woensdag 14 augustus 2013

Nog even wachten op de kipjes..

Kippen zijn goed voor de zelfvoorzienende mens en daarom willen wij graag kippen. Het vrolijke gekakel, de lekkere eitjes en het feit dat het wandelende compostfabriekjes zijn is natuurlijk bijzonder aanlokkelijk. Nu wil het zo zijn dat mijn oma kippen heeft, en deze zomer zijn er veel kuikentjes uitgekomen. Dus oma bood mij gratis kipjes aan. Het zijn mooie krielkipjes die al generaties vrij scharrelen op de Veluwe. Volgens oma moesten ze eerst oud genoeg zijn (drie a vier maanden) maar zoals het er nu naar uit ziet, krijgen we ze over ongeveer een maandje! Daarom hebben we het oude bakhuisje maar eens opgelapt. Hier heeft vroeger ook een kippenhok ingezeten, en nu is het dankzij vriend weer helemaal schoon en opgeknapt!


Hierboven zie je de binnenkant van het bakhuisje. Mijn vriend heeft het bestaande kippengaas gerepareerd zodat we geen nieuwe hoeven te kopen. De stro in het hok komt van onze eigen hooizolder.


Hier zie je de buitenkant van het bakhuisje. Het is een beetje in verval, maar wij hebben grootse plannen. (zoals gewoonlijk :) Het liefst willen we de muren stuken met leem, en ramen maken van lege potjes en flessen. Voorlopig kunnen we hier de kipjes huisvesting geven, en hopelijk hebben we binnenkort meer tijd om het op te knappen.

Graag wil ik jullie om hulp vragen. Is er een kippen-expert die weet wat kippen het beste kunnen eten en hoeveel? Het gaat dus om krielkipjes die (na een korte wenperiode) helemaal vrij mogen lopen door de tuin en het bos. Ik ga ze natuurlijk wat groenterestjes geven en wormen en insecten kunnen ze zelf verzamelen. Maar ze hebben waarschijnlijk ook nog legkorrels en/of gemengd graan nodig? En hoeveel geef je dan per kip? Alle tips zijn welkom!


En natuurlijk wil de kat ook even op de foto. Hij wil echt overal bij zijn en kijken. Ik ben benieuwd wat hij van de kipjes gaat vinden. Zodra de kipjes hun stulpje betreden zal ik weer een update geven.

14 opmerkingen:

 1. Kippen zijn super, we hebben wyandotte krielen, hier krijgen ze legkorrels daar staat altijd een bak van in het hok, verder elke dag schoon water en eens per zoveel dagen een handje graan,dit is puur verwennerij en ik ben van plan met het graan te stoppen, ivm het vele onkruid dat je ervan in de tuin krijgt, Verder krijgen ze oud brood en groenteresten. Nee we hebben nog geen dag spijt van onze krielen, we hebben ze opgehaald toen ze een week oud waren om ze tam te maken, ze hebben eerst een paar weken bij ons in uis in een aquaruimbak gezeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch legkorrels dus. Ik twijfel omdat ik niet precies weet wat erin zit, weet jij hier meer over? Voor ons is het voordeel van graan (mengsels) dat we dat bij de boeren in de buurt kunnen krijgen. Het idee dat het lokaal verbouwd is spreekt me aan.
   Wat leuk dat je ze als kleine kuikentjes al had! Ik vind ze zo schattig!
   Ik heb eigenlijk geen idee welk ras kipjes ik krijg, maar ik zal zeker foto's maken als ze er zijn!

   Verwijderen
  2. Je kunt wel gemengde granen voeren maar dat luistert vrij nauw hoe je dat mixt.
   Kijk anders eens op het kippenforum.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor de tip! Ik was al eens op het kippenforum en dat is een echte aanrader, er is heel veel informatie te vinden.
   Ik heb inmiddels een zak voer van een lokale molen gehaald. Later kijk ik wel wat er verder nog mogelijk is.

   Verwijderen
 2. Wat zijn jullie toch goed en leuk bezig Maia!
  Verstand van krielkipjes heb ik niet verder...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ook jaren krielkippen gehad, erg leuk! Wij voerden op dezefde manier als geldover en ze hebben erg veel eieren gelegd. We hebben er nu nog 2 , ze zijn bijna 10 jaar en leggen al ruim 3 jaar geen eieren meer! Aangezien wij geen vlees eten mogen ze lekker tot hun dood blijven scharrelen! Daarna willen we graag een wat groter ras, een hele toom! Kippen zijn zo leuk!l

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat ze lekker hun oude dag bij jullie mogen volbrengen!
   Ik wilde eigenlijk ook een groter ras, maar een gratis kippen mag je niet in de snavel kijken natuurlijk :D

   Verwijderen
 4. Wij geven onze krielen ook legkorrel en om ze s avonds weer in het hok te krijgen lokken we ze meestal met handje vol (Bio) graan, onder het luid roepen van kipjes-kom- op- kom- op- meidies,ze komen meestal al op alleen roepen, je weet natuurlijk nooit wanneer t vrouwtje wel of geen graantjes heeft :D. Hier wonen zijdehoentjes en en of ander onbestemd rasje. Prima kippies, lekkere eitjes.
  Wat leuk zo'n bakhuisje zeg !
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tip had ik ook al gelezen, om ze tegen de avond in het nachthok te voeren zodat ze " thuis" komen.
   En de legkorrels en graan is toch wel de standaard lees ik al :)

   Verwijderen
 5. Ik heb nooit kippen gehad, wel katten. Een van die katten was een enorm roofdier! Die ving duiven en haar moeder ving konijnen. Weet je zeker dat krielkipjes en katten een goede combinatie is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets is zeker natuurlijk :)
   Maar in mijn ervaring zijn kippen veel slimmer dan duiven, en ook wat stoerder.
   Daarnaast is dit een echte boerderij kat, en zal hij waarschijnlijk wel van de kippen afblijven.

   Waar ik mij meer zorgen om maak is de roofvogel die ik al 3 keer gezien heb hier. Deze heeft een spanwijdte van een meter en pikt fazanten en konijnen zo op!

   Verwijderen
  2. Je hebt een leuke blog, ik heb het helemaal gelezen en blijf je graag volgen.
   Roofvogel, schitterend hoor de natuur zo dicht bij huis, ben jaloers op je :-)
   Pas je wel op voor je kat?
   Groetjes Ineke.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor je compliment!
   Ik ben er inmiddels achter dat de roofvogels graag jagen boven de graan en mais velden hierachter. Hopelijk zijn ze alleen af en toe per ongeluk bij mij en laten ze mijn dieren met rust!

   Verwijderen