woensdag 26 februari 2014

Verse pasta

Sinds enige tijd maak ik nu mijn pasta helemaal zelf. Dat is mede gekomen doordat ik nu verse eieren van de kippen heb, en ik die graag voor van alles gebruik. Maar het bevalt mij goed, het is simpel maar super lekker. Dus hier natuurlijk het recept!

Ingrediënten voor twee porties:
150 gram bloem
2 eieren
1 eetlepel olijfolie
1 snufje zout


Dat is het al! De olijfolie is zelfs optioneel, maar ik vind het wel lekker.
Je mengt alle ingrediënten in een kom (ik roer het eerst even door) en daarna kneed je het goed door elkaar. Als het nog iets te droog is kan je wat water toevoegen, totdat je een mooie samenhangende deegbal krijgt.


Nu neem je het deeg en maak je het plat, rol het uit met de deegroller totdat het een paar millimeter dun is. Zorg dat je genoeg bloem op je werkblad gebruikt zodat het niet plakt.


Als je tevreden bent over de dikte, bestuif je het deeg aan beide kanten goed met bloem en rol je het voorzichtig op.


Nu neem je een scherp mes, en snijd je stukjes van je rol. Je kan zelf bepalen welke dikte je wilt, afhankelijk van waar je zin in hebt. Ik snijd ze meestal in een breedte tussen de 3 en 5 millimeter.


Rol nu de afgesneden rolletjes pasta af tot ze een sliert zijn, en be-bloem ze eventueel nog wat extra zodat ze zeker niet aan elkaar plakken. Nu ben je al klaar!


De verse pasta kan je koken op gelijke wijze als je gedroogde pasta zou koken, alleen iets korter. Ik kook deze slierten in ongeveer 5 min gaar, en serveer ze met een heerlijke tomatensaus. Hmmm!

Natuurlijk kan je ook oneindig variëren met dit recept. Hier lees je  bijvoorbeeld hoe je gekleurde pasta kunt maken, zij voegt aan deze hoeveelheden 2,5 eetlepel bieten- of spinaziesap toe. En als je volkoren pasta wilt, dan kan je de helft van de bloem door volkorenmeel vervangen. Je kan natuurlijk ook rood/oranje pasta maken met tomatenpuree erdoor, of het kruidiger en kleurrijker maken door wat verse kruiden in het deeg te mengen. Er is genoeg te proberen, leuk!

21 opmerkingen:

  1. Dat ga ik zeker eens proberen!
    Bedankt!

    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als ik dit zo zie voelt het bijna ondraaglijk om glutenintolerant te zijn. hmm, zelfgemaakte pasta!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan dit ook glutenvrij maken, dan maak je gebruik van glutenvrije bloem. Op deze site vind je een voorbeeld van het recept:
      http://judesdiner.wordpress.com/2013/10/26/verse-pasta/
      En op deze site zie je hoe je zelf glutenvrije bloem mengt/maakt:
      http://www.thermomixrecepten.com/1/post/2013/07/glutenvrij-bloem-zelf-maken-thermomixrecept.html.

      Dus met een beetje geluk hoef je niet zonder!

      Verwijderen
  3. Dat ziet er veel eenvoudiger uit dan ik dacht. Ik ga het binnenkort zelf ook eens proberen! Voor hoeveel personen is het recept dat je hier hebt opgeschreven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit zijn twee porties, dus voor twee personen.
      Het is ook echt super simpel, en het is ook heel goedkoop.
      Je komt voor twee porties op nog geen 40 cent, uitgaande van goedkope bloem en vrije uitloop eieren. Met bio bloem is het ongeveer 10 cent duurder.

      Verwijderen
  4. Jee, ik wist niet dat het zo simpel was. Ga het zeker ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is echt heel simpel, en zelfs de eerste keer was ik met 20 minuutjes klaar. Je wordt er natuurlijk steeds handiger in, en dan gaat het wat sneller.

      Verwijderen
  5. Nog nooit zelf gemaakt, morgen gaan we je recept uitproberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi, hoi!
    Wat heb je een super leuk blog! Sterkte met de sollicitaties.
    Ik vind het helemaal geweldig zoals jij je leven inricht,
    Echt zo leuk om te lezen.
    Je recept ga ik binnenkort proberen.
    Groetjes, Rinske

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klinkt goed! Ga ik zeker binnenkort eens proberen, heb je misschien ook een lekker deegrecept voor een pizzabodem? Gr. Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sorry zie het recept nu staan voor de pizza , die ga ik ook proberen. Gr. Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh dat is eigenlijk verbazingwekkend makkelijk zeg! Ga ik ook eens proberen. Maar dan met spelt want ik kan niet zo goed tegen tarwe ;)
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is bakmeel ook goed?
    Groetjes mij (eigenlijk gewoon Timo :) )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bakmeel is bloem met daaraan bakpoeder toegevoegd. Het kan prima lijkt mij, maar is wel duurder dan gewone bloem.

      Verwijderen
  11. Ik heb vandaag zelf de pasta van jouw recept gemaakt! Het was erg lekker, bedankt voor het lekkere recept!
    Groetjes Timo

    BeantwoordenVerwijderen