vrijdag 3 januari 2014

Zero-Waste Boodschappen doen

Een van mijn doelen is om een zero-waste levensstijl na te leven, een bijkomend doel is dat ik producten meer lokaal wil inkopen. Dit vereist natuurlijk enige aanpassing van huidig gedrag en gewoonten, daarom ga ik eens kijken wat ik koop en hoe dat beter kan.

Even kort over verpakkingen, het beste is natuurlijk geen verpakking
Voor mij zijn papier en glas nog acceptabel.
Plastic, blik en aluminium zijn voor mij eigenlijk niet acceptabel evenals tweecomponenten verpakkingen zoals sap en melkpakken. (Meer informatie kan je lezen op deze site.)

Groente:
Ik koop nog wel eens groente in blik, dat is in mijn beleving het slechtste wat afval betreft. Dus het idee is om zoveel mogelijk zelf te verbouwen, als dat niet lukt lokaal en vers inkopen (zonder verpakking!), en als alternatief eventueel groente in glas. De glazen potjes kan ik zelf goed hergebruiken, meermaals zelfs. Ik ga mijn best doen om geen groente in plastic of blik meer te kopen.

Het idee is om te kijken of hier in de buurt een markt is, of een boerenwinkel. Als ik dat niet kan vinden ben ik voorlopig gebonden aan een supermarkt met weinig verpakkingsmateriaal. Naast het verpakkingsmateriaal zal ik beter letten om herkomst, en of een product wel in seizoen is.

Fruit:
Ook hier zal ik ernaar streven geen fruit in blik te gebruiken, tot op heden gebruikte ik (vooral ananas) ongeveer 1 blik per 2 weken. Dat betekend voor mij dat ik bepaalde recepten eens wat zal moeten aanpassen, dat vind ik een leuke uitdaging. Wat ik lastig vind is dat bio bananen altijd in plastic zitten, terwijl de 'normale' onverpakt zijn. Dat is voor mij een duivels dilemma, want wat is slechter?

Eigenlijk zou ik zelfs geen bananen moeten kopen, omdat ze van de andere kant van de wereld afkomen. Ik zal proberen onverpakte bananen te vinden en mijn gebruik ervan in elk geval verminderen. Verder geld voor fruit hetzelfde als voor groente, gelukkig weet ik dat hier elke donderdag een lokale fruitboer met zijn bus bij de sportvelden staat. Hij verkoopt zijn appels en peren in een rondrijdende bus en gaat een dag in de week een rondje langs alle dorpen.

Ook wat mandarijnen, sinaasappelen en kiwi's betreft wil ik wat minder eten omdat (of zolang) ze niet lokaal verbouwd worden. Verder zal ik ze alleen kopen zonder verpakking,.

Granen, aardappel, pasta:
Hier gelden ook de basisregels weer. Aardappelen kan ik voorlopig makkelijk bij een lokale boer kopen, in het volgende seizoen wil ik graag zelf wat aardappels verbouwen maar dat zal nog even moeten wachten.

Pasta is volgens mij niet zonder plastic te verkrijgen, daarom ben ik val plan om het voortaan zelf te maken. Ik heb eieren genoeg en de bloem zit normaal ook in mijn basisvoorraad, geen probleem dus!

Bloem en volkorenmeel haal ik nu biologisch bij de supermarkt. Dit zit in een papieren verpakking, op zich niet slecht dus. Wel wil ik kijken of ik het in een grotere verpakking krijgen kan, en het liefst lokaal. Ik heb hier in de buurt een molen gezien, en zal daar eens een kijkje nemen!

Rijst is voor mij een moeilijk geval, ik gebruik het met enige regelmaat maar het is natuurlijk geen lokaal product. (Meer informatie vind je hier, vooral onderaan erg interessant) Ik las dat er dus 2000 tot 10.000 liter water nodig is voor 1 kilo rijst, wow! En rijst komt ook niet altijd uit Azië, maar vaak ook uit Amerika en Italië en bij de 'moderne' productie wordt veel energie verbruikt. Ik ga toch proberen om mijn rijstverbruik te minderen, en als ik rijst koop dan zal ik letten op de verpakking (dus niet in plastic).

Granen gebruik ik sinds kort in de keuken, dingen als tarwe en rogge. Gekookt bij de maaltijd is het erg lekker en ook gezond. Het voordeel is dat hiervan veel in Duitsland geproduceerd wordt, ook biologisch. Het is dus zeker lokaal, daarom wil ik dit wat vaker gebruiken om de rijst te vervangen. Wel wil ik beter letten op de verpakking, nu koop ik het vaak in plastic verpakt.

Vlees, vleeswaren en vis:
Vis is wat mij betreft niet echt lokaal te krijgen hier, en zal ik ook helemaal niet meer kopen. Nu is dat makkelijk want we zijn niet echte vis eters.

Vlees is een ander verhaal. In de toekomst wil ik zeker ook dieren houden voor de slacht, voor nu moet ik het toch nog even anders aanpakken. Ik ben van plan om naar de slager in een dorpje verderop te gaan, ik zal hem vragen waar hij zijn vlees vandaan haalt. Met een beetje geluk komt het uit de regio hier. Bij deze slager kan ik waarschijnlijk prima met een eigen bakje aankomen en hem vragen het vlees (of de vleeswaren) daarin te verpakken. Dit is tot op heden nog nooit een probleem geweest bij andere slagers. Dit betekend gewoon dat ik geen vlees meer koop in de supermarkt, omdat je daar die keuze niet hebt.

Zuivelproducten:
Op dit moment gebruik ik melk, kaas, roomboter, hüttenkäse en kwark. Hier in het dorp zit een "Molkerei" hier zal ik eens kijken of ik deze producten zonder verpakking krijgen kan, door gewoon mijn eigen verpakking mee te nemen. Hüttenkäse kan ik eventueel prima zelf maken van melk, mochten ze dat niet verkopen. En na even zoeken op het internet zie ik dat je ook prima zelf kwark kan maken van melk, super! Dus hoef ik hier eigenlijk alleen maar melk en kaas vandaan te halen.

Overige:
Sommige dingen zijn wat lastiger. Olie bijvoorbeeld, ik zal eens kijken of ik dat hier ergens 'op de tap' kan vinden. Anders zal ik gewoon voor een glazen verpakking gaan.
Kruiden en specerijen zal ik proberen zo veel mogelijk zelf te groeien, en verder goed op de verpakking letten. Hoewel ik ze volgens mij nog nooit zonder plastic heb gezien.
Thee wil ik alleen nog maar los kopen, dat zijn dan bulkverpakkingen en dat scheelt veel afval. Nu nog even zoeken naar een verpakking zonder plastic. Natuurlijk is thee niet lokaal, daarom zet ik in eigen tuin ook kruiden om thee van te maken. Deze kan ik zomers vers gebruiken, en ook drogen voor de winter. Ik drink naast thee eigenlijk alleen nog maar water. Dus verder geen verpakkingen daar.
Wat betreft lekkers, jullie weten vast allemaal dat ik van zoute stokjes houd :D. Deze zitten natuurlijk in een plastic verpakking en daarom zal ik (mijn best doen om) ze niet meer (te) kopen. Ik heb nagedacht over vervanging en ik kwam uit op een notenboer, eventueel op een markt. Hier hebben ze verschillende soorten noten en gedroogd fruit zonder verpakking, dat lijkt me een goed alternatief voor lekkers. Daarnaast kan ik altijd zelf koekjes of cake bakken met de bloem en boter uit mijn voorraad, dus dat komt ook zeker goed!

In het algemeen zal ik met boodschappen doen wat (was)zakjes meenemen, en natuurlijk wat potjes en bakjes. Daarnaast de gewone boodschappentas en eventueel een fles voor melk o.i.d.
Door goed voorbereid op pad te gaan, bespaar je ook veel verpakkingsmateriaal!


