maandag 13 oktober 2014

Tandarts

Vandaag moet mag ik naar de tandarts, voor het eerst sinds wij hier wonen ga ik naar een Duitse tandarts in de buurt. Nu is het zo dat ik dat eigenlijk heel erg spannend vind, ik ben namelijk behoorlijk angstig voor 'de tandarts'.

Van kinds af aan ben ik altijd naar dezelfde tandarts geweest, ik kan mij nog herinneren dat ik vroeger altijd een speeltje mocht uitzoeken. Ik ben dus bijna 30 jaar bij dezelfde tandarts geweest, en in die tijd heb ik toch een goede vertrouwensband opgebouwd met de beste man. En ondanks dat barst ik nog (bijna) in tranen uit als ik mij in de stoel zet, en houd de assistente heel lief mijn hand vast indien nodig.

In december vorig jaar ben ik nog bij mijn (inmiddels ex) tandarts geweest, toen had ik nog Nederlandse verzekering. Maar nu gaat dat helaas niet meer op. Door dat ik in Duitsland werk, val ik ook onder de Krankenkasse. En in Duitsland valt een deel van de tandheelkundige zorg gewoon onder de verzekering, zolang je natuurlijk naar een Duitse tandarts gaat. Dus ik moet er toch aan geloven.

Ik heb  een tandarts uitgezocht die heel goed aangeschreven staat en op fietsafstand (in een buurdorp) zijn praktijk heeft. Ik verwacht dat er wat mis is met mijn gebit, ik heb namelijk al enige tijd (veel te lang) af en toe zenuwpijn in mijn kaak, kies en mond. Het lijkt op iets wat ik eerder had, dat bleek een afstervende kies te zijn en daarvoor heb ik toen een wortelkanaalbehandeling gehad. Het is nu een kwestie van gewoon even flink zijn, en bedenken dat alles tijdelijk is. En met een beetje geluk heb ik de volgende 30 jaar de tijd om weer een vertrouwensband met deze tandarts op te bouwen.

Update 9:07 uur:
Ik kom net terug van de tandarts en ik ben helemaal opgelucht. Het was een hele fijne arts, hij stelde mij gerust en ging rustig en doeltreffend te werk. Hij kon geen gaatjes o.i.d. vinden en gaf aan dat mijn gebit er goed uit zag. Hij zei zelfs dat mijn Nederlandse tandarts uitstekend werk verricht had.  De pijn en gevoeligheid die ik had komt eerder van gevoelige tanden en nog een gevoeligheid in de oude kies waar ik een wortelkanaalbehandeling heb gehad. Opluchting alom dus!

11 opmerkingen:

 1. Sterkte! Juist als je last hebt en misschien terug moet, is een tandarts in de buurt wel handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig dat er niets ergs was! En fijn dat je een aardige en goede tandarts hebt gevonden.

  groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spannend altijd weer, de tandarts. Ik zie er ook altijd als een berh tegenop, maar meestal valt het mee.
  Gelukkig dat het bij jou ook meeviel en dat je een fijne tandarts hebt getroffen. En prettig dat hij aangaf dat je vorige tandarts goed werk had gedaan. Soms hoor je dat een nieuwe tandarts gelijk alle vullingen wil vervangen ofzo. Ik hoop voor je dat je nog minstens 30 jaar bij deze tandarts terecht kunt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een van de dingen waar ik bang voor was, gelukkig vond mijn nieuwe tandarts dat de oude tandarts heel goed werk had verricht!

   Verwijderen
 4. Ik had ook altijd bij een zelfde tandarts geweest maar helaas was mijn 1e ervaring niet zo prettig. Vandaar dat ik nu ook om een ander heb gevragen. Gelukkig valt het alles mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn voor je dat het bezoek aan de tandarts is mee gevallen .Een goede tandarts waar je je prettig bij voelt is heel belangrijk. En dat je er tegen op zag ik denk dat dat voor veel mensen geld al zullen velen dat niet toegeven .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oei, dat is niet fijn!! Ik had ook een heel goede vertrouwensband met mijn tandarts, vooral gebaseerd op het feit dat hij in het systeem had gezet dat ik altijd om een dubbele verdoving mocht vragen ;)

  Toen ik na de bevalling belde om een afspraak te maken bleek hij opeens weg te zijn :( Twee maanden later kregen we een telefoontje van hem: hij had een eigen praktijk geopend. De oude praktijk was even 'vergeten' om dat door te geven. Ik ben direct overgestapt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik mij goed voorstellen, ik was ook overgestapt in jouw situatie!

   Verwijderen
 7. De vertrouwensband heeft een goede start! Fijn om te lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen