vrijdag 21 februari 2014

Regelen & Romantiek

In Duitsland heb je een ziektenkostenverzekering vergelijkbaar met hoe het voorheen in Nederland was. Dat betekend dat de meeste mensen gewoon in het ziekenfonds zitten, de krankenkasse. De mensen die heel veel verdienen moeten zich privé verzekeren. Omdat ik sinds oktober 2013 geen inkomen heb, kan ik niet in het Duitse ziekenfonds. Daarom ben ik momenteel privé verzekerd.

De premie voor de privé verzekering is afhankelijk van je inkomen, en is ongeveer 14,9%. Daarnaast is er nog een deel pflegeversicherung van 2,05% , als je geen kinderen hebt is dit 2,3%. Omdat ik geen inkomen heb, rekenen ze met een soort ondergrens van € 921,67. Hierdoor kom ik op een maandelijkse premie van € 158,53 en dat vind ik een boel geld!

Nu is het zo dat je in Duitsland met je partner meeverzekerd kan worden als je getrouwd bent, dan zou ik bij mijn vriend in de krankenkasse kunnen. En zolang ik geen inkomen heb, hoef ik dan helemaal geen premie te betalen.
Dat scheelt heel veel!

Daarnaast is het zo dat de belastingtarieven in Duitsland voordeliger zijn voor mensen die getrouwd zijn, en het is ook nog zo dat wij op dit moment nog geen testament hebben. Al deze dingen bij elkaar zijn voor ons praktische redenen om ons trouwen zo spoedig mogelijk te regelen.

Maar dan, wat komt er kijken bij trouwen? Nou ik kan je vertellen, we hadden moeten trouwen voordat wij gingen emigreren. Nu wij eenmaal geëmigreerd zijn hebben we allerlei extra documenten nodig, of wij nu in Nederland of in Duitsland willen trouwen. Naast de normale uittreksels hebben wij of toestemming nodig van de Nederlandse staat ofwel een formulier van de Duitse gemeente waarin staat dat wij hier niet getrouwd zijn. Pfff, ik heb er al helemaal geen zin meer in.

Maar de kogel is door de kerk, we hebben toch maar besloten om er voor te gaan. En we hebben online bij gemeente Den Haag ondertrouw aangevraagd. Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren, maar wij hopen binnen een maandje te trouwen. Spannend!

Komt er dan helemaal geen liefde en romantiek bij kijken? Natuurlijk houden wij heel veel van elkaar, en wij willen graag lang en gelukkig leven. Dat blijkt uit het feit dat wij samen een huis in het buitenland gekocht hebben en geëmigreerd zijn. Volgens mij is dat een zwaardere verbinding dan een huwelijk, want hieruit kunnen we bijna niet meer terug :)

32 opmerkingen:

 1. Ondanks de zakelijke overwegingen toch van harte gefeliciteerd met jullie stap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd.

  En geloof me, je weet niet dat het bestaat, maar je gaat na het trouwen nog meer van elkaar houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben benieuwd hoe het zal zijn, uiteindelijk gaat het toch om alle dagen ná je trouwdag :)

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd! En misschien wat minder romantisch, maar je houdt zo wel lekker geld over om romantisch te doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben ik toch benieuwd wat het wordt: trouwen voor de Nederlandse wet, aangezien je in Den Haag ondertrouw hebt aangevraagd? En misschien iets te persoonlijk...wordt het in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?

  Hoe dan ook: Gefeliciteerd!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben inderdaad besloten om in Nederland te trouwen, zodat onze ouders niet naar Duitsland hoeven te komen. En wij hoopten dat het iets makkelijker zou zijn, omdat wij beide nog Nederlanders zijn.
   En verder, wij trouwen gewoon in gemeenschap van goederen.

   Verwijderen
 5. Ach meid...als je voor elkaar kiest en samen door het leven gaat ben je toch eigenlijk al getrouwd...ook al is dat dan niet voor de wet...partner en ik zijn op een maandag getrouwd met z'n 2-en voor 50 euro...(ook wel vanwege eventuele voordelen maar ja dit is nederland helaas) en wij zijn net zo romantisch...of nuchter zoals altijd!!! Maar het is wel spannend en ook erg leuk!!! Gefeliciteerd in ieder geval!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Wij zijn ook van plan om op een gratis moment te trouwen, dus een maandagmorgen waarschijnlijk. Heel simpel met de ouders erbij, wellicht houden we in de zomer nog een feestje met wat meer mensen. Voor nu is het prima zo :)

   Verwijderen
  2. Ouders als getuigen?

   Wel zelf getuigen regelen hoor, anders kost het je.

   Verwijderen
  3. Ja een feestje in de zomer is een leuk idee. Dat willen wij ook ooit nog eens...maar het is nu al 4 jaar geleden...ach wie weet deze zomer..;o)

   Verwijderen
 6. Heel praktisch inderdaad....maar wel superleuk! Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alvast gefeliciteerd. Momenteel kleven er zoveel voordelen aan vast voor jullie dat ik dit ook zou doen. Die extra formulieren viel in het verleden toch wel mee. Toen was het 1 fomulier om te bewijzen dat je niet al getrouwd was. Maar nu praat ik over 26 jaar geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet het nog even goed uitzoeken, voorlopig moeten wij een aufenhaltsbescheinigung bij de Duitse gemeente halen en beide een uittreksel van het geboorteregister halen. Verder weet ik nog niet, wordt vervolgd.

   Verwijderen
 8. Verstandig plan. En waren in vroeger tijden huwelijken niet meestal zakelijke overeenkomsten om bezit veilig te stellen? In ieder geval gefeliciteerd met jullie voornemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd. Uiteindelijk hebben jullie al voor elkaar gekoze door te emigreren samen. Zelf heb ik niet veel met trouwen ondanls dat ik vriend vaak manlief noem. Mochten we ooit trouwen dan is het om praktische redenen. Voor mijn gevoel zijn we eeuwig aan elkaar verbonden omdat we samen een kind hebben. Zij zal ons altijd samen verbinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het net zo als jij. Een kind is natuurlijk een hele grote verbinding samen, een huwelijk valt daarbij eigenlijk in het niets ;)

   Verwijderen
 10. Feest rondom een huwelijk is overrated. Het gaat ect om de tijd erna, dat moet kloppen. Wij zijn jong getrouwd, en ook nog eens zes weken nadat we besloten dat te doen. Onze 'bruiloft'.was lowbudget, maar ons huwelijk is goud waard!

  Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Liefde en praktisch denken gaat prima samen hoor;-) Zo sloten wij ooit een samenlevingscontract af met als doel een huurflat te krijgen. Nooit spijt van gehad! Verder zijn we nooit gekomen, geen huwelijk bedoel ik, maar nog wel altijd samen. Wel hebben we altijd geroepen dat we zouden trouwen wanneer we naar het buitenland zouden verhuizen, maar dat zie ik niet meer gebeuren. Maar het is gewoon zoveel praktischer.
  Dus: van harte gefeliciteerd!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! In Nederland is het eigenlijk ook helemaal niet nodig om te trouwen, volgens mij heb je daar als samenwonenden dezelfde voordelen als gehuwden.

   Verwijderen
 12. Mijn vriendinnen en ik hebben geen trouwfeest gegeven. Gewoon een leuke dag samen met ouders en papiertje halen was goed. Ik zou het weer zo doen als het nodig is.
  Gefeliciteerd.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gefeliciteerd! Je hebt gelijk. Wij zijn indertijd getrouwd vlak voor mijn vriend in dienst moest. Wij woonden toen al samen. Hij was 23 omdat hij eerst studieuitstel had gehad. Hij was voordat hij in dienst ging ook leraar naast zijn studie. Ongeveer een halve baan. Toen hij getrouwd en wel in dienst ging kregen wij kostwinnersvergoeding. Ik kon toen zonder geldzorgen mijn studie afmaken. Deze praktische overweging heeft ons al met al een hoop voordeel opgeleverd en we zijn nu nog steeds bij elkaar.... Al 43 jaar getrouwd
  Veel geluk gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow 43 jaar! Dat is super!
   Daar mag je best wel trots op zijn in deze tijden :)

   Verwijderen
 14. Gefeliciteerd! En ja wij zijn ooit (nog steeds hoor) ook getrouwd vanwege veul te dure ziektekostenverzekeringen en meer van dat soort shizzle.
  Het puur om praktische (en prijstechnische) redenen trouwen komt nog steeds meer voor dan je denkt ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gefeliciteerd, hoe je trouwt ect dat is helemaal aan jullie het hoeft toch geen bakken met geld te kosten om jullie liefde te tonen dat hebben jullie allang aan elkaar gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen