woensdag 17 september 2014

Autobezit

Ik heb inmiddels al weer twee jaar mijn rijbewijs en bijbehorende auto en ik moet zeggen het bevalt mij goed om die vrijheid te hebben. Natuurlijk zou ik het liefste helemaal geen auto rijden, maar dat gaat nu eenmaal niet werken op het platteland. Daarom heb ik een niet te grote, betaalbare auto. Deze auto is degelijk en zuinig in het gebruik. Zo betaal ik mij niet scheel aan autokosten.

Hier in Duitsland is de mentaliteit rondom auto’s toch nog wat anders dan in Nederland. Ik zie hier bijna alleen maar mooie, zware en glimmende wagens. Deels is dat natuurlijk ook te verklaren door het feit dat auto’s en het rijden van auto’s hier goedkoper is.

Toen ik vorig jaar op taalschool zat had ik een lerares, zij werkte deeltijd en vertelde dat ze zo slecht verdiende. Zij was al blij dat ze wat werk had want hier voor was ze werkloos geweest. Ik vond het zo apart om te horen dat zij (in die situatie) een auto van € 10.000,-  een  ‘ goedkope’ auto vond en dat zij daarvoor ook nog een lening had. Zoiets snap ik dan echt niet.

Ik verwonder mij ook over het volgende; bij het bedrijf waar ik nu werk werken ongeveer 800 medewerkers, een groot deel hiervan in de productie. Nu verdien ik niet super, maar ik kan mij goed voorstellen dat er mensen zijn die minder verdienen als ik doe. Ondanks dat zie ik hier eigenlijk niemand met een autootje zoals ik heb. Ik ben de enige hier met een klein, goedkoop en zuinig autootje hier en dat verbaast mij oprecht.

Toen ik vanmorgen weer op het werk mijn kleine autootje parkeerde tussen de audi’s en dikke volkswagens bedacht ik mij ineens wat, ik ben misschien een van de weinigen die echt eigenaar is van hun auto. Mijn auto was misschien niet duur, maar ik heb hem wel contant af kunnen rekenen! En ik kan eerlijk zeggen, dat ik heel blij ben met mijn auto. Zelfs als ik meer geld zou hebben, dan zou ik nog in deze auto blijven rijden.

16 opmerkingen:

 1. ...grappig! Ik neem aan dat je dit puur als constatering schrijft...?
  ..enne.....jij bent toch niet de eigenaar van hun auto ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik zeker niet, was een erg kromme zin :)
   Het is inderdaad puur een constatering ;D

   Verwijderen
 2. Mijn auto hoeft niet nieuw en glimmend te zijn, wel stabiel op de weg en veilig.
  Zo'n klein autootje is misschien goedkoop en zuinig, maar bij een aanrijding met wild of een andere auto ligt niet alleen de auto zwaar in de kreukels en bij sneeuw en gladheid raak je ook veel sneller van de weg....
  En voor een auto zou ik ook nooit een lening afsluiten :)
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een kleine auto is niet per definitie onveilig, daarnaast worden auto's ook gekeurd voordat ze toegelaten worden op de markt. Dus ik maak mij absoluut geen zorgen over mijn veiligheid.

   Verwijderen
  2. Eerste klopt maar die van jouw stamt nog uit de tijd zonder sterren en vaak is degene die jouw aanrijd een jonge Volvo of iets dergelijks en daar is jouw japanse pinda niet tegen opgewassen.

   Verwijderen
 3. Ik vind een veilige auto ook het belangrijkst, maar die hoeft uiteraard niet automatisch duur en groot te zijn. Over glimmend zeg ik maar niets; als ik niet af en toe door de wasstraat ga, kent hij waarschijnlijk helemaal geen enkel glimmend moment meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Wir leben auto's" is toch een mooie Duitse reclame?

  Ik kan enorm van auto's genieten, ook Duitse, maar heb er momenteel geen. Budgettechnisch niet verstandig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja veiligheid als argument voor het kiezen van een bepaald type auto... ik kan daar niet zo veel mee. Alle (jongere) auto's in Nederland (en vast ook elders in Europa) zijn uitgebreid getest qua veiligheid. En voor die ienieminie kans dat je een everzwijn voor je auto treft zou ik zelf geen duizenden euro's aan aanschaf én onderhoudskosten meer betalen voor een vervoersmiddel. Ook in Nederland zie ik om me heen zat mensen in (veel te glimmende) SUV's rondrijden. Voornamelijk dames die op zaterdag boodschappen doen in mijn dorpje. Echte landwagens zouden toch op zijn minst lekker smerig moeten zijn van het ruwe terrein, zo niet, dan heb je geen SUV nodig in mijn idee. Ach ja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dus.
   Bovendien win je meer aan veiligheid door je rijstijl dan door een grotere auto te nemen. Ik vind zelfs dat de grotere auto's (SUV's) de onveiligheid op de weg vergroten.

   Verwijderen
  2. Misschien ligt het in NL of DE inderdaad anders.
   Maar de kans dat ik een overstekende eland of hert aanrijd, is niet gering, net als de kans dat ik in de winter van de weg afglijd, al rijd ik rustig :( Dus veiligheid is voor mij inderdaad een argument voor het kiezen van een bepaald type auto.
   Heb overigens een 12 jaar oude F.ord G.alaxy, zo'n 8 jaar geleden voor een redelijk bedrag zonder lening gekocht, die er met ondertussen flink wat deuken (onder andere van een hert), krassen en roestplekken en altijd vies, want ik rijd veel gruswegen, behoorlijk afgeragd uitziet, maar wie boeit dat hier buiten.
   Had trouwens van mij ook iets kleiner gemogen, maar de hele familie past hier geeneens in :)
   Linda

   Verwijderen
 6. Ik heb met plezier je blog gelezen. Als kind van een Duitse moeder en Nederlandse vader weet ik als geen ander hoe belangrijk de auto is voor de (voor mij) oosterburen. Als je een zuinige, kleine auto rijdt dan heb je het per definitie niet al te best. Laat ons zuinige Hollanders gelukkig beter weten hihi... vooral bij jezelf blijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ze denken gelijk dat je arm bent. Ik grap ook altijd dat er hier nooit ingebroken gaat worden omdat mijn auto mensen afschrikt :)

   Verwijderen
 7. Ik verbaas me ook wel eens. In de zin van 'wáár doen ze het van'? Nou, van Leen van Frisia, of zijn opvolgers dan vermoedelijk. Anders snap ik écht niet waarom je een nieuwe, of zo goed als nieuwe auto onder je kont zou hebben. Alleen al de afschrijving, daar ga je van achteruit lopen.

  Onze eerste eigen auto kostte 10000 euro en daar hebben we amper vijf jaar mee gedaan. Beetje zonde, dat doen we nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een kromme zin. Maar ik bedoel dat ik niet snap dat mensen die chronisch geldtekort lijken te hebben in een (nagenoeg) nieuwe auto rijden. Kwestie van verkeerde prioriteiten, naar mijn mening. Of een lening dus.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat er ook een enorme marketing achter zit. Auto's zijn nu eenmaal een statussymbool en worden ook zo in de markt gezet. Want je wil natuurlijk niet onder doen voor de buren.

   Verwijderen
  3. ...ik verbaas me vooral over mensen die zich verbazen over het feit waar andere mensen het van doen 🎈

   Verwijderen