vrijdag 31 oktober 2014

Is spaarzaam altijd zuur?

Een keer in de zoveel tijd hoor ik weer eens van iemand dat ik `vooral ook nu moet leven ´. Mensen hebben altijd het idee dat ik een enorm triest leven heb waarin ik altijd op een houtje bijt, blijkbaar denken veel mensen dat je gewoon niet gelukkig kunt zijn zonder tv, regelmatig te winkelen, het nemen van een dagelijkse stortdouche of het bijhouden van facebook op je nieuwste smartphone.

Natuurlijk ben ik spaarzaam, maar voor mij betekent dat vooral dat ik geen(of minder) geld uitgeef aan dingen die ik niet nodig heb (of niet belangrijk vind). Het gaat om keuzes en prioriteiten stellen en  daardoor bespaar ik ook veel geld.

Neem een televisie bijvoorbeeld, vind ik totaal niet interessant. Dus ik heb al meer dan 10 jaar geen televisie en dus ook geen abonnementskosten meer. Andere dingen waar ik op bespaar zijn: autokosten (zuinige, lichte auto), kledingkosten (vooral tweedehands), verzekeringen (elk jaar vergelijken) en (mobiel) bellen (skype, dom-phone, pre-paid). Een groot deel van het geld wat ik hiermee bespaar spaar ik, maar zeker niet alles.

Er zijn natuurlijk ook dingen waar ik graag geld aan uitgeef. Zo spelen Maarten en ik graag World of Warcraft (toch € 11,- p.p./p.m.), koop ik af en toe prachtige nieuwe boeken voor mijzelf (die ik tweedehands niet kan vinden) en heb ik laatst een gloednieuwe weckketel en een  fijne nieuwe PC gekocht (en geniet ik er nog elke dag van!) Als ik iets graag wil vind ik het helemaal geen probleem om er geld aan uit te geven, zeker als ik weet dat ik er (nog lang) van geniet.

Ik denk dat sommige mensen geld als een 'noodzakelijk kwaad' zien, dat zij zich er niet mee bezig houden.  Als zij dan zien dat ik mij veelal bewust ben van kosten van dingen, en dat ik dus actief met geld bezig ben gaan zij er automatisch vanuit dat het dan iets negatiefs betreft.  Voor mij bied het bewust omgaan met geld juist vrijheid, en is het iets heel positiefs. Als ik mijn geldzaken niet zo goed op orde had, dan zou ik misschien niet al die leuke dingen kunnen doen.

Een ding is zeker, iedereen moet vooral doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Voor mij voelt het (inmiddels) niet goed om gedachteloos geld uit te geven,  en ik prijs mij gelukkig met mijn verworven inzicht. Daarom probeer ik vragen en opmerkingen van mensen juist ook altijd eerlijk en open te beantwoorden, zodat zij zien dat het ook ander kan.  Maar alleen als ze willen natuurlijk.

13 opmerkingen:

 1. grappig,zelfs een vriendin dacht,dat wij een akelig sober leven hadden. Terwijl ik me juist rijk voel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en zo is dat. Sommige mensen kunnen zo goed verspillen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iedereen leeft op zijn /haar manier en gaat ook op die manier met geld om. Mensen begrijpen vaak niet dat je je rijk kan voelen op de manier waarop je leeft. Geniet maar lekker van jullie manier van leven .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelfs ik geniet van jouw leven.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook vaak van dat soort opmerkingen. Maar spaarzaam leven is ook een hobby van me geworden! Ik vind het zo leuk om met minder geld heerlijk te kunnen leven. Te kunnen eten van een klein bedrag.. maar dan wel lekker! (en gezond vooral ook) Te durven genieten van het "niks" doen. Lees: gratis wandelen in de natuur, brieven schrijven naar familie in het buitenland (veel leuker dan mailen en de postzegels kan ik nog best betalen) boeken lezen uit de biep. En zo kan ik echt nog wel even doorgaan. Wij geven geld uit aan wat wij belangrijk vinden. Ons huis aflossen, zodat we ook die postzegels nog kunnen betalen bij pensioen, onze huisdieren die, ondanks niet al te dure voeding, toch een hap uit de begroting nemen. Saai? misschien! maar oh zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ALs je eenmaal voor eenvoudig en doordacht leven gekozen hebt, veranderd er meer dan je in het begin zelf zal doorhebben.
  Vind het heerlijk om te lezen hoe dit zich voor jullie uit, en een opsteker ook om nog beter weer te gaan nadenken hoe te leven en wat er voor over te hebben.
  Ik had samen met nog iemand gekeken naar de inkomsten en uitgaven, die stond te kijken dat na de vaste lasten (gas, licht, water, huur, ziektekosten) er heeel veel overbleef. Omdat er heeel veel veranderd is, veel stopgezet etc etc andere prioriteiten belangrijker vind, net zoals een prepaid-gsm hebben maar via wifi alleen op internet kunnen met deze gsm en met een tientje per jaar maar nodig hebben en dit zowat niet gebruikt te hebben, ze stond vreemd te kijken. Omdat de meeste mensen de nieuwste duurste en uiteenlopende gsm en abbo willen hebben, waarom zou ik 50,- of meer uitgeven, als ik met vaste telefoon onbeperkt 15,- p.md. kwijt ben en daarmee heel erg goed contact kan houden met ouders familie en wat er bereikt moet worden.

