zondag 18 augustus 2013

Anders omgaan met cadeaus

Sinds ik zuiniger ben gaan leven enige jaren terug, ben ik ook anders gaan denken over cadeaus. Waar ik vroeger toch redelijk wat uitgaf aan een vaak niet zo nuttig cadeau (lees prullaria of standaard fles wijn/chocolade) denk ik nu beter na over waar ik de persoon blij mee kan maken en wat het zal kosten. Mijn budget voor cadeaus ligt over het algemeen vrij laag, maar ik besteed er wel veel tijd aan.

Een van mijn favorieten is het " kerstpakket" cadeau. Hierbij kies ik een leuk mandje of een (opberg) doos en dat vul ik met leuke en lekkere kleinigheden speciaal voor deze persoon uitgezocht. Ik gebruik een simpele opvulling zoals stro, uitgetrokken serpentine slingers of popcorn ter vulling en decoratie. De opvulling en de verpakking stel ik op elkaar af. Zoals een rieten mandje met stro en zelfgemaakte jam. Het voordeel van dit cadeau is dat je de grootte en prijs goed in de hand hebt. Een klein mandje met twee potjes zelfgemaakte jam kost misschien € 3,- om te maken. Terwijl een iets grotere mand waarin je een stukje kaas, een worstje en zelfgemaakte pesto doet al snel € 10,- kost. En het hoeft niet perse eten te zijn. Zo maakte ik een keer een schoenenpoets setje voor iemand die net op zichzelf ging wonen.

Een heel goedkoop idee is om geen goederen of geld maar tijd cadeau te doen. Hierbij kan je denken aan een tegoedbon voor klusjes. Mensen met (jonge) kinderen kan je een 5-strippenkaart babysitten cadeau doen. Voor kinderen een tegoedbon met pannenkoeken eten, patat eten of een andere favoriet welke ze mogen gebruiken op een dag naar keuze. Wat dacht je van een tegoedbon voor een rotklusje? Goed voor 1 keer de frituurpan schoonmaken bijvoorbeeld. Het leuke is dat je dit helemaal kan afstemmen op de persoon zelf en je royaal kan zijn zonder geld te hebben.

Wat ik ook leuk vind is zelf gemaakte cadeaus. In het voorbeeld hierboven had ik het al over de potjes zelfgemaakte jam, die zijn altijd leuk om te geven of te krijgen. Hetzelfde geld voor verschillende andere in de keuken gefabriceerde lekkernijen zoals: potjes zoetzuur, taart, cake, koekjes in een leuk blik enz. Daarnaast kan je ook niet eetbare dingen zelf maken, zoals een pinda slinger om vogels te voeren, (zelfgemaakte) vloeibare zeep in een leuke dispenser, suiker scrub met een lekker geurtje in een schattig klein potje, een frituurvet taart voor de vogels.
Een super leuke site om ideeën op te doen is De gulle aarde, hier zocht ik laats weer inspiratie voor een cadeau voor mijn schoonmoeder. Ik koos voor de koekjes in een pot (zie hier). Hieronder het resultaat:
Ik vind het een super leuk idee, en ik hoop (denk) dat het in de smaak gaat vallen. Ook al is het geen duur cadeau, ik ben er toch al snel een uurtje mee bezig geweest. Die tijd die ik er ingestopt heb is naar mijn mening waar het om gaat met cadeaus. En ik merk dat mensen het waarderen als ze een cadeau krijgen wat speciaal voor hen is uitgezocht en bedacht.

10 opmerkingen:

 1. Wij geven ook geen dure cadeaus.Soms inderdaad een tegoedbon voor oppassen of iets anders. En de site Gulle aarde is idd superleuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook fan van de site 'de gulle aarde' ;)
  Ik zoek het hele jaar door dingen voor de kadootjeskast afgestemd op de mensen
  waar ik een kadootje voor zoek...
  Kringloopwinkels en rommelmarktjes zijn daarbij favoriet....
  Mensen verzamelen soms iets : bv. beeldjes van uiltjes of zo ...en daar vind je
  soms hele leuke exemplaren van ...
  Zelf maken is ook leuk! Ik krijg ook graag zelfgemaakte kadootjes ....dan zie je
  dat die persoon zijn tijd er heeft ingestoken en dat vind ik zo'n mooie gedachte ;)
  Fijne avond nog
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snuffel ook altijd bij kringloopwinkels voor cadeaus, een boek, een mandje voor een cadeau pakket of een bloempot waar een stekje in kan ;)
   Ik krijg ook graag zelfgemaakte cadeaus, het gaat inderdaad om de gedachte erachter.

   Verwijderen
 3. Wat een leuke, creatieve ideeën zie ik voorbij komen!! Ik vind kinderverjaardgen altijd het lastigste... Weet dan nooit zo goed wat ik voor kinderen moet kopen, behalve dan prulletjes, eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje!

   Kinderen zijn ook het moeilijkste denk ik. Hele kleine kinderen hoeven natuurlijk nog geen cadeaus, tot een jaar of twee denk ik.

   Het ligt er ook aan hoe goed je ze kent. Een neefje of nichtje kan je uitnodigen voor een middagje taartbakken of cupcakes versieren. Of een dagje naar een grote/leuke speeltuin met een picknickmand mee. Een middagje schelpen zoeken op het strand en dan met de trein ernaar toe. Misschien is het wel het leukste om kinderen een belevenis cadeau te doen. Dat is tenminste voor altijd :)

   Verwijderen
 4. Wat een leuke tips...ik vond trouwens je tip om een theekistje te gebruiken als geldpotjes.
  Dat ga ik doen en ik vond het bedrag ook een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik gebruik het theekistjes systeem nu een jaar of 7 a 8 en nog steeds naar volle tevredenheid :)

   Verwijderen
  2. Leuke blog, en herkenbaar om zo met kadootjes om te gaan. Zo'n pot (ook van de Gulle Aarde) hebben wij ook eens kado gedaan. De ontvangers vonden het erg leuk. Sowieso blijken veel mensen iets zelfgemaakts leuk te vinden. Al vind ik het soms wel spannend om het te geven, juist omdat het zo van jezelf is.

   Vind je het goed dat ik je link op mijn blog?

   Verwijderen
  3. Dat ben ik ook met je eens, dat het spannend is om te geven. Zo maakte ik ooit een vogelzaad taart van frituurvet, en ik twijfelde enorm. Maar de ontvanger vond het super mooi. Tot nu toe alleen maar positieve reacties, maar wel spannend soms.

   Ik vind het zeker goed als je mij linkt op je blog! Groetjes!

   Verwijderen