vrijdag 22 augustus 2014

Klussen, vooruitblikken op het volgende project

Op dit moment werken de jongens aan de vernieuwing van het dak zodat de zonnepanelen er (eindelijk) geplaatst kunnen worden. Ik vind het zo gaaf dat wij (ok, zij) er eindelijk mee bezig zijn! Natuurlijk is het allemaal een meerjarenplan, maar het blijft leuk om weer een stapje verder te gaan in het proces!

Inmiddels hebben wij eindelijk de financiƫle ruimte om met deze dingen aan de slag te gaan, en dat bied perspectief. Steeds vaker filosoferen wij over wat de volgende klus gaat zijn, en dat beslissen is nog niet zo makkelijk. Voorlopig liggen onze wensen gelukkig wel erg op een lijn. Nadat wij klaar zijn met de zonnepanelen is het volgende project om het plafond/dak boven de 3 aparte kamers op de begane grond te vernieuwen en te isoleren.

Een van de slaapkamers op de benedenverdieping

Wij hebben namelijk twee slaapkamers en een badkamer op de begane grond, deze liggen onder de hooizolder. De vloer van de hooizolder is oud en kapot, en direct daaronder liggen dus die kamers. Dat betekend dat hier in de winter enorm veel warmteverlies plaatsvindt. En, ook niet onbelangrijk, dat er veel viezigheid en stof is. Ondanks het systeemplafond wat daar inzit, omdat het fijne stof vanuit de hooizolder er toch door dwarrelt (mede door de muizen die er tussen lopen).

Dus wat gaat daar gebeuren is het volgende:
1. Eerst halen wij de oude vloer van de hooizolder weg boven deze kamers, het gaat om ongeveer 40m2 oude planken.
2. Daarna gaan wij de ruimte die daardoor vrijkomt schoonmaken, waarschijnlijk met een industriĆ«le stofzuiger. Gelijktijdig beoordelen wij of de draagbalken nog in orde zijn  (wij verwachten /hopen dat het zo is).
3. Vervolgens vullen wij deze ruimte met  isolatiemateriaal.
4. En uiteindelijk dekken wij de vloer weer af met nieuwe platen.

De hooizolder, hier nog met stro

Als je het zo ziet lijkt het heel simpel, en het principe is ook simpel. Maar de uitvoering zal nog flink wat voeten in de aarde hebben. Het is veel tillen, slepen en dat alles op de muffe, oude hooizolder. Hiervoor hebben wij echt nog wel wat hulp nodig, zeker omdat ik eigenlijk niet op de hooizolder durf te komen.

Financieel gezien is het niet de grootste klus, ik heb € 1.250,- als richtlijn voor de kosten van het gehele project. Ik wil het liefste een natuurlijk isolatiemateriaal, hennep of schapenwol. Natuurlijk kan het goedkoper, maar goedkoop is niet altijd het doel.  Wij sparen voor dit soort uitgaven in een potje voor de kosten voor het onderhoud van het huis. Ik wil graag zo veel mogelijk sparen, maar ik denk dat deze investering uiteindelijk veel meer oplevert. Wij zullen natuurlijk besparen op verwarmingskosten, en dat merk je uiteindelijk weer op de gasrekening.

Als deze klus geklaard is dan kunnen wij ook de slaapkamer in orde maken. Op dit moment slapen wij nog in de woonkamer op een matras op de grond. De slaapkamer beneden en de kleinere slaapkamer ernaast zijn nu nog rommel/opslag kamers. Het lijkt mij ook zeker leuk om die op te knappen en in te richten, en ik kijk er toch ook wel weer naar uit om weer in een bed te slapen. Voorlopig zal het wel even duren allemaal, wij beginnen hier pas aan als de panelen op het dak liggen en ons spaarpotje weer gevuld is. Misschien deze winter en anders volgend voorjaar. Het blijft even afwachten, maar het is een leuk vooruitzicht!

18 opmerkingen:

 1. Wat zijn jullie lekker bezig zeg! Ook gaaf van de zonnepanelen!! Ik ben op het moment ook in de slaapkamer bezig, minder ingrijpend dan hoe het bij jullie klinkt, maar wel een klus die al veel te lang is blijven liggen, dus fijn om daar eens vorderingen in te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik vind het ook heel leuk en bevredigend om zoiets te doen, en dan genieten van de vruchten van je werk achteraf!

   Verwijderen
 2. Goed dat het isoleren van die zolder hopelijk voor de winter af krijgt, dan heb je gelijk resultaat van je werk!
  Succes!!
  lara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is even afwachten, maar we zullen het zien. We hebben het in elk geval voor de winter erna af :D

   Verwijderen
 3. Die hooizolder is wel leuk zeg! Maar ik begrijp dat het niet handig is, als het zo tocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ruimte van de hooizolder is prachtig! Als wij het geld hadden zouden wij er een super mooi en ruim appartement kunnen maken en dat dan verhuren. Want de ruimte is groot genoeg om er minimaal 2 mensen ruim te kunnen laten leven. Wie weet komt het er nog een keer van, als wij geld over hebben.

   Verwijderen
 4. schapenwol? dat klinkt ook niet muizenproof? :- )))))))

  Wat een karwei gaat dat worden!
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schapenwol is net zo muizenproof als bijvoorbeeld glaswol, niet dus. Het belangrijkste is zorgen dat het deze keer goed dicht zit, dat vereist zeer secuur werken. Het voordeel is dat wij grote platen gaan gebruiken, die kunnen wij makkelijker op elkaar aansluiten dan die dunne latjes.

   Verwijderen
 5. heel leuk dat jullie ecologisch isoleermateriaal willen gaan gebruiken! mijn ouders zijn in ieder geval heel tevreden met hun hennep isolatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ons is het een logische keuze, ook al is het duurder. Ik ben blij dat wij het ons kunnen veroorloven om deze keuze te maken!
   Goed om te horen dat je ouders tevreden zijn! Ik hoop dat wij dat ook zullen zijn!

   Verwijderen
 6. Lijkt mij heerlijk schapenwol als isolatiemateriaal. Klinkt heel milieuvriendelijk. Kan je geen katten op die hooizolder loslaten of inderdaad eerst al het hooi verwijderen en daarna de katten uitzetten! Sterkte met al de plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De katten lopen ook op de hooizolder, maar zij kunnen niet tussen de vloerplanken komen. En omdat de muizen dat wel kunnen hebben zij het voordeel. Daarom is het wenselijk om dat mooi strak dicht te maken, zodat de muizen er niet tussen kunnen komen.
   Ik geloof dat wij niet tegen kunnen houden dat er af en toe een muis loopt, dat is hier nu eenmaal normaal. Maar we moeten wel proberen het wat meer ontoegankelijk te maken voor ze!

   Verwijderen
 7. Ken je dit bedrijf en hun produkten, mss kun je er iets mee . http://hempflax.com/
  Groetjes, Siek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze kende ik nog niet, ik zal eens kijken. Hoewel ik na een korte rondgang het idee heb dat dit soort producten in Duitsland goedkoper zijn.

   Verwijderen
 8. je kunt ook met stro isoleren, kan je gelijk al dat stro hergebruiken!
  heel misschien nog een ideetje...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was eigenlijk de oude situatie, door al het stro op de zolder was er geen isolatie nodig. De reden waarom dat stro weg moet is de verzekering, door het brandgevaar van stro wordt deze anders onbetaalbaar. Dus dat gaat helaas niet op.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp het, jammer

   Verwijderen
 9. Flinke klus! Maar met de juiste apparatuur zeker te doen!

  BeantwoordenVerwijderen