dinsdag 25 februari 2014

Een heerlijk dagje bij oma

Gisteren heb ik een heerlijke dag gehad, het was erg gezellig om een dagje bij mijn oma door te brengen. Ze woont zo mooi, haar huis is altijd een inspiratie voor mij geweest. Ze heeft een leuk stukje land om het huis en hier houd ze kippen en ligt een moestuin. Hoewel de moestuin tegenwoordig niet meer door oma wordt onderhouden, want daar is ze met haar 85 jaar niet kwiek genoeg meer voor.

Oma heeft ook altijd verschillende fruitbomen op haar grondstuk gehad. Midden op het erf stond een oude appelboom met kleine zoete appeltjes, deze zat oma altijd de hele zomer te schillen en die werden dan gedroogd of ingemaakt. En ook de pruimenbomen achter bij de kippen waren een traktatie, wij plukten graag pruimen om ze gelijk zo op te eten of om er jam van te maken.

Het was leuk om weer met oma te praten, en te horen over vroeger en mijn familie. Eigenlijk is mijn drang naar landelijk leven en zelfvoorziening helemaal niet zo vreemd, het lijkt in mijn bloed te zitten. De meeste van mijn voorouders leefden op het platteland en waren boeren.

Oma's huis staat niet op het platteland, maar midden in een dorpje. En dat is maar goed ook, dat betekend dat ze veel mensen en hulp om zich heen heeft. Ik vind het erg fijn dat ze nog steeds zelfstandig kan wonen, want zij heeft natuurlijk helemaal geen zin om om een flatje ergens te zitten.

Onlangs hebben mijn oom en tante haar geholpen de slaapkamer naar beneden te verplaatsen, zodat ze de trap niet meer op hoeft. En ook de kelder gaat ze (bijna) niet meer in, ze heeft nu in de hal een koelkast staan. Haar moestuin wordt door iemand anders gebruikt, en zij krijgt in ruil daarvoor een deel van de opbrengst. Ze heeft zelfs iemand die de kippen voor haar verzorgt, in ruil daarvoor kan hij wat van zijn eenden op haar land kwijt. Eigenlijk heeft ze het heel goed voor elkaar zo. Heel mooi vind ik dat! En ook heel fijn om te weten dat ze zo goed verzorgd is.

14 opmerkingen:

 1. Wat fijn zo'n heerlijk dagje en speciaal dat je je oma nog hebt!!! Ik denk ook dat zo iets als zelfvoorzienend willen zijn in je bloed zit. Ik ben ook zo opgevoed maar wilde er vroeger niets mee te maken hebben maar tegenwoordig weet ik dat ik meer op mijn vader lijk dan ik dacht...ik verlang naar een zo zelfvoorzienend mogelijk leven...dit is echter niet even gemakkelijk om te realiseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat jie je oma nog hebt. Echt iets om te koesteren. Ik denk vaak aan mijn oma en opa terug en vind het dan zo jammer dat ik ze maar zo kort heb mogen kennen.
  Inmaken lijkt ook in mijn familie te zitten. Mijn moeder heft dat gen minder mee gekregen. Ik had echter een oudtante met een enorm grote moestuin. Ik kan me nog heel goed haar kelder vol met ingemaakte groente herinneren. Boven hingen dan appels aan een lijn te drogen. Machtig vond ik dat als kind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook heel blij dat ik mijn oma nog heb, wij spreken elkaar ook regelmatig. Maar elkaar zien is natuurlijk het leukste!
   Ik heb mijn opa's nooit gekend dus ik waardeer mijn oma('s) des te meer!

   Het heeft ook op mij veel indruk gemaakt als kind om zelf de groente uit de tuin te halen voor het eten, heel bijzonder vond ik dat!

   Verwijderen
 3. wat cool van je oma dat ze haar tuin ter beschikking stelt van anderen! de ideale manier om regelmatig sociaal contact te onderhouden ook, lijkt me.
  misschien kun je eens proberen om enten te nemen van haar fruitbomen voor in jullie eigen tuin. zo heb je altijd een aandenken aan haar! ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar het schijnt helemaal niet zo moeilijk te zijn. op het internet vind je in elk geval genoeg uitleg erover.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn oma is erg vrijgevig, en deelt wat ze heeft met liefde. Het is een goede eigenschap, en ik zie dat zij daardoor ook weer veel krijgt.

   Wat betreft de fruitbomen, helaas zijn de meeste inmiddels overleden. Achteraf balen wij dat wij de zoete appeltjes boom niet ge├źnt hebben, omdat wij geen idee hebben wat voor ras het was.
   Gelukkig staan er hier op ons grondstuk al verschillende fruitbomen, dus wij zijn goed voorzien!

   Verwijderen
 4. Lijk me een hele ideale situatie voor je oma. Gedroogde appeltjes vind ik zo lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het zeker, ik vind het heel fijn voor haar dat ze nog lekker op haar eigen plekje woont! Ze zou ook zeker niets anders willen!

   Verwijderen
 5. WAt mooi,dat jullie eenzelfde manier van leven hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zij heeft mij ook echt geïnspireerd! Ik kan ook veel van haar leren, en dat is voor mij heel waardevol!

   Verwijderen
 6. Leuk stukje! Wat fijn dat het zo kan he? Je tuin delen, buren die op je letten, verse groenten, fruit en eitjes uit eigen tuin :)
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen