dinsdag 23 september 2014

8 redenen waarom je te veel geld uit blijft geven

1. Je hebt geen overzicht
Als je niet weet hoeveel geld er binnenkomt en wat je vaste lasten zijn, dan weet je ook niet wat je besteedbare budget is. Zorg dat je een duidelijk overzicht krijgt van je financiële situatie en geef je zelf een budget voor verschillende posten. Doordat je weet hoeveel je uit kunt geven aan een bepaalde post kan je ook beter uitkomen met je geld.

2. Je betaalt jezelf niet eerst
Het is al eerder gezegd maar het blijft een hele belangrijke, je moet sparen als een vaste last zien. Door je spaargeld eerst weg te sluizen heb je minder geld paraat om uit te geven aan andere zaken.

3. Je denkt dat je elk probleem met geld oplost
Als er iets kapot gaat, kan je dit natuurlijk gelijk vervangen. Maar je kan ook kijken of je zonder kunt, of geduld hebben en vragen of iemand nog wat over heeft. Zo had ik geen wasmand, en heb ik een hele tijd een boodschappenkrat gebruikt. Inmiddels heb ik een wasmand die Maarten langs de weg gevonden heeft bij het afval.

4. Je zit teveel vast in oude gewoontes
Als je dingen uit gewoonte doet, denk je er niet meer over na. Als je wilt besparen, moet je juist overal opnieuw naar kijken. Zoals een klein kind je de hele dag vraagt ‘ waaroohom?’. Denk dat eens bij alles wat je doet, en kijk of het echt nodig is of anders kan.

5. Je beheerst je impulsen niet
Door dingen die je wilt hebben kan je beter eerst op een lijstje te zetten, zo kun je impuls aankopen voorkomen. Schrijf het op en als je het later die week nog steeds wilt kan je het kopen, grote kans dat het toch niet zo nodig was als je in eerste instantie dacht.

6. Je focust te veel op wat je niet heb
Ontevredenheid kost geld. Door altijd te kijken naar hoe het beter zou moeten, of hoe anderen het hebben krijg je sneller het idee dat jouw dingen niet goed genoeg (meer) zijn.

7. Je denkt dat je respect en liefde kan kopen
Sommige mensen geven hele dure cadeaus omdat ze denken dat het van ze verwacht wordt. Of voelen zich beter over zichzelf als ze ook een dure auto hebben. Eigenwaarde, respect en liefde zijn dingen die je niet met geld kunt kopen. Als je bij jezelf merkt dat geld uitgeeft omdat je denkt dat je er gelukkiger van gaat worden is het verstandig eerst je eigen motieven na te gaan.

8. Je wil graag met jan modaal meedoen
De buren hebben een mooie luxe auto, en jij wil er ook een. Wat zullen je collega’s denken als jij geen merkkleding draagt. Je wilt ook niet achterblijven. Het gras bij de buren lijkt altijd groener, wellicht hebben zij wel een lening om de auto te bekostigen en staan zij altijd rood omdat ze te veel uitgeven. Geluk moet je in jezelf vinden, niet in wat anderen van jouw vinden.

8 opmerkingen:

 1. Goede punten! Bij mij werkt het Pay Yourself First principe inderdaad altijd heel erg goed én het is goed om in de gaten te houden dat je idd niet alles met geld op hoeft te lossen. Bijkomend voordeel is dat dat soms ook 'rommel' kan schelen, omdat je iets gebruikt dat eerder misschien al even geen functie meer had.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik werk eigenlijk niet meer met budgetten. In het begin wel gedaan, om een idee te krijgen hoeveel sommige posten kosten, maar ik merkte dat ik wanneer het einde van het budget in zicht kwam een beetje "penny wise, pound foolish" ging doen. In plaats van bulkverpakkingen ineens kleine relatief duurdere beetjes kopen om toch maar uit te komen binnen de lijntjes. Inmiddels heb ik ongeveer in mijn hoofd wat ik waaraan wil uitgeven en af en toe check ik of dat gemiddeld ongeveer klopt. Zo niet dan trek ik de teugels aan of ik moet mijn interne budget verruimen omdat sommige dingen nu eenmaal iets duurder zijn geworden de laatste jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan ik nog 1 ding aan toevoegen. Na een afgelost huis, zonnepanelen en te veel vrijheid kun je veel geld uitgeven aan dingen waar je nooit tijd voor had.. Het leven staat bol van nieuwe ontdekkingen, zeker als je nieuwsgierig van aard bent en gezond.
  Leven heet dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal waar! Bovendien kan je dan ook ontdekken dat je ook kan leven zonder veel geld uit te geven, en misschien nog wel gelukkiger bent ;)

   Verwijderen
 4. Geef nooit meer uit dan je hebt! Dat is waar ik me altijd aan gehouden heb.
  Zo heb ik veel gereisd (en doe dat nog), veel in mijn kinderen kunnen investeren, veel aan goede doelen (soms binnen de familie of vriendenkring) heb gegeven (en nog steeds geef) zonder schulden te maken!
  Het leven moet wel gevierd worden 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Het is niet erg om geld uit te geven, maar wel om geld uit te geven wat je eigenlijk niet hebt. Veel mensen vinden het ook moeilijk om eerst voor zichzelf te zorgen.

   Verwijderen
 5. Mee eens. Vooral 6 en 8 zorgen volgens mij ervoor dat dubbele inkomens aan het einde van de maand met smart op de volgende betaling zitten te wachten....
  Doe zelf niet aan budgetten, maar ben nu ook weer (wegens duur land, opstartkosten met het verhuizen hierheen, andere manier van eten etc.) mijn uitgaven bij aan het houden....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook, ik zag ooit een docu met de titel "ontevredenheid kost geld' denk dat dat precies de kern is :)

   Verwijderen