vrijdag 23 augustus 2013

Het verbruik van de koelkast

Na de vriezer was het nu de beurt aan de koelkast om de meting te ondergaan. Ik ben wel benieuwd hoeveel hij verbruikt. Er is altijd een mogelijkheid om koelkast-loos door het leven te gaan. Eerder werd er al over dit onderwerp geblogd door krappe kas en Neurootje. En nu de test!

Allereerst moest ik bij het stopcontact komen, dat hadden wij netjes afgeplakt zodat er geen muizen in het kastje kunnen komen. Toen heb ik de koelkast ingeplugd en de kWh-meter weer op nul gezet. Dan is het een lange 24 uur wachten. Mijn koelkast staat op de laagste stand ingesteld, en het lampje werkt niet. Dus ik zou hem niet zuiniger in kunnen stellen.
Ik heb ook geen idee hoe oud de koelkast is. Het is in elk geval geen hele grote koelkast, hij is net een slag groter dan een tafelmodel. Hij zat al ingebouwd in de keuken toen wij het huis kochten. Ik weet niet of de vorige bewoners op het energielabel of op de prijslabel hebben gelet.

En dan de grote uitslag..


De meter gaf 0.4kWh aan na 24 uur. Dat zou neerkomen op een jaarverbruik van ongeveer 150 kwh per jaar. Volgens deze meting zou ik dus (150*0.26=) € 39,- per jaar kwijt zijn aan stroomkosten voor deze koelkast. Dat valt me niks tegen. Dat is zelfs beter dan mijn vorige koelkast!

Ik zou in theorie de koelkast in de winter uit kunnen zetten, dat zou me dan € 20,- per jaar schelen. Ik heb vlak bij mijn keuken een koude kamer, ik verwacht dat deze kamer in de winter koud genoeg is om als koelkast te dienen. Ik zou dan wel een oplossing moeten verzinnen die bestand is tegen muizen, want die zijn hier veel zeker in de winter. Ik ga er nog eens goed over na denken, voorlopig hoeft deze koelkast in ieder geval niet met spoed de deur uit!

13 opmerkingen:

 1. Je zou je etenswaren in glazen of plastic verpakkingen kunnen bewaren en dan in een afgesloten kast.
  Mijn ouders hadden vroeger op de camping een kist van gemetselde bakstenen met een zwaar, geïsoleerd deksel erop. Die kist zat onder de grond op een schaduwrijke plek. Dat wekte best goed. Maar met dierlijke producten zou ik het niet aandurven. Maar jij bent toch vegetariër?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb op zich een redelijk koele plek in de buurt, zeker in de winter. Dus daar zou ik dingen kunnen bewaren, inderdaad in glas en plastic en dan het liefste nog in een kastje tegen de muizen.

   En nee, ik ben geen vegetariër :D Ik eet gewoon weinig vlees. Het voornaamste in mijn koelkast op dit moment:
   Vleeswaren voor op brood, boter en margarine, melk, aanmaaklimonade, geopende potten met jam,appelmoes, augurken e.d. en geopende verpakkingen mayonaise, tomatenketchup, mosterd.

   Verwijderen
 2. Ben benieuwd of je dan van de winter de koelkast uit gaat zetten. Het is goed te doen vind ik. Manlief zei net gisteravond dat hij er eigenlijk niet zo blij mee is. Dus we overleggen nog of ie weer aan zal gaan tot het echt kouder wordt want dan kan ie zeker weer uit. Dan zetten we de spullen goed verpakt in de schuur neer. Maar ja, ik ben het er nog niet mee eens dat ie weer aan moet...haha..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja daar heb je ook nog mee te maken, partners :D

   Het grote bezwaar voor mij om het elders te bewaren zijn toch echt wel de muizen. Dan moet je extra je best doen om alles heel goed in te pakken en weg te stoppen.

   Maar ik denk ook wel dat ik het in elk geval een periode wil proberen.

   Verwijderen
 3. Augurken, ketchup, mosterd e.d. hoef je niet in de koelkast te bewaren, het zuur conserveert ook nog als de potten geopend zijn. Boter en margarine wordt ook in veul winkels niet in de koeling bewaard dan doe 'k dat thuis ook niet.
  Ook gekochte aanmaak bewaar ik gewoon buiten de koelkast, de zelfgemaakte vlierbloesem siroop doe 'k wel in de koeling omdat 'k een beetje experimenteer met de hoeveelheden suiker die nodig zijn om het goed te kunnen bewaren ;)
  Je ziet een koelkast is niet echt nodig
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het zeker met je eens dat er maar weinig dingen zijn die echt beter af zijn met de koelkast.

   Ik ben toch altijd een beetje huiverig om de roomboter te warmte bewaren, ik gebruik het af en toe voor bakken en bewaar een stuk soms zeker een maand of twee.

   Wat ik nog vergeten was, de huttekase en roomkaas die ik altijd in huis heb. Dit wil ik ook wel redelijk koud bewaren.

   Maar zoals ik al zei, onze bijkeuken is koud in de winter. Heel koud :D Dus waarschijnlijk is het daar in de winter kouder dan de temperatuur van de koelkast nu ;) En als ik dan een mooie kast heb die ik dicht kan doen, dan ga ik het zeker proberen.

   Verwijderen
 4. Je zou die roomkaas en Hüttenkäse als seizoensproduct kunnen zien en dat alleen in de wintermaanden eten.
  Ipv roomboter kun je ook olie gebruiken bij het bakken en bij cakes een gedeelte appelmoes.
  En als je vleeswaren koopt kun je er je brood mee beleggen, maar het ook bij de warme maaltijd gebruiken op dezelfde dag. Dat is alleen voordelig als je die dag met meer mensen bent dan alleen jijzelf.
  Af en toe hebben ze bij Aldi van die potten parmezaanse kaas. Kun je dat op brood doen met wat extra margarine. Of mayonaise met wat gistvlokken voor een karig effect.
  Wellicht vind je deze opties niks. Ik vind het wel leuk om creatief met eten bezig te zijn ;-) en dan blijf ik eraan denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die eipet ook, maakt van mijn woorden iets anders. Ik bedoel niet 'karig' maar 'kazig'.

   Verwijderen
  2. Jij bent zeker creatief met eten!
   Wat betreft de roomboter, ik bak er voornamelijk koekjes mee. Laat het bij dat recept nu net lastig te vervangen zijn door olie ;)

   Verder vind ik roomkaas en Hüttenkäse te lekker om helemaal te schrappen, bovendien gebruik ik ze juist voornamelijk in de zomer :) De Hüttenkäse gebruik ik als "dressing" in de sla. En lekker bij de komkommer op brood.
   Nu ik er over na denk, als ik deze winter geen komkommer meer heb koop ik misschien ook geen Hüttenkäse meer.
   Hoe dan ook, ik ga eens een thermometer in de koude ruimte leggen. Ik ben benieuwd hoe koud/warm het daar nu is. En dan kan ik meteen in de gaten houden wanneer het wel koud genoeg is om de koelkast uit te zetten.

   Verwijderen
 5. in we winter hoeft de koelkast natuurlijk weer minder hard te werken dan in de zomer.... Dus waarschijnlijk is de besparing nog lager :(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We leggen elke dag een goed gevulde bevroren kruik , zo'n rubberen geval,in de koelkast dat scheelt weer . dit systeem kun je ook gebruiken in een zgn koelkist. moet je wel een vriezer hebben natuurlijk... :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je ook wel eens gemeten hoeveel dat scheelt? Daar ben ik dan wel benieuwd naar. Misschien ga ik dat nog wel eens meten :D Leuk experiment.

   Verwijderen