donderdag 11 september 2014

Drukte in de meterkast

Maarten is de laatste dagen heel erg druk geweest met het aanpassen en aanleggen van de elektra voor de zonnepanelen. Wij hebben natuurlijk een wat ouder huis, wat niet bepaald gunstig is in dit geval. En daarnaast is veel van de oude bedrading is compleet ingemetseld in de muur, wat blijkbaar een normale gang van zaken is in Duitsland pfff. Hieronder zie je de muur achter de meterkast, hier moeten wij bij komen omdat de bedrading van de zonnepanelen natuurlijk in de meterkast uit moet komen. Gelukkig houd Maarten wel van een uitdaging, het plan is om het helemaal open te breken zodat hij er goed bij kan.


Voor de zonnepanelen installatie hebben wij daarnaast ook een aardkruis nodig, deze zorgt ervoor dat als de bliksem inslaat op de installatie dat de stroom ook weg kan. Naast de uitbouw heeft hij een diep gat gegraven hiervoor, en vervolgens natuurlijk de kabel weer naar boven geleid en aangesloten zodat de zonnepanelen installatie later hier op aangesloten kan worden.


Ook de meterkast heeft al een flinke update gehad. Een deel van de oude bedrading is vervangen, en er is een SLS-Schalter geplaatst. Deze schakelaar is een soort hoofdzekering en hiermee kunnen wij alle stroom in huis eraf halen, voorheen konden wij dit niet dus dit is een enorme verbetering. Daarnaast komt het goed van pas als Maarten de rest van de bedrading nog gaat aanpassen.


Ik ben blij dat wij al zoveel grote stappen vooruit gaan, het is veel werk geweest vooral voor Maarten natuurlijk. Elke avond na zijn werk is hij aan het klussen, wat dat betreft is het echt een bikkel. Ik ben ook heel er blij met hem, niet alleen omdat hij dit allemaal kan maar ook omdat hij het allemaal doet. Wat dat betreft mag ik in mijn handjes knijpen met zo'n handige, hardwerkende man!

12 opmerkingen:

 1. Leuk en vooral voordelig dat je man zo handig is. Voor het aanpassen van de elektriciteit door een vakman zou je een heleboel moeten betalen. Het materiaal moet je man nu wel aankopen maar hij spaart in elk geval de kosten van de werkuren van een vakman uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...je hebt de man die je verdient!.....en hij de vrouw! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor zo'n man hebben wij de uitdrukking"eentje met gouden handjes".

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als Maarten geen electricien is o.i.d. zou ik het door een gecertificeerde vakman laten keuren als alles klaar is.Zo voorkom je geduvel met de verzekering mocht er ooit iets zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooraleer zonnepanelen worden aangesloten en in werking gesteld worden, moet er door een officiële instantie toch een keuring van de elektriciteitskast gebeuren.In België is dat toch het geval, in Duitsland gelden misschien andere regels.

   Verwijderen
  2. Wat anoniem zegt klopt inderdaad. Maar daarnaast is Maarten ook een elektricien. Zijn bedrijf komt hier de eindcontrole uitvoeren.

   Verwijderen
 5. Je mag inderdaad in je handjes knijpen dat hij zo handig is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. handig hoor, zo man die dit allemaal kan. Anders kost het kapitalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn zeg, zo'n man die handig is! En ook mooi dat hij het gewoon doet natuurlijk, zo maken jullie mooie stappen voorwaarts!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. MIsschien een domme vraag, maar waarom maak je niet een stopcontact naast de omvormer? Dan hoef je alleen maar het stopcontact in te pluggen en klaar is Kees. Zo is het bij ons gemaakt door de installateur

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan inderdaad. Alleen de omvormer die wij hebben moet op een eigen groep zitten. Tevens is dit een oude installatie waar geen aardlekschakelaar's in zitten en niet te vergeten dat wij een "PEN" leiding hebben van het Netbedrijf. Dus gaat er ook nog een aardkabel van het dak naar de meterkast op de "PE+N".
   Dus zit niets anders op dan veel werk wat weer veel plezier op levert. :D
   Groet

   Verwijderen