21 opmerkingen:

  1. oh akelig die verpakkingen, ik zit daar zelf ook zo over te dubben. Veel dingen koop ik al in bulk, maar ja ,als ik zelf mijn tasje ben vergeten gaat het mee in, je raad het al, een plasic zak. Bij de blokker hebben ze van die waszakjes die zijn erg handig bij bv de groente boer.
    Heel apart bio groenten in plastic, kocht laatst een biologische koolraap gewoon kompleet geseald , nou ja zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Raar is dat he? Dat de bio groenten in plastic zitten en de 'gewone' niet! Ik kan me daar ook over verwonderen.
      Ik heb altijd een stoffen tasje in mijn handtas, als misschientje. En waszakjes gebruik ik inderdaad ook om groente en fruit in mee te nemen. Het blijft een project :)

      Verwijderen
    2. Ik heb begrepen dat in de supermarkt de bio bananen-paprika's appels ed in plastic zitten,zodat ze niet per ongeluk(of expres) gemengd worden met niet bio-pordukten

      Verwijderen
    3. Dat lijkt me ook, maar het kan ook anders. Volgens mij hebben ze bij AH (ofzo) alleen een stickerband om de bananen i.p.v. een hele zak. Of biologisch afbreekbaar 'plastic'. Er zijn zat alternatieven, gewoon een plastic zak is het makkelijkste natuurlijk, maar zeker niet het beste.

      Verwijderen
    4. bij de plus verkopen ze alleen maar fairtrade bananen en zonder zak. Verder kun je prima je groenten zonder zak in de supermarket kopen, ze vinden het alleen niet zo fijn bij de kassa.
      Bij de AH is juist de biologische olijfolie wegens milieu redenen overgegaan in de plasticfles: plastic weegt zo veel minder dat de transportvervuiling zo veel kleiner is dat dat opweegt tegen de verpakking. Glas vraagt namelijk ook heel veel neergie voor productie, transport, en hergebruik! Daarom is glas lang niet altijd de milieuvriendlijkste oplossing.
      biologisch is niet altijd milieuvriendelijker ook al lijkt dat in eerste instantie wel zo. Ook is het niet perse beter voor de wereldbevolking. Door nu in eens lokaal te kopen stoot je de agrariers elders het inkomen weg waardoor de honger in afrika weer toeneemt. Quinoa bijvoorbeeld is nu zo duur geworden in zuid-amerika dat de locale bevolking hun eigen basis voedsel niet meer kan kopen, alleen om de 'bewuste' europeese en amerikaanse bevolking te vreden te stellen.

      Verwijderen
    5. Dat was een aantal jaar terug ook met biomelkfles, glas werd vervangen door plastic. En later werd die plastic fles weer vervangen door een kartonnen pak, omdat deze uiteindelijk nog minder milieubelastend is.
      En lokaal is inderdaad ook niet altijd per definitie beter voor het milieu. Tomaten, komkommers, paprika's en dergelijke worden allemaal in verwarmde kassen gekweekt.
      Linda

      Verwijderen
    6. @ Willemien:
      Dat is inderdaad handig bij de plus, maar het gaat natuurlijk niet alleen om bananen. Wat mij betreft mogen ze dat met alles doen!

      Ik begrijp het dilemma van glas v.s. plastic wat betreft transportkosten en gewicht. Maar persoonlijk vertrouw ik plastic niet wat mijn gezondheid betreft. Daarnaast is het zo dat plastic slecht afbreekbaar is, en er veel van in het milieu terecht komt.
      Het is goed dat AH biologische producten verkoopt, maar ze zouden beter de verpakking kunnen vergroten om effectiever te zijn.

      Ik ben het ook met je eens dat biologisch niet altijd beter is. Maar ik geloof dat lokaal altijd beter is, want als iedereen dat zou doen dan zou dat veel problemen oplossen. Het globaliseren van alles veroorzaakt in mijn optiek juist veel problemen.

      @ Linda
      Lokaal is op zich zelf ook niet het antwoord, het gaat gepaard met 'van het seizoen'. Dat is wel een voorwaarde natuurlijk.
      Ik haal het liefst producten met een glazen fles van huis, die ik tap in de winkel. Dat lijkt mij ideaal!

      Verwijderen
    7. Wat een goed idee om waszakjes te gebruiken. Ik ben al een tijdje op zoek naar zakjes van biologisch katoen voor groenten, fruit en haver. Groenten en fruit kunnen inderdaad perfect in waszakjes.

