woensdag 15 oktober 2014

Gefundenes Fressen

Al een tijdje viel het mij op als ik boodschappen ging doen dat er op een bepaalde plek wat op de stoep onder de bomen lag, het leken mij wel tamme kastanjes. Dus toen ik gisteren op Maarten moest wachten besloot ik even te gaan kijken, het was toch in de buurt.

 

Bij nader inzien waren het helemaal geen kastanjes, het waren hazelnoten! Super, ik had het er laatst nog over dat ik die graag wilde gaan rapen ergens. Er stond een heel rijtje jonge bomen en eronder lag het bezaaid met hazelnoten, het leek wel alsof ik de enige was die het de moeite vond om ze te rapen.

Ik had nog een papieren zakje in de auto liggen en heb flink wat geraapt. Ik ben er erg blij mee! Ik ga er waarschijnlijk binnenkort nog eens langs. Natuurlijk ga ik de meeste eten, maar ik wil ook proberen er een paar te laten kiemen.

In eigen tuin hebben wij momenteel nog niet echt notenoogst. Wij hebben wel een jonge walnotenboom (denk ik) en ook een krulhazelaar, maar de walnotenboom draagt (nog) geen vrucht en de krulhazelaar volgens mij ook niet maar dat moet ik nog eens even gaan bekijken.


Wat ik wel uit eigen tuin geoogst heb zijn zonnebloempitten, vrij veel ook. Een deel heb ik gebruikt om de kippen te verwennen, en ik heb voor onszelf ook nog wat achter gehouden. Ik denk erover om ze te roosteren, hoewel ze zo ook erg lekker zijn. Zo heb ik zonder al te veel moeite weer allerlei lekkers er bij!

12 opmerkingen:

 1. Mijn broer heeft een walnoten boom en zei me dat het zeven jaar duurt eer deze vrucht gaat dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker joh, zomaar al die hazelnoten die op jullie lagen te wachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De krulhazelaar is toch geënt zou die dan nog hazelnoten geven?
  Fijn zo'n oogst

  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien zijn er wel tamme kastanjes ook in je buurt. Vraag eens bij de buren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op vakantie in Frankrijk ook heel wat hazelnoten geraapt en kastanjes. Vandaag ga ik de kastanjes inkruizen, 15 min. koken, peller en invriezen. Heel wat werk, vooral een snee maken in de taaie schil is met artrose handjes moeilijk. Ik maak ze meestal in de oven klaar met wat ui, wortel, enkele spruitjes en wat olie 30-45 min. en druppel er wat honing over. Spruitjes lust ik alleen op deze manier want ik hou er op geen enkele andere manier van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in de straat staan ook veel hazelnootbomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alle soorten heerlijkheids liggen op straat:)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons liggen ze voor de deur, helaas hebben de kinderen de meeste stuk gemaakt. Best zonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een tipje voor de overschot aan hazelnoten.
  Je kan er choco mee maken. Recept gevonden op de site van ma vie en vert. Succes ermee en bedankt voor de vroegere tip van de brooddoos in rvs. in huis gehaald en tevreden. ;-) Groetjes Amber

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe de zonnepitten altijd door en op het deeg als ik bruin brood bak. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker, ik doe ze er ook door. Mijn brood is meestal gevuld met havervlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten en gemalen lijnzaad. Lekker luxe dus ;)

   Verwijderen