .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik sta er versteld van dat je toe kunt met maar 1 x per 2 à 3 weken een 60 graden was. Ook wij zijn met z'n tweeën, maar ik heb toch elke week minstens 1 trommel vol badhanddoeken, thee/hand/vaatdoekjes en 1 trommel met beddegoed. Daarnaast zo'n 3 trommels aan kleding per 2 weken.
    Ik doe de handdoeken en lakens op 60 en soms op 90 graden voor het doorspoelen van de leidingen; kleding gaat op 30 of 40 graden.
    Ben niet overdreven scheutig met waspoeder, gebruik wel verzachter en was meestal in de weekenden, of 's avonds na 21.00 uur vanwege het goedkopere tarief (nooit 's nachts omdat we dit lawaai vinden maken).
    Soms was ik ook wel eens als de trommel niet helemaal vol zit en ik heb de indruk dat de was dan schoner is. 't Heeft dan allemaal nét iets meer de ruimte gehad.
    Zelf zou ik niet koud wassen, maar dat is meer gevoelsmatig, ik kan niet bewijzen dat het goed dan niet schoon zal worden, hoewel met zweetluchtjes en vlekken..... warm/heet water zou dan volgens mij geen kwaad kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gerda, hier ook een 2 persoonshuishouden en hier komt er geen 60 graden was omdat we dan zeker 2 maanden bezig zijn voor 1 trommel. Ik heb 2, soms 3 wassen per week. Alles gaat op 40 graden. Azijn als wasverzachter werkt heel goed tegen geurtjes. Vlekken behandel ik met een vlekkenmiddel. Vooral weinig wasmiddel gebruiken helpt tegen wasluis. Weken maakt de was schoon omdat de enzymen in het wasmiddel dan hun werk het beste doen, enzymen houden niet van hoge temperaturen.

      Verwijderen
    2. Ook ik ben verbaasd over hoe weinig er gewassen word op 60 graden .Handdoeken washandjes ondergoed beddengoed en dergelijke heb ik gemiddeld wel 3 machines of meer per week en ook wij zijn met 2 .Kleding gaat op 40 graden ,wel ben ik afgestapt om alles na een keer dragen direct te wassen .Ook draai ik dan een enkele keer de witte was op 95 graden om de machine ''schoon'' te houden Maar ik blijf me afvragen hoe schoon de was echt word op 30 graden of minder .

      Verwijderen
  11. In wasmiddel (gekleurde) zitten enzymen deze eiwitten halen de vlekken uit je vuile was. De ideale temp. en daarmee natuurlijk ook het beste resultaat is 37 graden. Bonte was draaien op 60 graden is dus vrij zinloos, want deze eiwitten worden bij 50 graden of meer om zeep gebracht. Ook meer wasmiddel gebruiken dan aangegeven heeft voor de optimale werking geen invloed, omdat dan het balans verstoord word.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik was zelf alles op het 40 graden ecowasprogramma met.ongeveer de helft van de aambevolen dosering waspoeder en schoonmaakazijn als wasverzachter, alles.wordt prima schoon. Eens in de ongeveer 3 maanden een lege kookwas ter voorkoming van wasluis.en om te ontkalken.

    Waarom.vinden andere mensen het trouwens.nodig om beddengoed en handdoeken op 60 graden te wassen? Ik begrijp daar echt niets van, zitten toch bijna alleen je eigen huidbacterien.op? Die zijn niet schadelijk hoor. Of heeft het een andere reden? Geen kritiek.ofzo maar vraag me gewoon af waarom mensen dit perse op.60 graden willen wassen.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is ongeveer 3 jaar geleden onderzocht of het echt nodig is om heet te wassen en het bleek dat de bacteriën in vaatdoekjes, onderbroeken e.d. niet verdwenen waren onder de 60 graden (ongeacht of het nou mijn eigen bacteriën zijn of niet). Dit heeft mijn mening bevestigd dat ik hiermee gewoon moet doorgaan. Ook wel een beetje van huis uit meegekregen, hoewel mijn ouders zweerden bij 90 graden zelfs voor handdoeken etc. (daar was de was dan ook écht hagelwit!).
      Je kunt overigens best het goedkoopste wasmiddel van de Lidl of Aldi nemen, want die komen beide heel goed uit de tests.

      Verwijderen
  13. Als er huisstofmijt allergie is, dan is het wel nuttig anders gaan de mijten niet dood.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik snap ook niet waarom dat hotfill moet wachten ? Hier al vele jaren direct op de warmwater kraan die oude Miele en zuinig :)

    Koud wassen is zuinig maar wast niet schoon hier alles op 50/60 graden en alles goed schoon en hangt na uurtje weer aan de lijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hotfill moet wachten omdat wij momenteel geen warmwateraansluiting hebben waar de wasmachine staat. Wij hopen in 2015 het hele warm tapwater en verwarmingssysteem onder handen te nemen, dan is de wasmachine ook aan de beurt.

      Verwijderen
    2. Ook op lagere temperaturennis alles goed schoon! En of dat water nu warm uit een kraan komt of in een machine wordt opgewarmd, die energie moet er toch voor verbruikt worden. Alleen de plaats is anders.

      Alleen als er kwetsbare groepen in huis zijn zoals hoog bejaarden, ernstig zieken, heel jonge babies of allergien voor temperatuurgevoelige allergenen is het nodig om op hoge temperaturen te wassen.

      Verwijderen
    3. Dit zei ik gisteren ook direkt tegen mijn man, bij hotfill moet het water ook ergens opgewarmd worden, dus veel zal het niet uitmaken. Ik heb in de VS gewoond en daar is hotfill gebruikelijk maar mijn was werd er niet schoner op. Is ook logisch las ik later omdat vuil en vlekken bij hotfill in de stof branden i.p.v. eerst bij lage temepratuur oplossen. Alle wasmiddelen waren dan ook voorzien van een royale hoeveelheid bleekmiddelen en iedereen gooide er ook nog eens een flinke scheut chloor bij de was.
      Even off topic, dezelfde opmerking maken wij ook altijd als er weer eens gezegd wordt dat elektrische auto's zo goed voor het milieu zijn, maar ook elektriciteit moet opgewekt worden, meestal in vervuilende kolencentrales, kortom lood om oud ijzer. Praten we nog niet over het maken van accu's en weer verwerken van oude accu's. gr. Leontine

      Verwijderen
    4. Nou scheelt echt wel en water opwarmen dmv gas is veel goedkoper dan elektra. De proef op de som leert ons dat de machine hier slechts 0.09 Kw per wasbeurt verbruikt en slechts 75 liter gas.

      Ach en als koud wassen echt dezelfde resultaten had behaald wast wij hier allang koud maar dat is echt niet zo zelfs bij 40 naar 60 graden is al een enorm verschil.

      En die testen zijn allang gevoerd met de beruchte eco bubble koudwasser en die resultaten zijn beduidend een stuk minder.

      Verwijderen
  15. Wij wassen handdoeken, beddengoed, ondergoed en sokken op het ecoprogramma op 60 graden, kleding (pas als het vuil is) gesorteerd op 40 graden, kwetsbare kleding op 30 graden. Af en toe een was op 90 graden om de trommel goed schoon te maken. In mijn machine mag GEEN azijn, dat lost de onderdelen op...... Lees de gebruiksaanwijzing!

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Onze wasmachine gebruikt warmwater dat opgewarmd is door de houtkacel of de zon VIA EEN SIMPELE THERMOSTAATKRAAN . Voordat we dit systeem hadden goot ik gewoon warm water met de hand in de wasmachine , opgewarmd met een ketel op de houtkachel. Scheelt veel stroom, zeker als je wasbare luiers wast. Nu gaat het allemaal automatisch, wat een luxe, maar ik vind het zelf bijvullen eigenlijk geen probleem.helena

    BeantwoordenVerwijderen