woensdag 10 september 2014

De evolutie van mijn salades


Ik eet vaak en graag salade, meestal maak ik een enorm schaal vol heerlijke groente en fruit. Toen ik net op mijzelf ging wonen bestond de salade meestal uit ijsbergsla met komkommer, tomaat , eventueel een eitje en wat dressing. Zo kende ik het van huis uit ook.

Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan experimenteren met salades. Zo gebruikte ik steeds meer soorten sla, zoals rucola en veldsla en later ook geen dressing meer maar hüttekäse. Ook de vulling werd steeds diverser naarmate ik mijzelf aanleerde om meer soorten groente te eten.

Toen ik laatst besloot om veganistisch te gaan eten bleek dat mijn salades weer op de schop moesten. Voorheen maakte ik nog regelmatig salades met uitgebakken ham en meloen, of met stukjes kipfilet erin meestal met huttekäse als dressing. Hoe nu verder?

Doordat ik experimenteerde met recepten kwam ik vanzelf mijn twee nieuwe favoriete dressings tegen. Helemaal veganistisch en super gezond. De eerste is de gember-avocado saus, maar dan iets meer verdund. De volgende is gebaseerd op mijn recept voor gevulde champignons, de vulling bleek heerlijk. Nu neem ik een handje cashewnoten, wat water, een schep edelgistvlokken en wat basilicumblaadjes en ik meng dit alles zeer fijn in de keukenmachine. Het resultaat is een heerlijke romige, hartige, kruidige en kaas-achtige dressing. En het schijnt dat als je gezonde vetten bij je sla eet, je tot 10 keer meer micronutriënten opneemt uit je voeding. Win-win dus!

Qua saladevulling ga ik tegenwoordig helemaal los, ik vul mijn salade met:
  • Bonen (kikkererwten, witte bonen, bruine bonen, kidneybonen e.d.)  
  • Mais 
  • Avocado
  • Paprika (in alle kleuren)
  • Ui
  • Champignon
  • Lente ui
  • Radijs
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Koolrabi
  • Rode en witte kool (met de kaasschaaf geraspt)
  • Veldsla
  • Rucola
  • Witlof
  • Wortel
  • Spinazie
  • Romaine sla
  • IJsbergsla
  • Andere bladsla (Eikenblad, lollo rosso e.d.
  • Noten en pitten zoals pijnboompitten, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, zonnebloempitten e.d.
  • Fruitsoorten zoals vijgen, meloen, banaan, aardbeien, druiven en nog vele andere. 
  • Eventueel wat volkoren pasta of zilvervliesrijst om het geheel nog vullender te maken wanneer het een maaltijdsalade is.
  • Vervolgens kunnen ook nog allerlei kliekjes toegevoegd worden, dus restjes (gekookte) sperziebonen, broccoli en andere groente kunnen prima hergebruikt worden in een salade.
Ik gebruik natuurlijk voornamelijk wat op het moment in het seizoen is en wat ik kan krijgen. Salades kunnen van tijd tot tijd flink variëren. De verschillende smaken bij elkaar zorgen echt voor een heerlijke smaaksensatie, en de kleuren zijn ook prachtig om te zien. Natuurlijk zijn deze salades heel gezond en voedzaam, maar ze zijn bovenal bijzonder lekker!

*Update 17:57, was een deel tekst weggevallen

10 opmerkingen:

  1. Lekker hoor. Toen ik een paar maanden Raw Food at, deed ik ook van alles door elkaar. En als dressing deed ik vaak vers sinaasappelsap of citroensap.
    Simpel en lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Salades hoeven inderdaad helemaal niet saai te zijn. Je kunt ook een heerlijke dressing maken met tahin. Ken je de site van de groenemeisjes? Zij zijn ook vegan en publiceren regelmatige leuke recepten op hun website.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie geen rijst of pasta bij de ingrediëntenlijst. Zelf maak ik naast groente salades ook veel aardappel, rijst en pastasalades. Wat ik ook doe is gewoon restjes rijst gierst, of pasta aan een groentesalade toevoegen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo eet ik ook salades, alleen bestaat mijn dressing meestal uit olijfolie met verse kruiden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan je van de pompoenboter ook een dressing maken? Het is maar een idee.

    Gisteren toevallig ook avocado dressing met beetje mayo en sambal, lekker pittig. Je hebt vast wel zelf inspiratie om de mayo te vervangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eieren zijn ook van dierlijke afkomst. Als je eieren eet ben je toch geen veganist? Want je maakt ook zelf brood, (maak je trouwens echt al je brood zelf!?) Koekjes en andere dingen met eieren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar ik vind wel dat je heel goed bezig bent hoor!!!!

      Verwijderen
    2. Als je eieren eet ben je geen veganist. Ik ben zelf ook niet vol veganistisch, ik eet ongeveer 1 keer per week vlees of ei. Ik maak inderdaad al het brood zelf en ik maak ook lekkere dingen zonder eieren. Koekjes uit de winkel zijn inderdaad bijna altijd met eieren en natuurlijk zuivel zoals melk en/of boter.

      Verwijderen
  7. Gezond. Veganistisch en rauwkost. Ik weet dat ik meer rauwkost zou moeten eten, maar het lukt me niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een heerlijke kleurengala :-D ziet er heerlijk uit.
    Ook wij eten veel salades en rauwkost, in de zomer maanden natuurlijk uit eigen tuin ;-)

    BeantwoordenVerwijderen