dinsdag 4 februari 2014

Tandarts

Vriend heeft al een tijdje een dode kies, waar hij tot enige tijd terug nog veel last van had. Inmiddels is de last/pijn redelijk voorbij, maar zijn tandarts had besloten dat deze kies eruit moest. Nu had hij eerder een afspraak staan bij de tandarts in Nederland, maar nu hij daar niet meer werkt is dat een beetje ver rijden. Aangezien wij toch eens moeten inburgeren hebben we de buren gevraagd naar een goede tandarts in de buurt.

Gisteren zijn we (samen, want ik ben ook nieuwsgierig) naar het buurdorp gefietst om naar de tandarts te gaan. En daar werden we heel vriendelijk geholpen! De tandarts in kwestie was eigenlijk tandchirurg, en hij wilde eerst even kijken. Het zag er goed uit, en hij wilde vriend zijn kies wel trekken.

Toen wij vroegen naar een prijslijst en/of begroting zodat wij voorbereid zijn op de kosten, werden wij heel vreemd aangekeken. Maar als we even zouden wachtten, zouden ze het even opzoeken. "Dat is dan € 25,-" zei de assistente. Wij kijken haar verdwaasd aan, misschien waren wij niet duidelijk. "Het gaat om het trekken van de kies he? Met verdoving?". Wat blijkt, het trekken is € 25,- inclusief verdoving!
Dat valt reuze mee!

Dus volgende week mag vriend terugkomen, en wordt hij door de vriendelijke arts geholpen! Naast de reiskosten naar Nederland, besparen we ook nog flink op de kosten van de behandeling. Het was dus een goede zet om het op deze manier op te lossen, super!

17 opmerkingen:

 1. zo, dat is goedkoop, hier kost het ernaar kijken al een 20 euro en is er nog niets gebeurd en kost het je bijna 90 euro om een kies te trekken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook, ik had meer op € 100,- gerekend! Wij zijn er blij mee!

   Verwijderen
  2. In Nederland kost de verdoving al 16 euro.
   Duitsland is toch een heel stuk goedkoper lijkt het.

   Verwijderen
 2. Fijn zo'n meevaller!
  Medische kosten in Duitsland zijn over het algemeen stukken lager dan in Nederland.
  Afhankelijk van bij welke verzekeraar je verzekerd bent, en of je middels je Nederlandse verzekering bent aangemeld bij een Duitse Krankenkasse, zijn dit soort ingrepen, alsmede de standaard controles, vaak zelfs gratis.
  Je kunt zo enorm besparen op je ziektekosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, we moeten even afwachten maar het kan zelfs volledig vergoed worden. Maar ik reken er liever nog niet op ;)

   Verwijderen
 3. Waarom moet het hier zo duur zijn? In de vakantie in Frankrijk was mijn man ook zo goedkoop uit bij de tandarts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Apart is dat he? Ik gok dat het te maken heeft met het zorgverzekeringssysteem in Duitsland. Zij hebben hier nog het oude ziekenfonds/ particulier systeem.

   Verwijderen
 4. Mijn man gaat 2x per jaar naar een specialist in Duitlsand voor zijn ogen. Hij wordt daar helemaal doorgelicht iedere keer dus je zou denken dat wordt een gepeperde rekening. Dat valt dus reuze mee. In Duitsland zijn de medische kosten een stuk lager. En wij zijn ook onder de indruk van hoe daar met patienten om gaan: geen wachtlijsten en ze nemen de tijd om je goed te onderzoeken en de resultaten toe te lichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat idee heb ik ook, de behandelaars nemen altijd ruim de tijd voor je. Heel fijn is dat!

   Verwijderen
 5. Mocht je de volgende keer weer gaan, vraag dan naar het zogenaamde bonusheft... je krijgt dan bepaalde ingrepen volledig betaald van de Krankenkasse omdat je elke keer voor controle gaat...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal eens vragen, bedankt voor de tip!
   Waarschijnlijk/ hopelijk wordt deze ingreep zelfs volledig vergoed. Maar de assistent zou daarvoor even met onze krankenkasse bellen. We wachten af!

   Verwijderen
 6. Wouw dat zou ik ook wel willen in duitsland hihi. Hier is het helaas een heel stuk duurder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer is dat he? Gewone zorg wordt onderhand onbetaalbaar in Nederland.

   Verwijderen
 7. ja, nederland is inderdaad heel duur voor dat soort dingen, ook in vergelijking met belgië. wat ik al helemaal niet snap zijn de lange wachtlijsten in nederland. in belgië kost een standaard tandarts behandeling iets boven de 50 euro, maar je krijgt het grootste deel terugbetaald, op voorwaarde dat je één keer per jaar op controlebezoek gaat.
  dit maakt duitsland voor mij in elk geval ook een stuk aantrekkelijker (aantrekkelijk was het al, maar toch leuk weer iets positiefs te horen dat ik nog niet wist!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat Belgie ook goedkoper is dan Nederland. Ik vraag mij af waar het aan ligt, maar ik denk het zorgverzekeringssysteem.
   Hoe dan ook, wij hebben er geen last meer van :)

   Verwijderen
 8. Schoonvader gaat al jaren naar Duitsland met zijn gebit als er iets aan mankeert. Scheelt veel geld en vaak nog beter opgelost ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handige schoonvader ;)
   Waarom ook niet, als je betere kwaliteit kan krijgen voor minder geld dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt!

   Verwijderen