vrijdag 8 augustus 2014

Zelfvoorziening en vrijheid

Mijn weg naar zelfvoorziening gaat niet alleen over groente verbouwen, sokken stoppen of energie besparen, mijn voornaamste doel in het leven is om te kunnen stoppen met werken. Begrijp mij niet verkeerd, mijn baan is niet onaangenaam en ik ben ook niet lui, maar ik wil zo graag vrij zijn om te doen wat ík wil.

Vanaf mijn tienerjaren heb ik altijd het gevoel gehad dat ik altijd moest doen wat andere mensen van mij wilden. Je moet naar school, luisteren, huiswerk maken. Vervolgens ga je op jezelf wonen, en nu moet je huur, energie, telefoon en andere rekeningen betalen. Om al deze dingen te bekostigen heb je een baan, waar je ook weer moet doen wat andere mensen je vertellen.  En zo zit je vast in de knaagdierenwedstrijd, samen met alle anderen.

Ik had al snel het gevoel dat ik dit niet zo wilde en voelde mij ongelukkig, maar zeker toen ik jonger was had ik moeite om te bedenken wat ik wel wilde. Het liefst had ik een hutje in het bos gebouwd en was ik daar gaan wonen,  maar ook dat mag niet. Helaas heeft iemand besloten dat het niet wenselijk is als mensen in het bos gaan wonen. De maatschappij is gemaakt om mensen in het gareel te houden,  voor mij voelt het alsof ik  geboren ben in gevangenschap.

Toen ik begin twintig was las ik het boek  'je geld of je leven'  en ik was gefascineerd. Het idee om financiële onafhankelijkheid (en daarmee vrijheid) te creëren was voor mij het antwoord. Het is de manier om het systeem te gebruiken om het systeem te verslaan. In die periode had ik weinig geld, en heb ik helaas nog niet veel geld bij elkaar kunnen sparen. In de laatste jaren ging het gelukkig beter, en lukte het mij om een aanbetaling voor ons huis bij elkaar te sparen.  De aankoop van ons huis met bijbehorend grondstuk is een deel van ons meesterplan om die felbegeerde vrijheid te vergaren.

Voorlopig zijn wij nog lang niet financieel onafhankelijk, volgens mijn actuele berekeningen gaat het nog 19 jaar duren.Nu is dat iets te lang naar mijn smaak,gelukkig  zijn er nog genoeg manieren om de begroting bij te slijpen en de looptijd te verkorten. Het bereiken van financiële onafhankelijkheid is mijn ultieme doel, zelfvoorzienend worden in energie of het hebben van een productieve moestuin helpt hier natuurlijk enorm bij. Voor mij gaat het hand in hand, en hopelijk leid het mij naar de door mij zo felbegeerde vrijheid.

27 opmerkingen:

 1. geheel vrij zal niet mogelijk zijn maar je zal ver komen denk ik,petje af dat je het ieder geval ziet dat we bewust in het gareel gehouden worden.de meeste van ons hebben het niet door en doen braaf wat ons opgedragen is.wij zijn de slaafjes van diegene die macht en daarmee het grote geld willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik vind het soms frustrerend om te merken dat andere mensen het helemaal niet door hebben.

   Verwijderen
 2. Helemaal mijn idee wat je hier zegt. Al dat MOETEN ....gek word ik er soms van.
  Zou heerlijk zijn als het jullie lukt om die vrijheid te bereiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. T vergaat me net zo . Ik denk maar zo we investeren nu om straks onafhankelijk te leven. stroom is al geen probleem meer. de moestuin breiden we volgend jaar nog een stuk uit. we zijn bezig met warmte collectoren en mijn wens is het kleine windmolentje. sparen sparen sparen om straks de verplichte kosten te kunnen betalen enzenz. Maar bovenal vergeten we niet om in het hier en nu te genieten. :) van elkaar en de kinders en kleinkindjes.

  oh het verlangen naar vrijheid he ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En denken jullie ook aan minder werken op een bepaald moment? Om al een stukje vrijheid te hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt ook erg aan hoe de situatie zich ontwikkeld. Als er niks zou veranderen zouden wij in elk geval over 19 jaar helemaal kunnen stoppen met werken. Maar als ik ons inkomen kan vergroten, of onze kosten kan verlagen kan dat al veel sneller. Het blijft voorlopig nog puzzelen. In de eerste jaren willen wij nu vooral hard werken en veel verdienen.

   Verwijderen
 5. helemaal mee eens! ook leuk om te lezen in de reacties dat er meer mensen deze droom delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel herkenbaar! Ik weet niet of ik echt superprimitief in het spreekwoordelijke hutje op de hei wil wonen en ben in principe ook graag bezig en helemaal niet beroerd om te werken, maar je moet al zoveel, en wat ik allemaal moet, dat zou ik graag wat verminderen. Ik zoek wel naar een balans daarin; eerder was ik erop gericht dat zo fanatiek mogelijk te doen, maar dat werkt ook niet. Het fanatieke kan ik prima, maar ik wil ook nu al genieten. En met 'genieten' bedoel ik dan goed om mezelf denken en niet me te pletter werken voor iets waardoor ik (b.v. door slechte gezondheid of wat dan ook) in de toekomst niet meer volop kan genieten. Klinkt wat vaag, maar je begrijp hopelijk wat ik bedoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Door o.a. jouw blog ben ik helemaal gefascineerd geworden van het zelfvoorzienend/financieel onafhankelijk worden. Ik zit al een tijdje in de knoop met het vrijheids-verhaal en de gedachte dat ik mij nog tot mijn ca. 70ste (tegen die tijd zal die leeftijd wel de pensioenleeftijd geworden zijn in NL) te pletter moet werken en er eigenlijk de vruchten niet van heb kunnen plukken. Ik ben sinds anderhalf jaar ook sterk mijn 'masterplan' aan het uitdenken en ik vind het leuk dat jij dit ook op zo'n manier ziet. "Het systeem gebruiken om het te verslaan", gaf mij dan ook een brede glimlach op mijn gezicht, een grijs bijna!

  Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ook bezig bent! Ik kan je de blog van http://www.mrmoneymustache.com/ aanraden (als je die niet al kent). Ook het forum is leuk, veel gelijkgestemden.

   Verwijderen
 8. Het lijkt me héérlijk. Ben over 3 maanden 58 en hoop op m'n 62ste te kunnen stoppen met werken. Het als maar moeten en meer, meer stuit me behoorlijk tegen de borst. Dus dat wordt de komen 50 maanden sparen, sparen, sparen. Maar ook niet vergeten nù te leven!
  Groet,
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldige gedachtegang en ik geef je helemaal gelijk
  Want wees eerlijk, je werk kan nog zo leuk zijn: als je er niet voor betaald wordt blijf je er waarschijnlijk niet werken. Uiteindelijk werk je immers voor het geld.

  Als je finanicieel onafhankelijk bent, ben je pas echt vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies! En als ik niet werk, dan doe ik dingen die echt nuttig zijn. Je hebt ook meer tijd om mensen om je heen te helpen, en daar wordt de wereld alleen maar beter van ;)

   Verwijderen
 10. Wat jij beschrijft is wat ik voel...maar hoe ik het ga aanpakken...ik weet het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou zeggen maak een plan, het is zeker mogelijk! Je moet vooral beginnen, anders kom je er niet ;)

   Verwijderen
 11. Ik zal er nog regelmatig op terugkomen, het hoort voor mij ook echt bij de blog. Leuke tip, ik zal die blog eens bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Waar ik zelf tegenaan loop is dat ik het graag samen wil doen met mijn partner. Die soms minder "ver" wil gaan in het besparen (niet dat hij een Big Spender is hoor). Dat, gecombineerd met een kinderwens die ik ook niet bijv. 19 kan/wil uitstellen, maakt het soms lastig keuzes te maken. Ga ik voor het grote resultaat (volledig baanonafhankelijk door het leven kunnen), door je uit de naad te werken nu en de komende tien/twintig jaar. Of ga ik voor altijd een beetje moeten blijven werken, maar dan parttime? Lastig lastig... neig op dit moment naar de laatste optie.
  Ik zou inderdaad ook op mrmoneymustache.com kijken voor de inspiratie. Soms is de Amerikaanse situatie niet 1:1 te vertalen naar Europa (die lonen daar, wauw...), maar het geeft je een idee hoe je zo'n strategie uitdenkt en gemotiveerd blijft. Good luck!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft inderdaad een uitdaging om te bedenken wat het beste plan van aanpak is. Ook wij willen niet allebij even ver gaan in het besparen. Maar we hebben wel hetzelfde doel, en samen komen wij er eigenlijk altijd wel uit.

   De situatie in Amerika is zeker anders, maar in grote lijnen valt er veel inspiratie op te doen. Het idee blijft hetzelfde.

   Verwijderen
 13. Ik vind het heerlijk om altijd vol tegen de stroming in te gaan, ook binnen de familie net de andere kant op als iedereen :) Word niet altijd helemaal gewaardeerd maar we worden al veelte veel dingen verplicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Moeten jullie de website www.dehazelhoff.nl eens bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat bijzonder dit, ik ben nu 13 en volg jouw blog al een tijdje en ik heb nu precies hetzelfde als wat jij vroeger had! ik zit dagen te dagdromen over hoe leuk het later gaat worden op mijn zelfvoorzienende boerderijtje met mijn gezin... ik wil ook geen auto eigenlijk maar ik ben er eigenlijk nog niet uit wat het allemaal gaat worden. maar ik maak me vaak zorgen over het milieu en de steeds grotere woongebieden. als ik jouw blogjes lees word ik ook helemaal blij van binnen dat ik denk, dat wil ik ook!
  groetjes mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen! Ga ervoor zou ik zeggen. Ik kan je echt aanraden om eens de blog http://www.mrmoneymustache.com/ door te lezen. Hij is op zijn 30e met pensioen gegaan. Ook het boek 'je geld of je leven' is een aanrader, hier gratis te downloaden: http://www.vanspaarbankveranderen.nl/je-geld-je-leven-op-weg-naar-financi%C3%ABle-onafhankelijkheid
   Hoe vroeger je snapt hoe het werkt, hoe eerder je je dromen waar kunt maken!

   Verwijderen
  2. Heel erg bedankt voor de tips!
   Alweer groetjes mij :)

   Verwijderen