  Eenvoud siert het leven, en dat vergeten veel mensen tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als een besparing ervoor zorgt dat je minder hoeft te werken, dan kan het behoorlijk kwaliteitsverhogend werken.
  Als je echter doorslaat en elke seconde van je leven bezig bent om de laatste cent te besparen, dan heb je naar mijn mening geen leven meer.
  Dus: geniet, maar bespaar met mate. Volgens mij heb jij de juiste balans gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook mij overkomt dat regelmatig, opmerkingen als 'dat mag je jezelf best gunnen hoor, ook jij verdient dat' of 'je moet ook wel zo af en toe een beetje genieten'. Het is aan sommige mensen gewoon moeilijk uit te leggen dat geluk voor mij (niet meer, maar feitelijk is dat ook nooit zo geweest) zit in veel geld uitgeven. Op het moment dat je het jezelf gunt om veel geld uit te geven word je blijkbaar geacht daarvan een goed gevoel van te krijgen en dat goede gevoel daar heb je recht op. Ik kan alleen ook heel blij worden van dingen die gratis zijn of heel goedkoop zijn geweest maar soms lijkt het wel of dat niet telt. Best gek eigenlijk dat anderen je soms opleggen op dezelfde manier te moeten genieten als zij doen omdat ze anders niet geloven dat het goed met je gaat.

  Leuk voorbeeldje van hoe iemand zijn neus kan stoten aan zo'n opmerking. De vriendin van de broer van mijn vriend (hou het maar op officieuze schoonzus), vond vorige kerst nog dat ik mezelf best eens mocht verwennen met mooie sieraden (daar heb je als vrouw blijkbaar ook al recht op). Ik ging daar niet zo op in want ik draag niet vaak iets dus heb ook niet veel nodig (vind ikzelf dan). Dit weekend had ik tijdens de verjaardag van de moeder van mijn vriend een nieuw kettinkje om. Waarop officieuze schoonzus uitroep 'hé, eindelijk heb je eens geld aan iets moois voor jezelf uitgegeven!' Waarop ik simpel kon antwoorden 'mis, heeft mijn moeder gratis gekregen bij een bestelling'.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, over sieraden gesproken, ook ik geef daar niets om. Wel heb ik een heel mooi houten kralen kettinkje, meegenomen van mijn reis door Oekraïne. Omgerekend kostte het nog geen euro. Voor mij echter onbetaalbaar, want herinnering.

  Spaarzaam leven, is meestal gewoon andere keuzes maken. Veel mensen kunnen daar moeilijk mee overweg. Een van de redenen dat ik jouw/jullie blog graag lees, is dat jij wel die keuzes maakt die meer in mijn lijn liggen. En daar net als ik van geniet.
  Blijf vooral schrijven...over de dagelijkse dingen, de verbouwinkjes, de zonnepanelen, je handige man, een nieuwe tweedehands setje kleren, je moestuin, je weckrecepten, de kippen en de katten, en alles waar je tot nu toe over schrijft...je hebt echt geen idee hoe blij je mij daarmee maakt.

  Lieve groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt me toch zo bekend in de oren, het zelfde geldt voor zo'n smartphone Euroman en ik hebben een normale gsm om mee te bellen en te smsen... zonder internet etc, daar kunnen mensen ook zo vreemd op reageren.
   Huh ben jij niet on-line als je niet thuis ben.. NEE waarom zou ik!?
   Of als u ff de app download op uw telefoon... hallooo nee gaat niet! Haha de opmerkingen die je dan hoort ze zeggen nog net niet ahhhhhh wat sielug ze heeft geen smart!!!
   Het is helemaal niet dat we die niet zouden kunnen kopen maar Eurootje WIL geen smart en al helemaal NIET online zijn als ze niet thuis is!

   Ohja ook ik ben gek op boeken.. tis hier net de bieb zoveel zijn er in huis!
   En zo heeft iedereen zijn eigen keuzes..

   Consuminderen betekend echt niet saai, vrekkerig en zuur

   Verwijderen
  2. Helemaal met je eens! Mijn collega keek mij laats ook met medelijden aan toen zij mijn telefoon zag. Ik moet er niet aan denken om altijd en overal online te zijn zeg :)

   Verwijderen