      Verwijderen
  2. Het is inderdaad verbazend hoeveel verpakkings materiaal er gebruikt word. Hier heel weinig pakken drinken. Wel weer de bananen in plastic... Zoveel groente en fruit proberen zonder verpakking te nemen en anders de verpakking bij de boer te laten (op de lokale markt). Altijd een eigen tas of mand bij me :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Apart he? Ik verwonder mij ook om de hoeveelheid verpakkingen. En het kan veel minder. Goed dat je er ook op let! Een eigen tas bij je scheelt ook nog eens geld ;)

      Verwijderen
  3. hoi, volgens mij is is het plastic (akelig extra krakend spul) rond bio spullen vaak van mais gemaakt... gewoon even kijken of er ikoontjes op het plastic staan :-)
    Saskia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan is het volgende probleem weer of er dan speciaal mais gekweekt wordt om er verpakkingsmateriaal van te maken i.p.v. voedingsmiddelen te kweken. Tenzij het gemaakt wordt van afvalproducten, dat weet ik echter niet.

      Verwijderen
    2. Kan me herinneren dat er een aantal jaar terug inderdaad ophef was over die composteerbare verpakkingen omdat daar onder meer GM-mais voor werd gebruikt.
      Linda

      Verwijderen
    3. Klopt, dat is ook nog weer een punt. En in veel gevallen is plastic toch eigenlijk helemaal niet nodig.
      Juist doordat producen in een zak/verpakking zitten, worden ze vaak allemaal weggegooid als er 1 niet goed (beschimmeld o.i.d.) is.

      Misschien is het beste plan wel wat de p.lus supermarkt met bananen doet. Gewoon niets anders dan bio verkopen, dan hoeft er ook geen verpakking omheen ;D

      Verwijderen
  4. Ik bestel mijn thee altijd bij de biothee op internet, niet lokaal misschien maar de thee wordt altijd in bruin papier verpakt dus misschien is dat wel wat. En het is natuurlijk bio.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aangezien je in Duitsland woont, kun je misschien eens kijken op deze site: http://veranstaltungen.meinestadt.de/
    Zoek op "Markt" of "Wochenmarkt" en vaak krijg je wel een verwijzing naar de plaatselijke markt. Ik hoop dat het helpt.

    Succes met je Zero Waste project :)!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik woon aan de rand van de stad en in het gebied tussen mijn stad en de volgende zitten de boeren.Ik doe daar dus regelmatig een rondje. Eieren,die ik in mijn eigen eierdoos doe. Rauwe melk in mijn eigen glazen fles, boter (de karnruimte is mede door mij gefinancierd door crowdfunding) en vlees, van koe of varken wat daar gewoon in de wei stond de week ervoor. Je kan zelfs kijken bij het slachten als je wilt. Groenten en aardappels bij een boer waar ik meegeholpen heb de kas te bouwen...en meel van de molen. Er is nog een kaasboer en een imker maar daar kom ik te weinig, ik ken zelf een imker en koop daar mijn honing, en kaas eet ik erg weinig.
    En dat allemaal in een rondje van acht kilometer fietsen met onderweg nog een rustpunt waar ik thee kan drinken.
    Al met al zo goed als geen afval van die boodschappen.
    Ow, en biothee is een superbedrijf. Ik heb er goede ervaringen mee. Ze sturen ook informatieve mails, tuurlijk is dat een vorm van reclame maar ook zeer informatief, niet zo storend als reclame. Ook fijn is dat je een smaakje kan uitproberen.Hoef je niet een hele zak te kopen, neem je een proefzakje en als dat bevalt bestel je een zak..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt ideaal zeg! Wat heerlijk dat je zo je boodschappen kan doen!

      Verwijderen
  7. Zelf ook stevig aan het brainstormen om minder afval te hebben. Wij hebben een lokale bio-boer. Het is mijn ervaring dat je toch seizoensgebonden moet kopen anders is het veel te snel rot. Dit weekend bijvoorbeeld twee perzikken gekocht, de dag erna was er reeds eentje beschimmeld.
    Bij ons in het warenhuis is de pasta van soubry in karton verpakt. Ik was mij er niet bewust van dat rijst zo een duur productieproces kent. Wij eten dat een tweetal keer per maand.

    BeantwoordenVerwijderen