dinsdag 2 september 2014

Kuikens!!

Al enige tijd hadden wij weer een broedse kip die wij in de gaten hielden, zouden wij weer kuikens krijgen? Het antwoord is ja! Gisteren kwamen wij in het kippenhok en hoorden wij kuikentjes piepen, hoe leuk is dat!


Nu  heeft Maarten in zijn vakantie een hele mooie kippenren gemaakt, hij gebruikte stukken aluminium profiel die uit de afvalbak kwamen en een rol kippengaas. Deze ren komt perfect van pas om kuikentjes te beschermen, maar wij hadden natuurlijk ook nog een hokje erbij nodig.

Om in het hergebruik thema te blijven hebben wij een oud kastje omgebouwd tot kippenhok. Wij maakten een loopplankje en een opening aan de ene kant, en wij gebruiken het deurtje om er makkelijk bij te kunnen. Wij hebben zelfs de bodem extra geïsoleerd, aangezien wij toch nog isolatieplaten hadden liggen. Verder een mooi voer- en waterbakje erin en aan het hok bevestigt. Super simpel maar het doet precies wat het moet doen.

 
Omdat wij besloten hem buiten te zetten hebben wij een golfplaat over het dak gelegd. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet te veel op het hout komt en blijft, en hopelijk vertraagd dat het rottingsproces. Dit hok is ook echt voor een moederkip met kuikens, want er is niet heel veel ruimte. Moederkip vond het niet zo leuk dat wij haar verhuisden, maar inmiddels lijkt ze goed tevreden. Alle 9 kuikens liggen weer lekker bij mama, en kunnen nu veilig opgroeien!19 opmerkingen:

 1. Zo, negen nog wel! Wat leuk, geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een lieve, gele donzige schatjes! En wat een slim idee om dat kastje zo te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik me dan toch afvraag: wat is jullie plan met alle kipjes straks? Want bij negen kuikentjes zitten ook vast wat haantjes. Bovendien gebruik je met een veganistisch eetpatroon denk ik ook weinig eieren. Verkoop je ze aan boeren in de buurt of laat je de populatie groeien tot zich een natuurlijk evenwicht instelt? Vat dit niet op als kritiek, ik vraag me oprecht af wat jullie plan is (je blog kennende is er vast een plan achter de schattigheid).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat de eieren betreft hebben wij momenteel nog geen overschot. Ik eet een keer per week dierlijke producten en vriend vaker. Ook geven wij nog wel eens een doosje weg. Dat blijven wij dan doen.

   Haantjes zullen geslacht worden en opgegeten. Dit wanneer ze ouder zijn, ik denk ergens tussen de 6 en 12 maanden oud.

   Wij overwegen momenteel om de hele groep te verjongen, dus de kuikens te houden en de ouderen te slachten. Maar dit moeten wij nog even bekijken. Eerst maar even afwachten wat voor groep het is.

   Verwijderen
  2. Heerlijk hoe mijn vrouw me nog steeds vriend noemt.
   Ik (man van "weg naar zelfvoorziening") eet graag kip, maar niet veel gedaan i.v.m. hoe de meeste van die kipjes behandeld worden.(Bio-industrie).
   Maar nu dan ! eindelijk eindelijk, kipjes waar van ik zeker weet dat er geen antibiotica inzit of "stress".
   Ik zeg eet smakelijk tegen me zelf :-)

   Verwijderen
  3. Helder :-) Ik snap helemaal dat je eigen kip eten heel wat anders is dan fabrieks kip. Mooi dat het cirkeltje zo rond is!

   Verwijderen
  4. Biologischer kun je ze echt niet vinden ;-)
   En de kipjes hebben zo ook een heerlijk buiten leven, waar vinden ze dat.

   Dat is wel een complimentje als je vrouwtje je vriendje noemt :-)

   Verwijderen
 4. Leuk hoor een kio met kuikentjes. Mooi kippenhok, is hij ook van onderen goed afgeschermd tegen vossen? Deze graven zich via de onderkant naar binnen en dood alles wat hij binnenkomt. Niet leuk, vandaar mijn vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hebben wij niet, ik zal er aandacht aan besteden. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 5. Wat een ontzettend leuk hok! Ik zou wel twee kipjes willen, maar vind de hokken zo duur. Ik zie ineens voor me dat je een iets hogere kast van de kringloop zou kunnen gebruiken om een hok te maken. Gaas heb ik nog wel. Mooi om eens uit te werken. Met de kerstdagen of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat schattig! En wat hebben jullie een leuk hok gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach wat leuk! En wat slim hoe jullie de ren en het hok hebben gemaakt. Ik dacht alleen wel aan hetzelfde als R. hierboven, onderkant ook gaas tegen gravende roofdieren. Doen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een ontzettend leuk gedoe is dat die kuikentjes. Wij hadden 10 eieren dit jaar waar op gebroed werd waarvan er 9 uitkwamen. 3 haantjes en 6 hennetjes. 1 hen is opgegeten door een buizerd helaas maar de rest heeft die roofovervallen overleefd.
  Super creatief ook met dat kastje en het hok, zo hebben wij het ook gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat mooi de kip met kuikens en heerlijk hé spullen zo hergebruiken. Wij hebben in Roemenië een oude ijzeren traliedeur hergebruikt als leuning op een plateau zodat niemand naar beneden valt :) maar ook deuren kan je prima her gebruiken.Veel succes met de kippenfamilie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat leuk , 9 ! kuikens wat gezellig, Wij slachten de haantjes zodra ze beginnen te kraaien rond die tijd begint het onderling bakkeleien ook :) Dit jaar hebben we maar drie kuikentjes k heb nog geen idee wat het geslacht is. Zoon heeft echter nog 16 kuikentjes rondlopen, ik hoop stiekum dat daar heel wat haantjes tussen zitten want die mag ik :)

  BeantwoordenVerwijderen