donderdag 4 september 2014

Limonade gemaakt


Afgelopen weken viel mij op dat de vlierbessen overal rijp begonnen te worden, hoog tijd om die van ons eens te controleren. Gewapend met een emmer, een hark (voor de hoge takken) en een snoeischaar ben ik ze te lijf gegaan, met als resultaat een ¾  emmer vol met rijpe vlierbessen.

Nu het sap maken. Een ding is zeker, ik ben echt blij met mijn versapers! Ik hoef alleen de grote takjes er af te knippen en de rest kan ik in de versapers gooien, vervolgens komt er prachtig donker sap uit! Ik was binnen een half uur klaar met het wassen en sap maken van de vlierbessen.


Vervolgens heb ik nog wat sap gemaakt van appels, ingevroren bessen en aardbeien, deze allemaal uit eigen tuin. Alles bijelkaar had ik ruim 3,5 liter sap. De vorige keer dat ik siroop maakte was de verhouding met suiker niet goed, dit maal heb ik hem goed sterk gemaakt. Op elke liter sap heb ik een kilo suiker er bij gedaan. Uiteindelijk eindigde ik met ruim 5,5 liter aanmaaklimonade!

Ik heb de siroop zo veel mogelijk in kleine flessen gedaan, vanwege de houdbaarheid. Ik ben toch altijd bang dat de siroop gaat schimmelen als de fles eenmaal aangebroken is, hoewel het hopelijk wel goed komt met deze hoeveelheid suiker. Vervolgens heb ik de flessen met siroop nog even geweckt, zodat ze allemaal goed dicht zijn.

Het eindresultaat? Ruim 5,5 liter aanmaaklimonade gemaakt van biologisch en lokaal verbouwde bessen en appels. Natuurlijk hebben wij de siroop meteen getest, en hij is erg lekker. Gemengd op de sterkte 1 op 8 is hij nog lekker zoet, dus de sterkte is prima.  Als ik hiermee reken dan hebben wij  toch 44 liter limonade op voorraad. Het was wel even wat werk, maar ik ben er super blij mee!

20 opmerkingen:

 1. Superlekker! En bijna 44 liter limonade uit eigen tuin, ben jaloers ;) Ik heb alleen een mini moestuin op het balkon, de wachttijd voor de volkstuintjes is meer als een jaar. Ik vindt je heel inspirerend dat je dit ook allemaal doet naast je fulltime baan en lees je blog dan ook met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk he, als je in de winter een fles open doet komt de zoete nazomerlucht je tegemoet, zo fijn :) Ik maak ook jam van de vlierbessen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker lekker en dat te bedenken dat het meeste van die limonade in mijn buik verdwijnt. :-)
   Ik prijs me gelukkig. groet

   Verwijderen
 3. Dat gaat wel gemakkelijker dan besjes rissen en door de roerzeef

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt heerlijk!
  Hier zijn ook voldoende vlierbessen te vinden.
  Ik ga je voorbeeld maar eens volgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. klinkt superlekker! goed idee om er ook appelsap bij te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja heerlijk die vlierbes! Wij maken er jam van en die potten van vorig jaar zijn op 1 na op dus dat geeft wel aan dat we er van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hier nog steeds genoeg jam van vorig jaar, de appeljam is hier favoriet :)

   Verwijderen
 7. De vogels zijn ons hier voor geweest.........weinig bessen!
  Heerlijk zo'n voorraad!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe heb je het gemaakt?gr. Jans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een apparaat dat "versapers" heet. Heel handig! je gooit fruit er in en de sap word gewonnen en "vlees" gescheiden van het sap.
   Geen grote takken of hard bevroren dingen in doen.
   Alleen de afwas blijf over voor mij :D.
   Groet.

   Verwijderen
  2. Nu de versapers maakt alleen vers sap, vervolgens verhit je het tot het kookpunt met suiker. Op elke liter sap wil je 1 tot 1,5 kilo suiker toevoegen. Na het koken het vuur uit en heet in schone flessen gieten. Ik heb de flessen vervolgens nog 30 min op 75 graden geweckt.

   Verwijderen
  3. Super! Dankje, ga ik proberen.
   Groet, Jans

   Verwijderen
 9. Ruiken die vlierbessen bij jou ook lichtelijk alcoholisch? Ik ben gisteren aan het plukken geweest en had de trossen die middag op het aanrecht staan en er kwam een wat gistig (maar niet vies) luchtje van af. Inmiddels zijn ze ingekookt tot sap, straks nog met appel en braam tot jam maken. De alcohol die er in zou kunnen zitten is er dan wel uitgekookt lijkt me. Ik heb ook nog een bak met rozenbottels en meidoorns staan die ik nog moet inkoken tot ik vermoed siroop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vlierbessensap vreselijk vind stinken, zeker als het verwarmd wordt. Dus ik heb mijn best gedaan om het niet te ruiken :) Hoewel alcoholisch niet de omschrijving is die ik het zou geven. Lijkt mij dat het prima kan hoor, als ze niet meer goed zijn merk je het wel!

   Verwijderen