zondag 2 februari 2014

Speculaas popjes


Ingrediënten:
125 g roomboter
90 gr bruine basterdsuiker
2 gr zout
2 theelepels speculaaskruiden
200 gr zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk

Bereidingswijze:
De boter zacht roeren met de suiker, het zout en de kruiden. De helft van het zelfrijzend bakmeel met 1 lepel melk erdoor mengen en daarna de rest van het bakmeel en zo nodig de rest van de melk toevoegen. Alles goed doorkneden tot je een mooi egaal bruin deeg hebt. Leg het deeg weg om op te stijven.


Neem je speculaasplank en zorg dat je er goed veel bloem op doet. Pak een stukje deeg en druk het in de vorm, het hielp mij om er eerst een worstje in de lengte van de pop van te rollen. Als je hem goed gevuld hebt, neem je een mes en snijd je het overtollige deeg glad langs het hout af. Draai het plankje om met een goede klap om de poppen er uit te tikken.







Leg de poppen op een bakblik en bak ze op 160 graden ongeveer 30 min. Ik haalde uit mijn deeg 15 poppen, maar dat ligt natuurlijk aan de grootte van je plank.


Voor mij was het vandaag 'bakdag'. Ik heb (samen met de poppen) vandaag 3 volkorenbroden, 1 rozijnenbrood en 3 pizza's gebakken. Ik ben er gewoon moe van!


De speculaasjes zijn voor bij de thee, en ook een deel voor de buurvrouw. Zodat ik niet met lege handen aankom :). De pizza met de restjes kip van gisteren was heerlijk, en genoeg om morgen nog een kliekje pizza bij de soep te hebben.
Ik kijk er nu al naar uit!

18 opmerkingen:

  1. Ha lekker koekjes, brood en pizza fijn bezig. Wat zal het lekker ruiken in je huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige broden!
    En die speculaaspopjes zijn erg leuk (en vast lekker). Ik had ooit een klein plankje, maar kreeg nooit het deeg er meer uit. Plankje daarom maar weg gegeven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moest ook even wennen, de eerste ging er lastiger uit, daarna heb ik er gewoon veel meer bloem in gedaan. Ze zijn heerlijk geworden!

      Verwijderen
  3. Voel je je dan ok net een klein bakkersbedrijfje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja echt wel :)
      Ik ben volgens mij wel vier uur achtereen bezig geweest, aan een stuk. Ik zat echt in de zone :) Maar het resultaat mag er zijn!

      Verwijderen
  4. Ziet er goed uit je baksels. Ik heb vandaag je recept voor volkorenbrood en koekjes gebruikt. Smaakt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Vaak zijn de simpelste recepten het lekkerst. Ik doe er meestal nog wat zonnebloem en pompoenpitten in, of wat kaneel/ speculaaskruiden. Zo heb je wat variatie :)

      Verwijderen
  5. Leuk..en lekker allemaal! Genieten is dat hè, al dat bakken en die geuren en smaken..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk! Ik kan niet wachten om vanmiddag een snee rozijnenbrood te proeven, met roomboter en kaas! Hmmm ;)

      Verwijderen
  6. Ik heb zaterdag zo'n bak/ kookmiddag gehad. Ik had zo veel pompoenen dat ik een deel wilde verwerken. Ik heb een grote pan sope gemaakt waarvan ik een deel heb ingevroren. Daarna zoete kaneel-pompoenbroodje gemaakt. Heerlijk lekker kleverig: echt de lekkerste broodjes die er zijn. En toen nog Griekse kaastaart. Moe maar voldaan zat ik aan het einde van de middag op de bank. En het mooie ik kan nog een paar dagen lang van alles genieten.
    Leuk dat je ook zo lekker bezig bent geweest. In min directe omgeving ben ik de enige die hiervoor nog tijd wil nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken ook weinig mensen die alles helemaal zelf maken, eigenlijk alleen de buurvrouw. Maar zij is ook al wat ouder, van een andere generatie. Het is zo'n lief mens, elke keer als ik langs kom heeft ze weer wat zelfgebakken lekkers bij de thee :)

      Verwijderen
  7. Reacties
    1. De eerste speculaasjes zijn al gesneuveld, en ik kan je vertellen: ze waren heerlijk :)

      Verwijderen
  8. Ziet er allemaal heerlijk uit! Gebruik je een vorm voor je broden? Ze zijn zo mooi gevormd! Hier staat brood bakken morgen weer op het programma. Het is ook lekker om gedroogde abrikozen, dadels en vijgen in een bood te verwerken, met een snufje kaneel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik inderdaad een vorm voor mijn broden, ik vind dat praktischer. Ten eerste zijn je sneeën allemaal redelijk even groot, maar het is ook handiger tijdens het rijzen en zo houd ik mijn bakplaat vrij om bijvoorbeeld koekjes te bakken ;)
      Leuk idee om zoveel gedroogd fruit erin te verwerken, lijkt me lekker! Een snufje kaneel doe ik al wel eens, of speculaaskruiden. Ik noem het dan een goed-humeur-brood :)

      Verwijderen
  9. Goede benaming ;), beetje muesli bovenop en het is een goed-humeur-mueslibrood.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm, krijg er meteen zin in!
      Klinkt als iets wat je bij een luxe bakker koopt :)

      Verwijderen