woensdag 28 mei 2014

Citroengras

Enige tijd geleden schreef ik over mijn poging om de citroengras te laten wortelen. En het valt niets tegen. Ik ben er wel achter dat het beter is om het buitenste, oude blad eraf te halen. Maar het begint te komen. De eerste twee stengels hebben inmiddels genoeg wortels en heb ik in de grond gezet. Het valt gelijk op dat een van deze twee al uit begint te lopen! Super dus!


13 opmerkingen:

  1. En hoe oogst je dit? Want het zou mij erom gaan dat ik van de plant kan eten, maar wat je koopt en verwerkt is nu net het stuk dat jij als pootmateriaal hebt gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, het stelt nu nog niet veel voor. Maar zoals ik het begrijp gaat de plant zich op een gegeven moment vermeerderen, en uiteindelijk heb je een hele pot vol. Nu heb ik geen idee hoe lang dat duurt, maar ik vind het wel een experimentje waard ;)

      Verwijderen
  2. Het schijnt met een hoop rest-groentestukken te kunnen. Ik wil me er ook echt eens in gaan verdiepen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ik weet het van ananas (ook erg leuk) en van prei, andijvie, en vele andere groenten.

      Verwijderen
  3. Dat ga ik ook gelijk doen. Dank voor de uitleg, dat hoef ik dan niet te 'her'ontdekken (dat van de buitenste blad).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb net jouw blog ontdekt, erg leuk om te lezen allemaal. Het kwam omdat ik panir wilde maken en ik daarop googlede. De panir heb ik inmiddels niet gemaakt, want je schreef dat je kon stoppen bij het huttenkase stadium en dat vond ik eigenlijk ook een goed idee. Ik merk dat we, hoewel we beide een blog hebben over zelfvoorzienend leven, een totaal andere blog hebben. Ik heb al jaren een moestuin, dat heeft nog steeds mijn hart, maar het is ook al een soort van gewoon geworden. Ik heb nog maar kort kippen en sinds afgelopen jaar ook 2 schapen die dit jaar lammetjes hebben gekregen. Voor mij is dat op het moment spannender dan de tuin. Als je het leuk vind om te kijken , mijn blog heet: de-dansende-geit.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Wij hebben inderdaad een totaal andere blog, en dat is maar goed ook :) Ik wil ook nog heel graag schapen of geiten, maar ik zal helaas nog wat moeten wachten. Ach, groei gaat met stapjes :D

      Verwijderen
  5. Hoeveel grond heb je? Als ik veel grond had zou ik ook nog mangalica varkens nemen. Dat zijn wolvarkens. Heel grappig om te zien, en het vlees schijnt lekkerder en vooral gezonder te zijn dan van andere varkenssoorten. Bovendien passen varkens volgens mij heel goed in de kringloop die je moet hebben als je zelfvoorzienend gaat leven. Als je b.v. dan ook kaas gaat maken van de geiten- of schapenmelk dan kun je de wei aan de varkens geven. En ze eten nog zoveel ander "afval".
    Als je aan schapen of geiten toe bent overweeg dan de gotlander pelsschapen. Het zijn de geiten onder de schapen, niet van die suffe wolbollen die in de wei lopen. Ze zijn heel ondernemend, stellen je steeds weer voor uitdagingen. En als je (de rammetjes) uiteindelijk slacht levert de vacht ook nog geld op als je ze laat looien in Zweden ( dat doe je via de 'gotlander pels vereniging). Google maar eens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevallig dat je dat stelt, ik heb de mangalista varkens op mijn verlanglijstje staan :D
      Maar wil er eigenlijk nog niet aan beginnen, omdat wij er niet klaar voor zijn. Ik denk dat wij er wel genoeg grond voor hebben, bijna 6000m3 hebben wij.
      Ik weet niet of wij genoeg grond hebben voor schapen, omdat zij (dacht ik) vooral veel gras eten. Daarom zat ik eerder aan geiten te denken. Maar ik zal je tip in gedachten houden!

      Verwijderen
    2. Leuk dat je de mangalica varkens ook al gevonden had. Geiten zijn ook prima, eten ook allerlei kruiden en bladeren van bomen en struiken. Maar dat doen mijn soort schapen ook. Staan nog dicht bij de natuur (wat dat dan ook mag betekenen).

      Verwijderen