maandag 4 augustus 2014

Hoog gras


Er is iets waar ik een beetje mee in mijn maag zit, en dat is ons gras. Het staat inmiddels zo hoog, plaatselijk bijna tot mijn middel. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat onze grasmaaier kapot is. Mijn vader zou hem repareren maar het komt er telkens niet van, met als gevolg dat het gras inmiddels zo hoog staat dat het eigenlijk niet meer gemaaid kan worden. Nu heb ik een hele goede oplossing, een zeis. Wij hebben een zeis aangeschaft, maar het blijkt toch echt iets te zijn wat je niet zo maar doet.

Zelfs na meerdere filmpjes online gekeken te hebben lukt het mij (ons) niet om het gras te zeisen. En dat terwijl ik toch echt mooie en duidelijke filmpjes gezien heb. Het lastige is dat ik geen ervaring heb, en niet uit kan vinden of het nu aan mij ligt of aan de zeis. Ik heb al bedacht een cursus te gaan volgen hiervoor, hoewel ik er nog niet een heel dichtbij heb gevonden. Ik heb er een in Groningen ergens gezien, en een in Twente. Ook nog een hier in Duitsland maar dat was twee uur rijden. Twente was de dichtstbijzijnde met ongeveer een uur en een kwartier rijden. Toen bedacht ik mij dat er misschien iemand nog een goede tip heeft met betrekking tot het zeisen zelf of een cursus. Dus, help iemand?

22 opmerkingen:

 1. Geen tips mbt het gebruik van een zeis.
  Wat ik wel heb gezien in Hongarije (met veel ongelijk terrein en geen wekelijkse maaipartijen) was het gebruik van zo'n bosmaaier voor het gras.

  Werkt als een tierelier, hoe hoog het gras ook staat en is waarschijnlijk makkelijker dan een zeis.

  Mocht je toch willen gaan voor de zeis, dan kun je voor nu een bosmaaier huren tegen de irritatie en verder rustig verderzoeken / oefenen met de zeis.

  Groetjes, bespaarzuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Dat kan zeker, ik heb ook het idee dat hij niet goed afgesteld staat voor mijn grootte/ houding. Als de hoek van het mes niet goed is doet hij het ook niet.

   Verwijderen
 3. Ook geen tips, mijn opa deed het altijd heel soepel, maar die is ook van een generatie die het ongetwijfeld wel van vroeger uit geleerd heeft (en leeft niet meer, dus ik kan het hem ook niet vragen). Ik heb hier ook wel eens een bosmaaier gebruikt, toen het echt behoorlijk hoog stond. Het duurt wel even voor het er dan weer fatsoenlijk uitziet, maar is wel een manier om het in ieder geval weer op een normale werkbare lengte te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben niet van die generatie helaas, hopelijk vind je gouw de manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen idee. Schapen of geiten houden? Houden het gras kort, geven melk en wol (de schaapjes dan).

  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook overwogen om dieren te lenen ergens, maar de tuin is niet omheind en wij hebben ook nog een vijver. Dus dan heb je weer extra voorzieningen nodig.
   Ik wilde oorspronkelijk schapen maar wij hebben niet genoeg gras daarvoor. Geiten ook overwogen, met name angorageiten die geven namelijk melk en wol :)
   Toch is het voor nu geen oplossing, omdat wij eigenlijk ook geen tijd hebben om deze dieren te verzorgen.

   Verwijderen
 6. Wij hebben een ezel gehad en pas toen hij overleed (hij was toen 44) merkten we dat hij altijd het gras in de hele wei kort gehouden had. Nu moeten we maaien (zitmaaier, gelukkig) omdat we geen ander vee neer willen ivm onze leeftijd. De twee geiten die we nog hebben eten bar weinig gras. Ook wij kunnen niet met een zeis werken
  Ik vind zeisen ook eng en weet je waarom.........
  zeisen blinken, sikkels klinken
  ruisend valt het gouden graan
  als je iemand weg ziet hinken
  heeft hij het verkeerd gedaan


  Succes! Ik zou eerst voor de bosmaaier gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, grappig gedichtje! Wij hebben normaal ook een zitmaaier, het is ideaal voor grote stukken!

   Verwijderen
 7. Kan je geen boer vragen om het te maaien? Dan is het gras natuurlijk voor de boer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de maaier van de boer te groot is om ons terrein op te komen, anders was het een goed idee!

   Verwijderen
 8. Of een boer vragen zijn schapen/koeien/whatever een weekje bij jou te laten logeren.
  Moet het natuurlijk wel afgerasterd zijn.
  Groet, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien kan er een schaapsherder een dagje voorbij komen, dan hoef ik niet af te rasteren :D

   Verwijderen
 9. Kun je niet gebruik maken van de kennis van de oudsten van het dorp door bv een briefje op te hangen in de plaatselijke super of kroeg?
  ideetje .
  groetjes Marian Nieuw Balinge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waarschijnlijk wel een goed idee, ik zal eens met vriend overleggen. Er zijn genoeg (oude) boeren hier in het dorp.

   Verwijderen
 10. Wat jammer dat je niet dichterbij woont...ik kan een beetje met de zeis maaien...geleerd van mijn vader...het is een soort als dansen ...met je heupen en je bovenlijf. Nu heb je hier dus niets aan en hoop ik dat je snel een goede echte oplossing vindt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. volgens mij gebruikt green evelien ook een zeis om het gras te maaien. misschien heeft zij de gouden tip.
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wie weet kunnen de buren helpen.
  Gewoon even vragen of ze iemand kennen, of een ander goed idee hebben voor jullie 'grasprobleem'
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geen tip voor de zeis.
  Weet alleen dat mijn vader dat vroeger heel makkelijk deed, elk jaar weer hele stukken. Maar ja, daar heb jij weinig aan natuurlijk. Hij is er niet meer dus vragen kan ik het ook niet.
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen