vrijdag 24 oktober 2014

Verwarming

Omdat ons expansievat stuk was konden wij tot op heden de verwarming nog niet op winterstand zetten. Natuurlijk was dat nog niet meteen nodig omdat wij ook een houtkachel hebben, maar uiteindelijk is de cv installatie zeker nodig in dit huis. De temperatuur in de badkamer was inmiddels al gedaald naar 12 graden, zelfs kouder dan de temperatuur buiten! Daarom hebben wij vorige week gelijk online een expansievat besteld.Het expansievat van 25 liter kostte ons in totaal net geen € 30,-  en werd voor dat geld ook nog thuisbezorgd. Het kwam zo uit dat mijn vader gisteren op bezoek was (om de grasmaaier te repareren) en zodoende kon hij Maarten even helpen met het vervangen van het expansievat. Super!


Het bleek een klein klusje voor de twee mannen en na het plaatsen van het nieuwe expansievat is het systeem ontlucht en verder getest. Het was heerlijk warm in huis, en dat is mooi! Wij zijn voorlopig weer klaar voor de winter, en stiekem hopen wij dat dit onze laatste winter met een op gas gestookte verwarming is. Wij gaan nu hard sparen om voor de winter van volgend jaar een nieuwe installatie te plaatsen. Dat is iets waar wij heel erg naar uit kijken!

9 opmerkingen:

 1. Je gaat over van op gas gestookte verwarming naar...?? Ik ben benieuwd!! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk wordt het hout gestookt, wij moeten nog kijken of het allemaal gaat lukken voor volgende winter. Maar het idee is een rocket stove.

   Verwijderen
 2. Wat een stookmachine ziet er indrukwekkend groot uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg he? Het is ook een grote installatie, meer geschikt voor een gezin. De installatie komt uit 2001, dus is niet eens zo oud.

   Verwijderen
 3. Wat fijn dat Maarten en je vader zo handig zijn dat ze dit zelf kunnen. En ook lief van je vader dat hij wilde helpen.
  Ik ben ook benieuwd naar wat voor nieuwe installatie jullie wiilen plaatsen in plaats van gasgestookt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben benieuwd welke installatie. Zou wel een aardwarmte installatie willen, maar dat is bijna niet te doen in een rijtjeshuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker lastig in een rijtjeshuis. Je zou voor aardwarmtekorven kunnen gaan, die gaan minder diep de grond in. (http://www.aardwarmtekorf.nl/)
   Anders is een (lucht)warmtepompinstallatie een leuk idee.

   Wij willen een minder standaard oplossing, en zo veel mogelijk low-tec. Het plan is nog aan het vormen maar wij willen een rocket stove en dan hiermee het water voor de cv verwarmen, een soort lage temperatuur verwarming.

   Verwijderen
 5. Ik vind het niet duur moet ik zeggen. Onze nieuwe afzuigkap kostte bijv. een stuk meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En hopen op een warme winter natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen