woensdag 8 oktober 2014

Tuinplannen, ideeën gevraagd


Zoals bekend hebben wij een flinke tuin rond ons huis, momenteel is een groot deel hiervan nog gras. Maar naarmate de tijd vordert weten wij het steeds zekerder, wij willen helemaal geen grasveld. Het gras heeft te veel onderhoud nodig en levert te weinig op, wij willen wat anders. Natuurlijk komen wij hier niet voor volgend jaar aan toe, maar alvast een beetje dromen, ideeën opdoen en plannen kan geen kwaad.

Een deel van het gras is al gesneuveld onder de moestuin, maar aan de oostzijde van het huis hebben wij ook nog een aardig stukje gras. Het zijn twee stukjes van ongeveer 10 bij 5 meter en ik droom er van om hier vaste planten in te zetten, en natuurlijk niet zomaar planten maar eetbare vaste planten.

Omdat dit stukje gras dicht naast het huis ligt zit ik te denken aan struiken en lage planten. Deze moeten dan het liefst ofwel eetbaar zijn of iets eetbaars produceren. De planten moeten natuurlijk tegen de schaduw kunnen, omdat ze niet heel veel zon krijgen aan deze kant.  Ik wil het een stukje wilde tuin laten worden waar niet alleen wij maar ook dieren en insecten zich fijn in voelen. Een hazelaar lijkt mij leuk en ook goed passen, maar wat nog meer?

Toen bedacht ik mij dat ik hier vast wel lezers heb met leuke suggesties! Dus wie weet nog een plant die echt niet kan ontbreken in mijn toekomstige wilde eetbare tuin? Ik hoor graag tips van jullie!

52 opmerkingen:

  1. Een walnotenboom, frambozen bosbessen, bramen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat het om een stukje direct naast het huis gaat wil ik geen bomen planten, vandaar dat ik het bij lage begroeiing wil houden. Bosbessen zijn hele leuke!

      Verwijderen
  2. Walnotenboom houdt ook de vliegen weg bij het huis. Geen bramen want die struiken zijn niet meer te houden na verloop van tijd. Ik zou het ook rond je huis een beetje vrij houden. Zelf kijk ik altijd naar Gardeners world op de BBC op vrijdagavond, misschien dat de tuinman Monty Don nog ideeén voor je hebt. Hij woont op Longmeadows misschien te googelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De naam is Longmeadow.

      Verwijderen
    2. Bramen vind ik ook snel te wild worden, ik wil inderdaad ook de tuin/begroeiing rond het huis wat laag houden. Vandaar dat ik denk aan struiken e.d. Een walnotenboom willen wij zeker op het grondstuk plaatsen, maar niet hier zo dicht bij het huis.
      Bedankt voor de tip! Ik zal eens kijken.

      Verwijderen
  3. Ik zou niet al het grasegdoen,maar er een boomgaard van maken. Mocht je nog eens kinderen krijgen is een stukje gras om tentjes op te zetten,te voetballen en te badmintonnen ook fijn. Ik zou er een soort boerderijtuin oude stijl van maken. Met boomgaard en walnoten boom een stukje bloementuin,een terras en een uitgebreide dikke windsingel met allerlei besdragende struiken en hazelaars voor de vogels. Gewone dingen als sleedoorn,meidoorn, vlier krentenboom etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Typfoutje niet al het gras wegdoen. Ideeen voor een ouderwetse boerderijtuin kan je op internet vinden met deze zoekwoorden

      Verwijderen
    2. Het idee van een boomgaard is echt heel leuk. Neem vooral laagstamfruitbomen, anders krijg je megabomen en kun je niet meer goed bij het fruit (ik spreek uit ervaring....).
      Een walnootboom wordt heel groot en geeft een boel zooi, moet je maar willen.
      Is het een idee om het boek 'Tuinen van Overvloed' te lezen. Een boek over permacultuur. Geschreven door Fransje de Waard (dacht ik, want het boek is al ingepakt voor de verhuizing).

      Verwijderen
    3. Wij willen achter het huis aan een zonnigere kant een stukje om te zitten en spelen houden. Hier aan de oostkant willen wij een onderhoudsvrij stuk met lage natuurlijke begroeiing.
      Wij hebben aan de zuidkant al wat fruitbomen met gras eronder. Ik zal het boek eens opzoeken.

      Verwijderen
  4. lijbomen: ze kleden het huis mooi aan, en ze houden de koude wind van het huis weg, zodat je minder stookkosten hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou het ook lastig vinden, met zo'n groot terein zou ik geen bramen bij huis zetten. Die gaan heel hard hoor! (ervaring ) en hou wel een beetje gras over voor de toekomst, kids???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens! Bramen zijn echt grote wildgroeiers. Wij houden wel wat gras over, maar niet zo veel als wij nu hebben :)

      Verwijderen
  6. Lavas (maggiplant) kan tegen schaduw.

    Walnoten....had ik niet ergens gelezen dat de wortels een stof produceren die ervoor zorgt dat er helemaal niks anders onder de boom wil groeien? Of was dat nu een andere notenboom?

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk (maar weet het ook niet zeker) een andere notenboom. Ik heb drie familieleden met een walnotenboom in de tuin en naar mijn idee heeft geen van drieën daar last van. Wel geeft het natuurlijk een bladerdak en is er meer schaduw onder de boom maar dat hoeft geen probleem te zijn.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    2. Het looizuur dat in de grond komt door gevallen blad, maar ook onder het dichte bladerdak kan het lastig zijn voor veel andere planten. Maar als je echt de ruimte hebt geeft dat toch niet?
      Heleen

      Verwijderen
  7. Hazelnoot idd en vlier ( brengt geluk :) ) Ik zou ook aan die kant van huis een soort windsingel maken. Heb je ramen aan op het oosten ? De ochtend zon is dan wel erg prettig in huis. Je tuin is heel groot toch, eetbaar spul zou ook elders kunnen dan. Je zou even je permacultuur boeken erop na kunnen slaan wat de beste optie is in jullie geval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlieren hebben wij zat hier, dus die kan ik wellicht wel stekken/ vermeerderen.

      Wij hebben wel wat ramen aan die kant, maar niet veel. Dus wat halfhoge begroeiing is geen probleem.

      Mijn idee is dat de hele tuin eetbaar zou moeten zijn in meer of mindere mate. Maar wel op een 'wilde' manier. Dus er hoeven geen rijtjes bloemkool te staan, maar misschien wat kruiden of 'onkruid'.

      Verwijderen
    2. Als je sleedoorn en meidoorn en andere besdragende struiken in de windsingel zet hebben zowel de vogels als jullie er wat aan

      Verwijderen
  8. Hoi, je kan een eetbare haag planten van leifruit (appel, peer, ...) of van noten en fruitboompjes (laagstam) zoals amandel, hazel, kers, .... Een walnoot is heel mooi en levert veel op, maar maakt de omringende grond zuur. Achter de haag zou je bessenstruiken kunnen zetten (ook daar zijn heel wat nieuwe soorten zoals mahoniebes, honingbes,...bij. En achter de bessen zou je dan een bed met vaste planten kunnen zetten, waarje weinig omzien naar hebt: rabarber, brave hendrik (soort spinazie), artisjok, doorlevende broccoli, zeekool, welsh onion, ... Ook doorlevende kruiden zijn leuk en leveren veel eetbaars op: munt, salie, hyssop, doorlevend bonekruid, ...
    Leuke tuinontwerpen kan je vinden door op permacultuurwebsites te zoeken.
    Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Misschien een haag van Rosa Rugosa-struiken. Bloeien mooi en geven aan het eind van de zomer veel rozenbottels. Erg lekker om jam van te maken.
    Je zou bos-aardbeitjes als onderbeplanting kunnen gebruiken - de vruchtjes zijn niet groot, maar wel eetbaar. Ik weet niet of er bij jullie in de streek ook opentuin-dagen zijn: hier kun je andermans tuin bekijken en veel inspiratie opdoen - alleen is het seizoen daarvoor wel een beetje afgelopen.
    Wij kijken zelf elke vrijdagavond naar Gardeners' World op BBC2. Ik weet niet of je dat kunt ontvangen, maar het is leuk om naar te kijken en gaat ook veel over moestuinieren.
    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sowieso een plan tekenen (ik ben tuinonwerper): wat op papier klopt, is ook goed in de werkelijkheid. Een vruchtdragende struik die ook wel in de halfschaduw kan is de Blauwe Bes, Vaccinium corymbosum. Tuinkruiden die schaduw verdragen zijn munt, citroenmelisse. Van deze kruiden kun je een frisse thee zetten. (Sorry, ik heb weinig ervaring met blogs, weet even niet hoe ik mijn naam zou moeten invullen.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Munt zijn wij gek op, en citroenmelisse is ook een leuke aanvulling. Blauwe bes is ook een heerlijke tip, bedankt!

      Verwijderen
  11. notenbomen en fruitbomen gaan niet goed samen begreep ik maar of het klopt? geen idee.
    zelf heb ik alles vol met groenten/fruit en kruiden en natuurlijk aardappelen .en aardig wat druiven enz.verder een siertuin

    BeantwoordenVerwijderen
  12. al heel wat waardevolle suggesties hierboven, maar hier nog een paar andere ideetjes: aalbessen kunnen ook goed in de schaduw, ze worden dan wel niet zo zoet, maar als je ze zelf nie top eet is het iig lekker voor de vogeltjes!
    als onderbeplanting kun je naast bosaardbeien ook kiezen voor wilde ruccola (meerjarig en net zo lekker als de gewone ruccola), maarts viooltje (een plezier voor het oog en zowel blad als bloem is eetbaar en heel rijk aan vitamine c), smalle weegbree en hertshoornweegbree (jonge blad is lekker in de sla of fijngesnipperd door een soepje), bieslook en oerprei (een meerjarige prei-soort). spaanse zuring en bloedzuring kunen dacht ik ook in halfschaduw en zijn lekker om te gebruiken als smaakmaker in salades en stoofpotjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooh ook leuke tips! Ik heb zelf elders ook al wilde ruccola staan, leuk om nog meer neer te zetten. En weegbree e.d. neem ik zeker mee in mijn overwegingen!

      Verwijderen
  13. Kijk vooral eens op de site van Plants for a Future www.pfaf.org, hier staat een database waarin je kunt zoeken naar allerlei bruikbare planten. Daarin staan de gangbare maar ook heel bijzondere planten, veel ervan zijn meerjarig en permacultuur-verantwoord. Je kunt zelfs aanvinken aan welke kenmerken en klimaatomstandigheden ze moeten voldoen, welke nuttige eigenschappen etc. Veel zoek plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je kunt ook eens aan wilgenboompjes denken, deze leveren niets eetbaars op maar de takken blijven een bron van bouwmateriaal voor schuttingen, hekjes, manden etc etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker ook leuk, ik zal eens kijken naar de soorten!

      Verwijderen
    2. Je kunt gewoon wilgentakken knippen ergens en dan een eind in de grond stoppen. De helft gaat wortelen Gratis bomen. Je kunt ook een stukje met gaas afzetten en ervoor zorgen dat de kippen en hazen er niet bij kunnen. Vaak krijg je daar spontane boom/ struik opslag. Zo hebben wij een eik,veel hulst en wat hazelaars gekregen en vlier natuurlijk

      Verwijderen
  15. Alle mogelijke soorten bessen kunnen half schaduw, misschien kan je daar iets mee? Misschien een mooi plekje voor bijenkasten? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het stukje hier is aan de weg, bijen wil ik liever achter het huis.

      Verwijderen
    2. Aan de weg is een meidoornwal met daarachter een gemengde houtwal ook mooi

      Verwijderen
    3. Op die fiets: oesterzwammen en andere paddestoelen? Doen het goed in de schaduw en een moeie eiwitbron ook.

      Verwijderen
  16. Misschien is bessenstruiken en fruitbomen een idee,

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik zou.ook.voor een boomgaardje gaan. ik las laatst op de.blog van teunie dat bijen springbalsemien wél kunnen waarderen dus dat zou je er ook nog kunnen doen. of wilde veldbloemen ofzo, ook leuk
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Beste ,
    Ik ben een paar keer wezen kijken bij ' t hof van Twello'
    Laurette van de Slobbe heeft ook meerdere boeken geschreven over ; eetbare planten. Erg leuk no nonsens mens.Ze hebben de meest prachtige bomen en zelfs Nederlandse wijngaard in Twello.
    Misschien wat voor jullie om te kijken ter inspiratie?
    Uit eigen ervaring weet ik dat het vaak makkelijker lijkt dan dat het in de praktijk is ;-) vriendelijke groet,Pien

    BeantwoordenVerwijderen
  19. je kunt ook een stukgras lang laten groeien en wilde bloemen zaaien zoals klaproos, korenbloem en margrietjes. je zult zien dat er vanzelf ook andere bloemen inkomen die je niet eens gezaaid had! de vlinders en bijen hebben het al aardig moeilijk, zo kun je ze helpen en het is ook een genot om al die insecten te zien zoemen van bloem naar bloem. je kunt een doorgezaagte boomstam neerleggen en gaten van ong. een cm boren want daar gaan de wilde bijen in nestelen
    groetjes Timo :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben de afgelopen zomer ons gras ook hoog gelaten en daar zaten inderdaad hier en daar al wat bloemen tussen. Ik wil ook zeker aan de bijen en vlinders denken, ik wil daarom een stukje wilde bloemen plaatsen langs de erfgrens op het zuiden. Wij hebben inderdaad ook al een bijen-huisje :)

      Verwijderen
  20. Ik vind het vrij lastig om vaste planten op te noemen die eetbaar zijn en ook nog weinig zon nodig hebben. Er zal vast heel wat zijn. Maar gezien de omvang van je tuin zou ik ook wel voor iets kiezen wat gewoon weinig onderhoud heeft. Maar dat is natuurlijk mijn mening ;)
    Ik heb zelfs heel wat sedum in de tuin ( ik weet even niet alle namen er zijn er zo veel ) het is een makkelijke plant kan goed zonder zon. En ik heb er lang plezier van nu (bijna) alles is uitgebloeid staat hij nog mooi in bloei. Plus is dit ook een plantje die makkelijk te splitsen is dus misschien zijn er wel mensen die hem over hebben en heb wel aan je willen geven. Verder vind ik hosta's ook een makkelijke plant. Die is in de winter wel weg maar kan ook heel goed tegen schaduw. De slakken vinden hem heerlijk dus misschien laten ze je sla dan met rust ;)

    Munt en citroen melisse heb ik ook los in de tuin staan. Ik weet dat dit heel gevaarlijk is. Maar ik ben zo gek op munt dat het van mij wel wat mag woekeren. Hij staat wel apart in een vak. Laagkruipend zenegroen. Hij zal wel iets minder bloeien als hij weinig zon krijgt maar is ook echt een heel makkelijk plantje wat heel mooi laag blijft en het hele jaar ( als ik het me goed herinner ) mooi blijft. Ook een plantje wat je vast van iemand kan krijgen omdat het zo makkelijk groeit. Je hebt natuurlijk een hele rits kruiden. En sommige werken ook wel in de schaduw. Maar als je genoeg zon hebt zou ik daar toch eerder voor kiezen. Omdat kruiden gewoon veel lekkerder zijn met veel zon. Ik heb een tuin waar door bomen weinig zon komt. Een klein deel krijgt wel zon en ik merk het verschil gigantisch.. Maar goed ik typ nu een heel verhaal met allemaal tips waar je niet om vroeg... Sorry lekker handig he zulke reacties ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind je reactie juist leuk! Het zijn juist wel dingen waar ik wat aan heb. Voor mij is het ook lastig te bedenken wat ik hier wil, en alle tips zijn welkom. Bloemen en bloeiende planten die niet eetbaar zijn hebben zeker ook nut voor insecten en moeten zeker ook ergens een plekje krijgen :)

      Verwijderen
  21. Denk je wel aan de uitlaatgassen van de auto's als je zo dicht bij de weg eetbare planten wilt planten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat het bij deze weg zo'n probleem is. Het is een rustig landweggetje voor bestemmingsverkeer, de hoeveelheid verkeer is te verwaarlozen.

      Verwijderen
  22. Ik heb niet alle bovenstaande opmerkingen gelezen, misschien zit mijn opmerking er dus wel tussen . Ikzelf kocht vorig jaar het boek 'Creating a forest Garden' van Martin Crawford. Hierin vind je een vrij compleet overzicht van eetbare planten, bomen en struiken. Ook kun je er vinden hoe je een eetbaar landschap/bos kunt aanleggen zodat de natuur in evenwicht is. Volgensmij staat er ook een uitgebreide lijst op de site van permacultuur Nederland. Ben benieuwd wat je gaat doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super tip! Dat is precies wat ik zoek, ik zal er eens naar kijken! Dank je!

      Verwijderen
    2. O vergeten, maar deze site is wel leuk voor inspiratie http://wholesystemsdesign.squarespace.com/

      Verwijderen
  23. Oooh ik ben vollop aan het denken om ook zo n plek in de tuin in te richten. Bostuin, permacultuur, noem het zoals je wil ik wil gewoon eetbaar. Ik heb mijn lijstje er even bijgenomen. Aardpeer ( is woekerend, maar zo lekker! Ik voorzie op termijn 2 m 2, minimum, ook te oogsten in de winter) quinoa ( jep, kan je in je eigen tuin zetten. Ik bestel via de nieuwe tuin. 5m2, verwachte opbrengst 5 kilo, oogsten is en heel werk in oktober, maar voor de rest geen omkijken naar)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja leuk! Ik heb zelf nu ook een stuk aardperen en ik kijk er naar uit om te oogsten deze winter :) Als ik je reacties zo lees denk ik dat wij het helemaal eens zijn :) Bedankt voor je bijdrage!

      Verwijderen
  24. Laagstamfruitbomen, leifruitbomen ( appel peer abrikoos ( zon en beschut) pruim, kers en zure kriek) bessen: bramen zijn heel goed in de hand te houden, zeker als je ze laat leiden op draad. Dan geef je de braam een plek en loop je om de zoveel tijd eens langs met de snoeischaar. Ik heb al stekelbes en jostabreen en blauwe bes in de tuin geplaatst (zonnekant) rode bes is ook tof, maar die lust ik niet zo graag en heb ik niet gezet. Oerprei, daslook etc staat nog op mijn lijstje. Verder zou ik de pompoen uit de moestuin houden en die hier een plekje geven. Op de zuidkant wil ik ook nog kiwibes. In de kruidentuin mierikswortel ( keilekker! Woekerend) met bamboe kan je ook veel bouwen, moest ik de plek hebben dan zou ik het plaatsen. Alles komt nogal door elkaar heen, sorry... Maar hoop dat je er iets aan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Oei ik zie dat er maar de helft van mijn antwoord is verschenen, de minst belangrijke helft :)
    Je kan aardpeer zetten, dat is een woekerende groente, die niet zoveel zon hoeft. De plant is wel gigantisch ( tot 3 m hoog), je plant hem, beperkt hem in zijn groei en kan er in de herfst en winter van oogsten. Als er weinig in de moestuin te vinden is... Als je wat stro aan de voet van de plant verdeeld dan kan je ook oogsten bij lichte vrieskou. Ik denk dat dit samen met artisjok ( wel zon nodig) mijn twee favoriete heb-je-geen-omkijken-naar planten zijn. Verder ga ik volgend voorjaar quinoa zetten (mijn zaden haal ik bij de nieuwe tuin) ik ga voor 4 m2 en de opbrengst zou ca 4 kilo moeten zijn. Tijdens de groei moet je niet omkijken naar de reuzegrote planten ( lijkt wat op gigantisch onkruid) alleen het oogste ( oktober) is een hele grote klus, maar dat vind ik niet erg, in oktober heb ik hier tijd voor.

    BeantwoordenVerwijderen