donderdag 21 augustus 2014

Het gaat minder in de moestuinAfgelopen week trof ik witte vlekken aan op de bladeren van een courgetteplant, meeldauw. Ik heb snel de aangetaste bladeren verwijderd, helaas zag ik een paar dagen later weer de witte vlekken op een andere plant. Ook deze heb ik verwijderd maar ik ben bang dat het een kwestie van tijd is. 

Ik merk sowieso dat het erg achteruit gaat, de komkommerplant ziet er ook niet meer zo florissant uit. Het blad is dor en geel aan het worden, evenals dat van de augurken.  Het kan natuurlijk ook aan de kou liggen, de laatste tijd is het behoorlijk fris geweest. Zelfs de aardbeien staan er wat sip bij, ook hier is het blad wat dor en aangetast hier en daar. De productie wordt ook langzaamaan wat minder, maar het is ook al bijna eind augustus. Ik hoop dat het allemaal wel meevalt, vooral met de meeldauw. Want de pompoenplanten staan daar ook bij, en ik kijk nog steeds uit naar een goede pompoenoogst! 

7 opmerkingen:

 1. Helaas is hier de pompoen geen succes omdat ik 1 plant had neer gezet en schijnbaar in de omgeving geen andere pompoenplanten zijn worden de bloemen niet bevrucht :(

  Verder zijn hier de bladeren van de aardbeien al aan het kleuren naar de mooiste herfsttinten. De kou zorgt toch voor een ander beeld in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar spoten wij een mengsel van aantal delen melk per aantal delen water (zie google, weet niet meer welke verhouding wij hadden) op de courgetteplanten met witte plekken. De ergste bladeren haalden we weg. Elke 1,5 tot 2 weken herhalen en meeldauw wordt in elk geval minder snel meer. Trekt niet echt weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En op de pompoen. Toen we eenmaal meeldauw hadden spoten we schone planten preventief. Werkte voor ons idee wel.
  W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezien de veganistische voorkeur: extract trekken van ui en/of knoflook of een 5% oplossing van baking soda wil ook wel helpen tegen schimmels.
   Ook hier is het trouwens over het hoogtepunt heen, vooral de nattigheid gooit roet in het eten. De kolen staan er wel schitterend bij en op de plekken die vrij komen zaai ik stengelui en veldsla etc. Er kan gelukkig ook nu nog genoeg gezaaid worden.

   Verwijderen
  2. Interessant, ik zal hier dit weekend eens naar kijken.

   Verwijderen
 4. Wat jammer zeg! Hopelijk valt het met de pompoenen dan nog mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zonde. Wie weet krijg je een goede pompoenen oogst. Hoop ik voor je.

  BeantwoordenVerwijderen