vrijdag 29 augustus 2014

Internet uit het stopcontact


Ik ben altijd wat terughouden wanneer het gaat om apparaten die elektromagnetische straling uitstoten. Als ik het kan vermijden dan doe ik dat, zo hebben wij bijvoorbeeld geen magnetron en geen dect telefoon in huis en draag ik geen mobiele telefoon bij mij. Tegenwoordig hebben wij zelfs geen wifi meer in huis! Maarten had een hele goede oplossing hiervoor, waar ik eerlijk gezegd nog niet van had gehoord. Wij hebben inmiddels internet uit het stopcontact!

Er zijn speciale apparaatjes te koop, de powerline-adapters. Je hebt er minimaal twee nodig. Een gebruik je bij je modem. Het internet signaal wat uit je modem komt sluit je hierop aan, vervolgens gebruik je de tweede in de ruimte waar je internet wilt hebben. Voor elke volgende ruimte kan je een extra adapter toevoegen. En het is een plug-en-play apparaat, het vereist geen moeilijke technische handelingen.

Voor ons is het een uitkomst. Eerder hadden wij nog een heel lang snoer door de gang lopen, wat lastig is met stofzuigen. Maar inmiddels hebben wij geen snoer meer nodig, het is echt ideaal! Het is niet alleen handig voor mensen die straling willen vermijden, maar ook voor mensen die een slecht wifi signaal hebben. Als je op zolder geen goed signaal hebt, kan je gewoon via je stopcontact internetten zonder allerlei nieuwe kabels te trekken.

Wij hebben wel even goed vergeleken, want er is nogal een prijsverschil in het aanbod. Ik zag verschillende startpakketten voor meer dan € 100,-! Wij hebben een setje van € 30,- dat vond ik een redelijke prijs.  Eventuele extra adapters kosten ongeveer € 15,- per stuk.

13 opmerkingen:

 1. Oh, nooit van gehoord nog.
  Daar ga ik eens naar kijken, lijkt me wel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat handig, hier hebben we wel telefoon, wifi, enz. Ik stond wel op het punt om een wekkertje te kopen inplaats van de mobiel op de slaapkamer. Ik wil immers apparaten op de slaapkamer hebben :) geen tv, radio enz...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee jaar geleden vonden we zo'n set op een rommelmarkt in Frankrijk. Voor die prijs wilden we wel proberen. Het bevalt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij hebben ze ook. Niet om straling te voorkomen, maar om overal in huis goede ontvangst te hebben. Alleen denk ik, dat die apparaatjes toch ook straling zullen uitstoten? Anders zouden je computers toch het internetsignaal niet kunnen opvangen?

  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het internet signaal wordt via deze apparaatjes door de stroomkabel gestuurd. Doordat jij je internetkabel weer aan het apparaatje en je laptop aansluit komt het signaal in je computer.

   Verwijderen
 5. Uhm. Ik lees op verschillende sites dat je op die manier juist de straling door je hele huis heenstuurt. Hebben jullie het helemaal uitgezocht, hoe het hiermee zit? Ben wel nieuwsgierig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal nog eens verder nakijken. Maar volgens mij gaat het om verschillende soorten straling. Alle apparaten hebben volgens mij elektromagnetische straling in meer of mindere mate.
   Mobieltjes, radio en draadloos internet gebruiken radiogolven. Dit is dan een zeer hoge frequentie, en lijkt mij zeker niet gezond.

   Nu gebruik je een apparaatje in een stopcontact. Natuurlijk heeft dit apparaatje een stralingsveld, net als elk ander elektrisch apparaat. En hij zend en ontvangt data over de stroomkabel. Maar deze kabel lag er al, en wordt ook al gebruikt. Het enige verschil daarin is dat er nu een tweede signaal overheen loopt. De vraag is of de eventuele straling die daar vanaf komt zoveel slechter is dan wifi, ik betwijfel het maar zal het eens extra nazoeken. Anders gaan wij gewoon kabels trekken hier :)

   Verwijderen
 6. Het lijkt me inderdaad dat het ook straling geeft want hoe moet het anders bij je laptop enz. komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien onduidelijk omschreven. Maar je neemt dus een stopcontact dicht bij je modem. Hier laat je het internetsignaal via een normale kabel naar je 1e kastje gaan wat je in het stopcontact stopt. Nu stop je het 2e kastje in de kamer waar je internet wilt, en daar laat je weer een kabel van dat kastje naar je pc/laptop gaan. Het internet signaal is nu volledig bekabelt, echter een deel via de stroomkabel.

   Verwijderen
 7. Je moet dus altijd je laptop daar aan aansluiten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het is gewoon internet met een kabel. Het voordeel zit er in dat je de kabel niet overal door het huis hoeft te trekken. Je kan dus kortere kabels gebruiken, en alleen in de kamer waar je wilt zitten.
   Voor ons betekent dat dat er geen lang snoer meer door de gang loopt ;)

   Verwijderen
 8. Dit hadden wij ook een hele tijd, tot wij erachter kwamen dat je dan de straling die internet normaal geeft via wifi nu via de stroomkabel gaat. Als je dat ding in het stopcontact hebt schijnt de kabel die van het ene naar het andere stopcontact flink wat uit te stralen. Of dit slechter is dan wifi weet ik niet, maar dit is voor ons een reden geweest om gewoon ouderwets kabels te leggen. Ik heb nog even voor je gezocht op internet en kan niet veel terugvinden hierover (had toen een website gevonden met goede informatie hierover), maar hier wel een linkje waarin uitgelegd wordt wat het nadeel van die 'powerline adapters' is. http://www.stopumts.nl/doc.php/Voorlichting/7983/powerline_adapters_(internet_via_het_stroomnet)_en_commentaar?printen=1

  Ik hoop dat je er wat aan hebt! ;)

  BeantwoordenVerwijderen