woensdag 6 augustus 2014

Een rondje door de tuin

Ik heb door mijn werk de laatste tijd helaas niet veel tijd gehad om de tuin bij te houden. Maar ondanks dat ik de tuin een beetje heb laten verwilderen, groeit en bloeit alles in overvloed. Het blijft bijzonder om te zien hoe er gewoon eten aan je planten groeit, en ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik heb een enorme overvloed aan courgettes, bolcourgettes, gele courgettes en groente courgettes. Ik maak courgette zoet zuur, gevulde courgette, courgettesoep en andere gerechten waar courgette in verwerkt is en het kan nog niet op. Ik heb zelfs aan mijn collega's wat courgette uitgedeeld en ik hou nog over!

Ook heb ik goed veel augurken, de planten doen het heel erg goed. Eke keer als ik bij de planten kom liggen er weer nieuwe ranken die ik op kan binden. En ik ben elk weekend druk met inmaken. De pompoenplanten beginnen nu ook goed te groeien, lange ranken kruipen over het gras en ze zitten vol met vruchten. Helaas lopen de flespompoenen wat achter op de rest, maar dan kan ook prima aan de soort liggen. Afwachten dus.

Het is nog flink wat werk om alles te verwerken, zeker omdat ik voltijd werk. Het is inmiddels vaste prik om op zaterdag in te maken, en ik begin al aan het einde van mijn voorraad potjes te komen. Maar daarentegen begint de voorraadkast steeds voller te raken, en dat is heel mooi om te zien!

  

 

18 opmerkingen:

 1. Geweldig hoor Maia! En zo knap dat je naast je voltijds baan ook al dat inmaken e.d. er gewoon bij doet, menigeen zou het zich gemakkelijker maken. Petje af voor jou/jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je maakt mij verlegen, zoveel doe ik niet hoor. De tuin is zelfs behoorlijk verwilderd :)

   Verwijderen
 2. Mooie oogst ! Het is een zeer goed jaar voor courgettes en pompoenen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het zeker! De laatste jaren had ik steeds een ziekte in mijn courgettes, maar dit jaar doen ze het volop!

   Verwijderen
 3. Op Allerhande.nl staan volop recepten met courgette google maar eens op courgettetaart ah. Er staan zowel zoete als hartige varianten op. Jij weet ze vast wel je eigen gezondere twist te geven. Maar ter inspiratie kan het sowieso dienen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal eens kijken, ik ben dol op hartige taart!
   Ik zal ook al recepten voor gezonde pizza met courgette, en ik bedenk mij dat ik nog een heerlijk recept heb voor vegetarische lasagne waar ook courgette in gaat.

   Verwijderen
 4. Dat ziet er goed uit! Ik heb ook nog een aantal courgettes, dus zal ook eens wat recepten gaan zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf zo'n mooie voorraad lekkers! groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een oogst zeg, lijkt me heel fijn. Vind je het ook leuk om te doen/hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het zeker leuk! Hoewel het veel werk is naast mijn werk. Maar ik laat gewoon wat andere klusjes liggen die ik minder leuk vind ;)

   Verwijderen
 7. Ook hier is de flespompoen later dan de andere pompoenen (en later dan de courgettes). Hij maakt eerst een boel knoppen aan en dan schieten die in bloei. Voor je het weet hangt er een butternut aan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig! Want deze zijn ideaal, die kan je gewoon zo bewaren zonder verwerken, in de kelder hangen en klaar :)

   Verwijderen
 8. Trouwens, de collega's die je courgettes uitdeelt kun je natuurlijk ook vragen om af en toe wat klik-klak (jam)potjes voor je mee te nemen. Lijkt me voor beide partijen een prima ruil :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waar ik gewoond heb, boden mensen het teveel uit hun tuin langs de weg te koop aan. Gewoon op een tafeltje met een spaarpotje ernaast (meestal vastgemaakt met een dun kettinkje, dat dan weer wel) en een bordje erbij met de prijzen. Bv. € 0,50 voor een courgette. Je woont landelijk, als ik het goed begrijp, maar als er toevallig een fiets- of wandelroute langs je huis loopt, is het misschien een idee. Je hoeft dan niet alles zelf in te maken, je hoeft het teveel ook niet weg te gooien en je hebt een mooi extra zakcentje...

  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij wonen in een straat die voornamelijk gebruikt wordt voor bestemmingsverkeer, ik weet niet zeker of dit voor ons zal werken. Ik zal er eens over na denken.

   Verwijderen